16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportAUDIO. Băsescu despre dosarele lui Năstase: Consulul de la Beijing spunea cum...

AUDIO. Băsescu despre dosarele lui Năstase: Consulul de la Beijing spunea cum Năstase i-a dat 500.000 de dolari pentru mobilier

În discuţia vizată, şeful statului susţine că membri PSD şi-au făcut dosare între ei, plângerile din dosarul Năstase fiind făcute de colegii săi.

Traian Băsescu: „Aceste dosare au fost la mine şi eu le-am avizat pentru începerea urmăririi penale şi pot să vă spun ce era acolo, ca să vedeţi cât sunt de politice. Era plângerea lui Sergiu Sechelariu că i-a dat şpagă lui Adrian Năstase. Era plângerea doamnei care a fost inspector la inspectoratul în construcţii, care şi ea spunea că pentru a fi numită trebuia să facă nu ştiu ce. Era plângerea consulului, sau declaraţia consulului de la Beijing (Ioan Păun, n.red), care spunea cum domnul Adrian Năstase i-a dat 500.000 de dolari  ca să cumpere mobilier. Şi pe urmă era iarăşi declaraţia lui Sergiu Sechelariu „containerele din China au venit la Bacău.”  Ei, ăsta e dosarul politic. Eu ce să vă spun? Politic, nepolitic, doar dacă vi l-aţi făcut în acelaşi partid. Că domnul Sechelariu a fost membru PSD, dânsul a iniţiat plângerea. Doamna de la Inspectoratul în Construcţii a fost de la PSD, dânsa a făcut plângere. Consulul era numit de primul ministru, la Beijing. Deci consulii nu se numesc de preşedinte, nu domnul Iliescu l-a numit, ci l-a numit primul-ministru. Dosarele astea au fost la mine, deci de unde le scoateţi politice? Chiar e o chestie de eleganţă. Eu am aici acest dosar! Prima dată când mai aud că dosarele lui Adrian Năstase sunt politice le fac publice ca să ne liniştim odată cu minciuna asta. V-aţi făcut voi de la PSD dosare unii la alţii şi ţipaţi toată ziua că e vinovat Daniel Morar şi Traian Băsescu”.

Mircea Geoană:Dar nu e singurul partid care procedează aşa. E o practică curentă”.

Traian Băsescu: „Nu are sens să mai mergeţi să pedalaţi pe asta, pentru că mă obligaţi să fac publice dosarele ca să mă apăr, că m-am săturat de povestea politică”, i-a răspuns şeful statului.

Într-o telegramă a ambasadei SUA din 2009, intitulată „O furtună perfectă: corupţia, statul de drept şi reforma justiţiei se află în prim-plan în România”, diplomaţii americani discută despre dosarul Năstase: „Geoană şi alţi PSD-işti s-au plâns că dosarul Năstase este politic. Băsescu ar fi replicat tăios: ‘Nu mă faceţi să dau drumul la aceste dosare în public – fiecare dintre plângerile penale împotriva lui Năstase sunt de la oameni din partidul vostru, nu al meu‘”.

„Pe 17 februarie, preşedintele Băsescu a convocat de urgenţă «a Justice Summit» la Palatul Cotroceni pentru a aproba un plan de acţiuni care să trateze reformele din sectorul justiţiei. Întâlnirea i-a adus împreună pe ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful ANI Macovei, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase, preşedintele comisiei juridice Daniel Buda, preşedintele CSM Virgil Andreieş şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu”, se mai arăta în telegramă.

În cursul zilei de luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a confirmat că Băsescu ar fi spus acest lucru, în timp ce Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor a afirmat că nu îşi aduce aminte.

Adrian Năstase, cel vizat de discuţia din 2009, a comentat ieri pe blog că dosarele sale sunt politice: Mona Muscă a făcut o plângere penală împotriva mea, în 27 august 2004, în calitate de membru al Consiliului de coordonare al Alianţei DA, pe antetul şi cu stampila Alianţei DA. Nu a fost acesta un demers politic? Să fie DA prescurtarea de la PSD?”. Năstase susţine că şeful DNA, Daniel Morar, s-a autosesizat chiar după numirea sa în funcţie, în noiembrie 2005.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă