15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAu trecut 4 ani de la adoptarea Parteneriatului Strategic România - SUA....

Au trecut 4 ani de la adoptarea Parteneriatului Strategic România – SUA. Mesajul MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a salutat aniversarea a patru ani de la adoptarea “Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și SUA” și de la semnarea “Acordului între România și SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România”, scrie Agerpres. 

Ministrul Bogdan Aurescu și-a exprimat încrederea, în acest context, că, în perioada următoare, rezultatele și progresele în aplicarea Declarației Comune vor continua să avanseze semnificativ.

“Sunt onorat că am avut privilegiul să negociez, în numele României, aceste două documente esențiale ale Parteneriatului Strategic cu Statele Unite — Declarația Comună și Acordul din septembrie 2011. Realizările obținute deja prin aplicarea acestora ne motivează să continuăm efortul complex de aprofundare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, pentru valorificarea tuturor oportunităților de colaborare. În acest sens, avem multe de făcut împreună pentru a ridica și mai mult nivelul de cooperare dintre țările noastre, mai ales în ceea ce privește sporirea investițiilor, creșterea volumului schimburilor comerciale și amplificarea colaborării bilaterale în domenii precum educația, cercetarea, cooperarea științifică și tehnică, schimburile culturale și contactele interumane. Sunt deplin încrezător că, în perioada următoare, rezultatele și progresele în aplicarea Declarației Comune vor continua să avanseze semnificativ”, a susținut Bogdan Aurescu, potrivit comunicatului.

Cele două documente bilaterale cuprind elementele de referință ale cooperării dintre România și SUA în cadrul Parteneriatului Strategic.

“Declarația Comună a dat un nou impuls consolidării dialogului politic și extinderii colaborării bilaterale. Eforturile susținute pentru implementarea Acordului cu privire la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice în termenele convenite, cooperarea extinsă la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu și în misiunile din teatrele de operații externe, intensificarea exercițiilor comune în sprijinul securității și stabilității din regiunea Mării Negre demonstrează fără echivoc nivelul de excelență pe care Parteneriatul Strategic l-a atins”, se arată în comunicat.

Parteneriatul Strategic dintre România și SUA a fost lansat în anul 1997, cu prilejul vizitei la București a președintelui Bill Clinton.

Declarația Comună constituie primul document politic bilateral ce fixează liniile de acțiune esențiale și orientează cooperarea pe multiple paliere în cadrul Parteneriatul Strategic, dimensiune centrală a politicii externe a României, alături de apartenența la Uniunea Europeană și la NATO, fiind documentul care a consacrat relansarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic.

Acordul cu privire la sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, aflat la baza dezvoltării celui mai complex proiect circumscris Parteneriatului — operaționalizarea facilității antirachetă din cadrul Bazei de la Deveselu — reprezintă, totodată, primul document bilateral cu valoare juridică care consacră în scris Parteneriatul Strategic. Negocierile privind Acordul între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România s-au derulat pe parcursul a 7 runde (iunie 2010 — mai 2011) și a fost parafat de șefii celor două delegații, la 6 iunie 2011.

Cele mai citite

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă