19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportAu inceput negocieri pentru Guvern. Cu cine se va impaca Traian Basescu?

Au inceput negocieri pentru Guvern. Cu cine se va impaca Traian Basescu?

Democrat-liberalii au reluat invitatia catre PNL de a li se alatura la guvernare. Singurul care a raspuns a fost Calin Popescu Tariceanu, adversarul numarul unu al lui Traian Basescu. Mircea Geoana exclude varianta unei colaborari cu PDL, iar Klaus Iohannis a iesit pe tusa.

Cu victoria in buzunar, democrat-liberalii au devenit din nou actorii principali ai negocierilor pentru formarea Guvernului. Consecventi ideii unei guvernari de drepta, pedelistii au declarat ieri la cald, prin vocea prim-vicepresedintelui Adriean Videanu, ca asteapta deschidere dinspre liberali pentru demararea discutiilor. Conducerea PDL s-a reunit aseara in sedinta BPN pentru a face o analiza a rezultatelor alegerilor si pentru a stabili urmatorii pasi pentru iesirea din criza politica. "Nu am avut nici o discutie oficiala cu PNL, dar dorim o stabilitate politica ceruta de romani. PDL are mai multe alternative in vedere, dar dorim o guvernare de dreapta, care este mai usor de realizat", a declarat presedintele PDL, Emil Boc, la finalul sedintei BPN.

 Boc a lasat de inteles ca ramane in picioare si varianta alegerilor anticipate in cazul in care nu se va reusi formarea unei majoritati: "In mod firesc primele alegeri ar trebui sa aiba loc in 2012". Inaintea sedintei de partid, Emil Boc spunea ca exclude ipoteza revenirii la un Guvern cu PSD, in ciuda faptului ca dinspre Kiseleff vin semnale, pe surse, in acest sens.

Tariceanu e gata sa bata palma cu Basescu
In timp ce liderul partidului, Crin Antonescu, refuza cu obstinatie sa-si reconsidere pozitia fata de PDL, in PNL se contureaza un curent pro intrarii la guvernare alaturi de fostii frati de alianta. Cel mai vocal in acest sens este chiar fostul presedinte liberal Calin Popescu Tariceanu, potrivit caruia trebuie gasita o solutie politica pentru scoaterea Romaniei din criza, care sa nu se bazeze exclusiv pe ura impotriva lui Basescu, la care PNL sa-si aduca contributia. "Nu avem inca rezultatul oficial al alegerilor, alegerile trebuiesc validate, dar cred ca o analiza si o dezbatere pe acest subiect sigur ca trebuie facute fara doar si poate, fara ca sa persistam in aceasta atitudine de a ne considera un fel de catelus al PSD-ului", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

 

Intrebat daca in opinia sa Antonescu ar trebui sa demisioneze ca urmare a esecului proiectului Iohannis, liberalul a argumentat ca factorii care conditionau realizarea acestui proiect nu s-au implinit, iar discutiile in acest sens nu mai au rost. De partea cealalta, Crin Antonescu, a subliniat inca o data, luni dupa-amiaza, ca nu doreste o alianta cu PDL. Lui i s-au alaturat Ludovic Orban, Varujan Vosganian si Norica Nicolai, care contesta pozitia lui Tariceanu si spun ca in PNL ar trebui sa se gaseasca o formula care sa tina partidul unit. In schimb, in teritoriu, o parte dintre lideri au avansat deja ideea unor negocieri cu PDL, cu conditia ca PNL sa aiba un cuvant de spus in desemnarea premierului. "Nu vreau sa lovesc in Crin Antonescu. Liberalii trebuie sa-i fie recunoscatori pentru cel mai mare scor obtinut dupa Revolutie. De aceea, imi permit sa-i spun lui Crin Antonescu sa nu se incranceneze.

 

Inflexibilitatea va costa partidul, iar PNL va ajunge la 5-7 la suta in Parlament. Zeci de primari liberali vor dezerta, iar zeci de alti membri de seama vor pleca din partid sau din politica", a declarat Valerian Salavastru, seful campaniei PNL Iasi. Teoria sa este imbratisata si de liderii din Modrogan, care considera plauzibila "ruperea" grupurilor parlamentare ale PNL, adica migratia unor senatori si deputati liberali catre PDL. De altfel, vicepresedintele democrat-liberal Ioan Oltean ia in calcul chiar scindarea PNL in cazul in care acestia nu vor ajunge la o decizie comuna privind guvernarea. "Cred ca PNL va face o analiza foarte serioasa a compartamentului pe care l-a avut in campanie si va lua o decizie care sa il mentina intr-o structura responsabila si intr-o poztie responsabila la nivelul Parlamentului. Cu certitudine, daca nu vor face o analiza serioasa a greselilor si nu vor lua o atitudine de indreptare a acestora, exista posibiltatea ca PNL sa se divida", a afirmat Oltean.  

PDL: mai bine anticipate decat PSD
Democrat-liberalii spun din start "pas" revenirii la formula de guvernare cu PSD, preferand chiar si alegerile anticipate in locul acestei variante. "In opinia mea, o noua majoritate cu PSD este exclusa. Preferam sa mergem la alegeri anticipate decat sa facem majoritate cu PSD", a explicat Ioan Oltean. La randul lui, Mircea Geoana, presedintele PSD, a afirmat luni seara ca exclude orice colaborare cu PDL, un partid "care este supus in totalitate lui Traian Basescu". Cat ii priveste pe maghiari, acestia au anuntat ca vor putea vorbi despre negocieri abia dupa ce vor face o analiza a rezultatelor alegerilor.

Iohannis a iesit din joc
Edilul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus ca pentru el "acest parcurs de posibil premier s-a terminat aici" si ca va ramane primar. "Probabil vom avea reasezari in plan politic, dar cred ca va dura cateva zile pana cand echipele de negocieri vor ajunge la primele concluzii pe care le vor face publice. Aliantele electorale sunt facute cu scopul de a obtine un procent cat mai mare in alegeri. Aliantele politice de dupa alegeri au scopul de a garanta o guvernare. Vom vedea", a declarat Iohannis.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă