Scoala de Vara de la Sighet (ajunsa in acest an la a opta editie, cu peste 800 de participanti cumulati la activ) si-a atins excelenta gratie prezentei unor conferentiari de exceptie, dar si expozitiilor, atelierelor, recitalurilor si proiectiilor pe care le-a gazduit seara de seara. Daca in alti ani predomina istoria recenta, acum temele au fost alese din toate domeniile de cultura umanistice, incepand cu filosofia si politologia, continuand cu literatura, politica internationala, problematica trecutului si arhivelor, medicina, arhitectura, viitorul Europei…
Dupa ce, intr-o prelegere pe care o transcriem in acest numar, Camilian Demetrescu a vorbit de radacinile crestine ale Europei, arhitectul Aurelian Triscu a discutat avatarurile scolii romanesti de arhitectura in timpul comunismului, prof. dr. Dinu Antonescu pe acelea ale medicinii, iar Ana Blandiana, Nicolae Prelipceanu si Romulus Rusan au evocat „viata literara in comunism”, citand din aberantele directive de partid ale anilor 1948, 1971, 1983. Clara Mares autoarea unei carti despre N. Steinhardt, a vorbit despre dosarul de Securitate ale marelui carturar.
Stephane Courtois a demonstrat cum Lenin a inventat sistemul totalitar, iar profesorii Pierre Hassner si Mihai Zamfir au interpretat diferitele cai de acces spre totalitarismul de dreapta si de stanga. Jiri Gruntorad, Petruska Sustrova si Libuse Valentova au dezbatut probleme ale comunismului din Cehia, dupa ce au vernisat impreuna cu organizatorii de la Fundatia Academia Civica o expozitie dedicata Primaverii de la Praga si Chartei 77 (v. pag. IV).
De altfel, prin aceasta noua sala de muzeu, Memorialul isi subliniaza caracterul international, in proiectul anilor ce vin urmand sa fie dedicate spatii de expunere si altor tari din lagarul sovietic strivite de ocupatie si dictatura.
Revenind la lucrari, istoricul Ion Varta, deputat in parlamentul de la Chisinau, a sustinut comunicarea „Moldovenismul romanofob, arma ideologica a regimurilor de ocupatie tarist si sovietic”, in timp ce politologul britanic Tom Gallagher (colaborator si al ziarului nostru) a dezbatut raportul intre „Democratie si Uniunea Europeana in vechile si noile state membre”. Seratele cele mai gustate au fost prilejuite de filmul „Apocalipsa dupa Cioran” de Gabriel Liiceanu si Sorin Iliesiu (in prezenta acestuia din urma) si de spectacolul „Adagio de Albinoni” (sustinut de actorul Dan Puric). De altfel, in dimineata urmatoare acesta a vorbit vibrant despre „Trecutul care ne izbaveste”, lansand un apel pentru constiinta de sine a tinerei generatii, in lumina invatamintelor istoriei. Profesorul Alexandru Zub, cercetatoarea Ruxandra Cesereanu si doamna Maria Bratianu, fiica marelui istoric Gheorghe Bratianu (cu o comunicare surpriza despre „Petrolul romanesc si politica”) au inchis arcul lucrarilor de istorie.
Spre sfarsitul scolii s-a desfasurat o dezbatere despre „Generatiile urmatoare” ( (evocari ale fiilor sau nepotilor – Dorana Cosoveanu, Ion Filotti, Anca Lemaire, Ana Tutuianu – despre parintii sau bunicii arestati), precum si o incitanta dezbatere: „Prelucrarea trecutului comunist. Modelul german, rezultatele romanesti”, in care Constantin Ticu Dumitrescu, Claudiu Secasiu si cercetatorul berlinez Helmut Muller Enbergs s-au intrebat si au raspuns altora de ce la noi dosarele sunt mai putine si pot fi consultate mai greu decat la Oficiul Gauck.
Ca in ultimii ani, Scoala de Vara (din ale carei lucrari vom mai publica in numerele urmatoare) a fost o reusita, dupa un an de munca al celor de la Academia Civica. Si s-a desfasurat sub auspiciile Consiliului Europei (ale biroului sau din Bucuresti) si cu sprijinul financiar al Fundatiei Crestin Democrate „Konrad Adenauer”, cea care si-a facut un titlu de onoare din sprijinirea actiunilor educative din societatea noastra civila. (Reporter)