7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportAtletismUn artefact misterios, rolul Wall Street Journal în istoria Bibliei şi sfântul...

Un artefact misterios, rolul Wall Street Journal în istoria Bibliei şi sfântul Andrei Şaguna

1453: Dieta de la Pozsony confirma restaurarea puterii regale, la cererea magnatilor unguri, Iancu de Hunedoara încetand astfel să mai fie guvernator al Ungariei, dar ramanand căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei

1503: Turnirul de la Barletta intre 13 cavaleri italieni si 13 cavaleri francezi

1542: Catherine Howard, a cincea soţie a lui Henric al VIII-lea al Angliei este executată pentru adulter

1633: Galileo Galilei ajunge la Roma pentru procesul său în faţa Inchiziţiei

1668: Spania recunoaşte Portugalia ca stat independent

1689: Parlamentul britanic adopta „Carta Drepturilor” (Bill of Rights), act fundamental al sistemului legislativ britanic

1849: Delegaţia condusă de mitropolitul Andrei Şaguna prezintă împaratului Franz Joseph Petiţiunea generală a fruntaşilor români din Transilvania, Banat şi Bucovina, prin care se cerea recunoaşterea naţiunii române (25 februarie pe stil nou)

2014/02/13//340692-79507-140826-1.jpgAndrei Şaguna, născut pe 20 ianuarie 1808 la Mişcolţ, în Ungaria, a fost mitropolit ortodox al românilor din Transilvania, militant politic, scriitor, editor şi întemeietor de şcoli. A fondat Gimnaziul Românesc din Braşov, a avut o contribuţie importantă la formarea şcolii de teologie de la Sibiu şi a fost autor a unor opere precum „Elemente de drept canonic”, „Manual de teologie morală creştinească pentru întrebuinţarea preoţimei şi a clericilor greco-resăriteni”, „Istoria bisericei ortedocse resăritene universale, dela întemeierea ei până în zilele noastre”.

Citeşte şi: Apostolul modern al ortodocşilor din Ardeal

Patriarhia refuza canonizarea mitropolitului Andrei Saguna

 
 
 

 

1853: Ortopedul si chirurgul francez Charles Gabriel Pravaz a inventat seringa moderna

2014/02/13//340691-charles-pravaz.jpgCunoscut inca de la Galen, dispozitivul pe care il cunoastem astazi drept seringa a cunoscut diverse incercari de imbunatatire, cel care inventeaza acul cu gaura fiind Francis Rynd (1844). Pravaz a adaptat acul acestuia, fara a folosi metoda de apirare, rezultand o seringa realizata in intregime din argint si operata cu un surub (echivalentul pistonului de astazi) ce controla cantitatea de substanta injectata.

Meritele lui Prevez sunt insa in general putin recunoscute, el neocupandu-se mai departe de inventia sa. Cel care a dezvoltat conceptul este chirurgul francez L.J. Behier, ca este si initiatorul stiintei scleroterapiei si a tratamentului varicelor.

1856: Încep lucrările Congresului de Pace de la Paris care pune capăt Războiului Crimeii

1867: Dunărea Albastră a compozitorului Johann Strauss a fost prezentată în premieră la Viena, Austria

1880: Thomas Edison observa pentru prima oara fenomentul cunoscut astazi in fizica drept efectul Edison

1881: Apare la Paris primul numar al publicatiei feministe La Citoyenne, sub conducerea activistei Hubertine Auclert

1895: A fost brevetat Cinematograful Lumiere, aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.

1901: Guvernul conservator prezidat de Petre P. Carp primeşte un vot de blam din partea Parlamentului român şi este nevoit să demisioneze, în ciuda faptului că majoritatea parlamentară era deţinută de conservatori

1931: New Delhi devine capitala Indiei

1935: Bruno Hauptmann este gasit vinovat de catre un juriu din Flemington, New Jersey de rapirea si uciderea (in 1932) a copilului pilotului Charles Lindbergh

1945: Eliberarea oraşului Budapesta de sub ocupaţia fascistă

1955: Israelul obtine patru din cele sapte manuscrise de la Marea Moarta

2014/02/13//340696-bedouin-goatherds.jpgÎn iarna 1946-1947, un păstor beduin pe nume Muhammed Edh-Dhib, împreună cu vărul său Jum’a Muhammed şi Khalil Musa, descoperă şapte suluri, ascunse în recipiente de lut, într-o peşteră din apropierea Mării Moarte. Sulurile conţineau trei lucrări – cartea lui Isaiia din Vechiul Testament, un comentariu la cartea lui Habacuc şi Regulile Comunităţii, un manual esenian.

2014/02/13//340700-jars.jpgO vreme, preţioasele suluri au stat agăţate în cortul păstorilor, care nu ştiau ce să facă cu ele, aşa că le-au arătat mai multor persoane. Un negustor de antichităţi din Betlehem le-a refuzat, crezând că sunt suluri ale Torei furate dintr-o sinagogă.

Până la urmă sunt cumpărate de un cizmar şi negustor de vechituri pe nume Khalil Eskander Shahin, poreclit „Kando”, contra unei sume egale cu 37 de dolari în zilele noastre. Cele şapte suluri au ajuns în atenţia  Dr. John C. Trever, membru al Şcolii Americane de Cercetări Orientale.

2014/02/13//340697-sukenik-yadin-thumb.jpgÎn timpul războiului israeliano-arab din 1948 au ajuns la Beirut, iar în 11 aprilie 1948 preşedintele Şcolii Americane de Cercetări Orientale, Millar Burrows, anunţa descoperirea printr-un comunicat de presă.

Au urmat căutări ale peşterii şi apoi excavaţii, până în 1956, în urma cărora au fost găsite cele 972 de texte ce formeză ceea ce azi numim manuscrisele de la Marea Mortă. 

2014/02/13//340698-kando.jpgIstoria recuperării manuscriselor de către statul Israel este lungă şi complicată. Încă din 1948, profesorul Universităţii Ebraice, Eliezer Lipa Sukenik, a aflat de această descoperire. A reuşit să vadă o parte din suluri, în urma unei întâlniri clandestine cu anticarul armean Shahin, cu care a mers, până la urmă, la Betlehem. A văzut sulurile şi a înteles că se afla în faţa unor manuscrise ebraice cu un mileniu mai vechi decât orice alte suluri cunoscute până atunci.

Sukenik a reuşit să ajungă în posesia a trei dintre cele patru suluri, în timp ce celelalte patru au ajuns la mănăstirea siriană Sfântul Marcu. Din cauza războiului din zonă, cele patru suluri au fost transportate în Statele Unite, la biserica siriană din New Jersey. În 1954, manuscrisele au fost scoase la vânzare printr-un anunţ în Wall Street Journal. 

Fiul lui Sukenik, Yigael Yadin, a cumpărat cele patru manuscrise, printr-un intermediar, iar în 1955 preţioasele documente au ajuns la Universitatea Ebraică, alături de celelalte trei. 

1960: Franţa detoneaza prima bombă nucleară

1961: Este descoperita langa Olancha, California o roca veche – conform estimarilor – de jumatate de milion de ani in care pare sa fie incastrata o bujie straveche

2014/02/13//340703-13-feb-artefactul-coso-taiat-in-doua-foto-talkorigins.org.jpgPovestea „Artefactului Coso” începe în 13 februarie 1961 când un grup de tineri ce căutau roci (în special geode) pentru magazinul lor de suveniruri din Olancha (California, SUA) au descoperit că gasiseră ceva foarte deosebit, a doua zi, pe când sortau mostrele culese de pe pantele muntelui, de la o înălţime de circa 340 de picioare (aproximativ 103 metri) deasupra albiei secate a Lacului Owens.

Se pare că a existat un geolog care a făcut analiza iniţială a rocii, datând-o ca având o vechime de aproximativ 500000 de ani, însă nu există nicio mărturie sau vreun articol publicat de acesta (nu i se ştie de fapt nici numele, povestea fiind certificată doar de mărturia unuia dintre descoperitori) în care să fie certificate rezultatele analizei sale.

2014/02/13//340704-13-feb-artefacul-coso-in-sectiune-in-care-se-observa-depunerile-fosilizate-foto-archyfantasies.wordpress.com.jpgDar ce avea atât de extraordinar această rocă, a cărei urmă s-a pierdut de mulţi ani şi care a suscitat, cu atât mai mult, imaginaţia căutatorilor de artefacte străvechi, precum şi o mulţime de speculaţii?

Geodele, din categoria cărora făcea parte, zice-se, şi această rocă misterioasă, sunt nişte agregate de metale formate prin depunere în cavităţile rocilor şi sunt foarte rar întâlnite în altă parte decât pe fundul oceanului. Numele lor provine din grecescul „geoides” care înseamnă „plăcerea pământului”. Pe interior, geoda conţine o cavitate căptuşită cu cristale dispuse cu vârful spre interior.

2014/02/13//340706-13-feb-imaginea-cu-raxe-x-a-artefactului-coso-foto-talkorigins.org.jpgRoca rămasă în istorie sub numele de „Artefactul Coso” prezenta pe secţiune, după tăierea sa în două, în loc de o cavitate, un obiect ce părea făcut de mâna omului, din porţelan alb şi avand în mijloc un ax din metal strălucitor. Obiectul era învelit cu un înveliş hexagonal, deteriorat parţial şi acoperit cu cochilii fosilizate şi semăna foarte mult cu o banală bujie. Dar cum putea ajunge o bujie modernă într-o rocă veche de jumătate de mileniu?

Cel care a studiat mai bine artefactul a fost, surprinzător, un creaţionist, pe numele său Ron Calais, căruia i s-a permis să fotografieze artefactul şi să îl analizeze cu ajutorul razelor X, această ultimă investigaţie fiind cea care a suscitat ulterior atâtea controverse.

Analiza releva în partea superioară a obiectului încastrat în rocă un fel de arc spiral, despre care Ronald J. Wills – singurul care a publicat un articol mai cuprinzător despre artefact, în INFO Journal Publisher, specula că este „o piesă de metal corodată”, conform siteului talkorigins.org.

2014/02/13//340708-13-feb-partea-de-sus-a-unei-bujii-champion-din-anii-20-talkorigins.org.jpgEl este, de altfel, şi cel care a lansat ipoteza că ar fi vorba despre o bujie străveche, după ce povestea şi detaliile cunoscute despre artefact i-au fost aduse în atenţie de Ron Calais, cel care fotografiase (la lumina naturală şi cu raze X) misterioasa rocă.

Problema a fost investigată mai recent (sfârşitul anilor ’90) de către „Societatea Scepticilor din NV Pacificului” care a solicitat părerea separată a patru specialişti în bujii, aparţinând organizaţiei Colecţionarilor de Bujii din America (da, există şi aşa ceva!). Cu toţii au considerat că misteriosul artefact (doar după fotografii, obiectului original i se pierduse urma din 1969) semăna cu o bujie din anii ’20 fabricată de compania „Champion Spark Plug” (Firma de bujii Champion).

2014/02/13//340705-13-feb-bateria-din-bagdad-foto-ancientskyscraper.com.jpgDe unde interesul creaţionistilor pentru Artefactul Coso? Dr. Donald Chittick de la Institutul de Cercetări asupra Creaţionismului a urmărit subiectul şi, într-un răspuns la investigaţia celor de la talkorigins.org din 1999, afirma: „M-aţi întrebat ce părere am despre vârsta sa (n.r. a artefactului). După părerea mea, este vorba cel mai probabil de perioada imediat urmatoare Potopului. Nu am reuşit să obţin informaţii suficiente, prin urmare nu vorbesc des public despre acest subiect. Cu toate acestea, există probe care arată faptul că oamenii din acea perioadă aveau motoare cu combustie internă ..”.

Prin urmare, departe de a data obiectul ca fiind vechi de jumătate de milion de ani, creaţionistii preferă să îi situeze originea undeva în timpul sau imediat după Potop. Creaţionismul, spre deosebire de evoluţionism, susţine că „omul, pământul şi restul universului au fost create de la început şi nu sunt rezultatul unei explozii cauzată dintr-un nimic spre un univers existent întâmplător.” (creationism.org)

2014/02/13//340707-13-feb-mecanismul-antikythera-foto-age-of-the-sage.org.jpgCu alte cuvinte, creaţionismul (biblic) afirmă faptul că universul şi toate formele de viaţă au fost create de Dumnezeu (sau de o altă formă de inteligenţă, eventual extraterestră), Cartea Facerii din Vechiul Testament fiind unul dintre textele fundamentale, acolo unde Potopul este unul dintre evenimentele ce ar explica inclusiv existenţa fosilelor şi a straturilor geologice. Exista şi alte forme ale creaţionismului, şi anume creaţionismul evoluţionism, respectiv creaţionismul ştiinţific.

2014/02/13//340709-13-feb-pietrele-dropa-foto-beforeitsnews.com.jpgÎn orice caz, obiectul a numeroase cercetări (în lipsă) şi speculaţii a dispărut fără urmă după moartea lui Wallace Lane, unul dintre descoperitori. Despre soartea altuia nu se mai ştie nimic, iar Virginia Maxey, cea de-a treia descoperitoare, a refuzat să mai discute public despre subiect sau să indice unde s-ar putea gasi acum Artefactul Coso.

Printre alte artefacte misterioare ce au suscitat imaginaţia, interesul şi, de cele mai multe ori, un amestec de scepticism şi entuziasm, amintim: pietrele Dropa (ce par a fi un fel de CD-uri străvechi şi au fost descoperite în China), bateria din Bagdad (baterie antică, utilizată, se pare, pentru galvanizarea obiectelor de aur), mecanismul Antikythera (un mecanism de bronz descoperit pe fundul mării, în apropiere de Ins. Antikythera, aflată la nord de Ins. Creta, şi care indica o tehnologie ce nu a apărut decât în sectolul XVI, deşi scrisul de pe cufărul în care a fost găsit indica anul 80 î.e.n. drept an al construcţiei), pietrele Ica (pe unele dintre ele apar imagini ce par a descrie operaţii de inimă şi transplat de creier – pietrele au o vechime între 500 şi 1500 de ani).

1967: Cercetatorii americani descopera Codexul de la Madrid al lui Leonardo da Vinci in Biblioteca Nationala din Spania

1982: Are loc in Guatemala masacrul de la Rio Negro

1991: Razboiul din Golf: doua „bombe inteligente” ghidate prin laser distrug adapostul Amiriyah din Bagdad, in urma informatiilor ca acesta ar fi adapostit un post militar irakian de comunicatii. Sunt omorati in schimb peste 400 de civili irakieni

2003: Rămăşiţele pământeşti ale fostului suveran al României, Carol al II-lea si ale sotiei sale Elena Lupescu sunt aduse in Romania cu o cursa aviatica speciala, la 50 de ani dupa moarte, si transportate la Curtea de Argeş

2004: Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian face publica descoperirea „celui mai mare diamant cunoscut din Univers”, steaua alba pitica BPM 37093 si pe care cercetatorii au botezat-o „Lucy”, dupa cantecul formatiei The Beatles „Lucy in the Sky with Diamonds”.

2007: Sinodul Bisericii Ortodoxe Române decide canonizarea mitropolitului Varlaam al Moldovei, ierarh care şi-a desfăşurat activitatea în secolele XVI-XVII.

2011: Amerindienii din tribul Umatilla reusesc, pentru prima oara in peste 100 de ani, sa vaneze cu succes un bizon, in apropiere de Parcul National Yellowstone, reinnodand astfel un drept si o traditie veche de secole si care le fusese „acordata” printr-un tratat semnat in 1855 cu autoritatile americane.

 

NASTERI CELEBRE

1457: Maria de Burgundia, fiica lui Carol Temerarul şi soţia împăratului Maximilian I (d. 1482)

1599: Papa Alexandru al VII-lea (d. 1667)

1743: Joseph Banks, botanist şi naturalist englez (d. 1820)

1768: Édouard Adolphe Casimir Joseph Mortier, mareşal francez (d. 1835)

1769: Ivan Andreevici Krîlov, fabulist rus (d. 1844)

1805: Peter Gustav Dirichlet, matematician german (d. 1859)

1849: Wilhelm Voigt, impostor german; în 1906, pretinzându-se ofiţer al armatei prusace, convinge câţiva soldaţi să-l urmeze şi „confiscă” 4000 de mărci. Este condamnat la închisoare şi ulterior graţiat de împăratul Wilhelm al doilea. Devine figură folclorică, sub numele de căpitan Köpenick (d. 1922)

1873: Feodor Şaliapin, cântareţ rus de operă

1880: Dimitrie Gusti, filosof, estetician şi sociolog român (d. 1955)

1885: George Fitzmaurice, regizor (d. 1940)

1855: Paul Deschanel, preşedine al Franţei (d. 1922)

1903: Georges Simenon, scriitor belgian (d. 1989)

1903: Gheorghe Manu, fizician român (d. 1961)

1910: William Bradford Shockley, fizician american de origine britanică, laureat al Premiului Nobel (d. 1989)

1911: Faiz Ahmas Faiz, poet pakistanez (d. 1984)

1922: Horia Căciulescu, actor român de teatru şi film (d. 1989)

1923: Chuck Yeager, pilot militar şi de încercare american

1933: Costa-Gavras, regizor şi producător francez de origine greacă

1933: Kim Novak, actriţa americană de film

1944: Jerry Springer, cunoscut actor şi producător de show-uri de televiziune american

1950: Peter Gabriel, compozitor şi cântăreţ englez

1955: Alexandru Dabija, regizor român de teatru

1956: Emilian Valentin Frâncu, politician român

1968: Mihai Leu, pugilist român

 

DECESE CELEBRE

858: Kenneth I al Scoţiei (n. 810)

1130: Papa Honoriu al II-lea

1141: Béla al II-lea al Ungariei (n. 1110)

1332: Andronic al II-lea Paleologul, împărat bizantin (n. 1259)

1542: Catherine Howard, a cincea soţie a regelui Henric al VIII-lea al Angliei (executată) (n.c. 1521)

1571: Benvenuto Cellini, sculptor, gravor şi scriitor florentin (n. 1 noiembrie 1500)

1660: Regele Carol al X-lea al Suediei (n. 1622)

1662: Elisabeta de Bohemia, bunica regelui George I al Marii Britanii (n. 1596)

1785: Crişan, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1784 din Transilvania (n. 1733)

1877: Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg român (n. 1815)

1883: Richard Wagner, compozitor german (n. 1813)

1895: Iraclie Porumbescu, tatăl compozitorului Ciprian Porumbescu, preot, poet şi prozator (n. 1823)

1935: Ion Bianu, filolog român, fondatorul şi organizatorul Bibliotecii Academiei (n. 1856)

1950: Rafael Sabatini, autor italian (n. 1875)

1999: Radu Zaharescu, actor român de teatru şi film

2007: Elizabeth Jolley, scriitoare australiană (n. 1923)

 

SĂRBĂTORI

Prima zi a Lupercaliilor, în Imperiul Roman

Ziua Internaţională a Radioului

Cele mai citite

Uniunea Europeană accelerează extinderea în Balcani: șase miliarde de euro pentru dezvoltare

Noua șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, a anunțat miercuri obiective ambițioase pentru extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. „Vrem să vedem progrese...

Bulgaria introduce controale la granița cu România înainte de aderarea completă la Schengen

Cu doar câteva zile înainte de aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen, autoritățile de la Sofia au hotărât instituirea controalelor la...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă