22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 3 septembrie 2024
AcasฤƒSportAtletism"Revoluลฃia mondialฤƒ"

„Revoluลฃia mondialฤƒ”

Dupฤƒ instaurarea dictaturii lui Lenin, acesta a visat sฤƒ extindฤƒ incendiul revoluลฃionar în Europa, apoi în întreaga lume. Acest vis rฤƒspundea, întâi ลŸi întâi, faimoasei devize „Proletari din toate ลฃฤƒrile, uniลฃi-vฤƒ!” din Manifestul partidului comunist al lui Marx.

Visul comu­niลŸ­tilor corespun­dea ลŸi unei im­pe­rioase necesi­tฤƒลฃi: revoluลฃia bol­ลŸevicฤƒ nu se putea men­ลฃine la putere ลŸi dezvolta dacฤƒ nu era protejatฤƒ, susลฃinutฤƒ, reluatฤƒ prin alte revoluลฃii în ลฃฤƒrile cele mai avansate – Lenin se gândea mai ales la Germania, cu proletariatul sฤƒu foarte organizat ลŸi formi­dabilele sale capacitฤƒลฃi indus­triale. Aceastฤƒ necesitate conjuncturalฤƒ s-a transfor­mat curând într-un veritabil pro­iect politic: „revoluลฃia mondialฤƒ”.

Înfrângerea Ger­maniei im­periale ลŸi a Austro-Ungariei a provocat în Europa un cu­tremur politic însoลฃit de un enorm vârtej revolu­ลฃio­nar. În Germania, încฤƒ înain­te de capitulare, se rฤƒscoalฤƒ flota de rฤƒzboi. În decembrie, 1918, Rosa Luxem­burg ลŸi Karl Lieb­knecht, în fruntea gru­pului Spartakus, pฤƒrฤƒsesc Partidul Social-Democrat ลŸi fondeazฤƒ Partidul Comunist German. În ianuarie 1919, spartakiลŸtii declanลŸeazฤƒ la Berlin o in­surec­ลฃie, înฤƒbuลŸitฤƒ imediat de guvernul ­social-democrat.

„Republici sovietice” în Germania

Au fost instaurate „republici sovietice”, întâi la Bremen, apoi în Bavaria. Pot fi consi­derate aceste „republici ale Con­siliilor” (în sensul de „sfaturi” – soviete) apariลฃii spontane? „Modelul” exista de cel puลฃin un an: statul creat de Lenin. La fel ลŸi ideo­logia, ca ลŸi modul de acลฃiune. Oricum, au fost efemere, marcând totuลŸi începutul unui ลŸir de revoluลฃii de esenลฃฤƒ comunistฤƒ. Primul stat dupฤƒ Germania unde s-a aplicat formula Kominternu­lui a fost Estonia, invadatฤƒ la 18.11.1918 de douฤƒ divizii ale Armatei RoลŸii, în furgoanele cฤƒreia au sosit ลŸi membrii unui guvern comunist, alcฤƒ­tuit în Rusia sovieticฤƒ. Tru­pele sovietice au fost stopate ลŸi s-au retras, dar urmele ocupฤƒrii unor localitฤƒลฃi estoniene sunt îngro­zitoare.

Atentat împotriva regelui Bulgariei

Dupฤƒ Estonia, i-a venit rândul Bulgariei sฤƒ cunoascฤƒ o epocฤƒ de pronunลฃatฤƒ instabilitate. Între 1923-1925, vecinii noลŸtri s-au confruntat cu atentate cu bom­bฤƒ ลŸi asasinate politice în serie. În iunie 1923, a fost omorât pri­mul-ministru Alexander Stam­buliiski, înlocuit cu Alexander ลขankov. În septembrie, comu­niลŸtii au organizat o rฤƒscoalฤƒ, reprimatฤƒ cu duritate dupฤƒ o sฤƒptฤƒmânฤƒ. Partidul a schimbat atunci tactica, trecând la acte de terorism. La începutul anului 1925, a fost atacat  sediul unei subprefecturi, eveniment soldat cu patru morลฃi. Dupฤƒ trei zile, la 11 fe­bruarie, în plin centrul Sofiei, a fost comisฤƒ o crimฤƒ mon­struoa­sฤƒ, cu pronunลฃat sub­strat politic: uciderea lui Nikola Milev, depu­tat ลŸi jurnalist care, pe lângฤƒ funcลฃia de director al ziarului „Slovet”, era ลŸi preลŸe­din­tele Sin­dicatului ziariลŸtilor bulgari. La începutul lunii aprilie, conspira­torii au încercat sฤƒ loveascฤƒ la vârful puterii orga­nizând un atentat împotriva monarhului însuลŸi. Ca prin minune, tenta­tiva de regicid a eลŸuat, Alexandru I scฤƒpând cu viaลฃฤƒ. ลžansa l-a ocolit, din neferi­cire, pe genera­lul Kosta Gheor­ghiev, un apro­piat al regelui, ucis la 15 aprilie. A venit apoi cel mai izbitor dintre episoa­dele acelor ani de violenลฃฤƒ politi­cฤƒ în Bulgaria. La 17 aprilie, în timpul funeraliilor generalului Gheor­ghiev, în catedrala Celor ลžapte Sfinลฃi din Sofia o îngrozi­toare explozie a provocat prฤƒbu­ลŸirea cupolei: au fost numฤƒraลฃi o sutฤƒ patruzeci de morลฃi între care paisprezece generali, ลŸaispre­zece ofiลฃeri superiori, trei depu­taลฃi. Potrivit lui Victor Serge, atentatul fusese organizat de secลฃia mili­tarฤƒ a partidului comunist.

Dupฤƒ alte surse, comanditarul dina­mi­tฤƒrii catedralei era Meir Trilisser, ลŸeful secลฃiei pentru strฤƒinฤƒtate a Cekฤƒi, apoi vice­preลŸedinte al GPU, decorat în 1927 cu ordinul „Drapelul RoลŸu” pentru servi­ciile aduse. În anii ’30, Trilisser a fost unul dintre cei 10 secretari ai Komin­ter­nu­lui, controlând activitatea aces­tuia din partea NKVD. Prin­tre „alte surse” se aflฤƒ Arkadi Vaks­berg, autorul volu­mului „Hotel Lux” (apฤƒrut, în tradu­cerea Mihaelei ZoicaลŸ, la ed. Huma­nitas, în 1993), com­petent cer­cetฤƒtor al arhivelor secrete, care afirmฤƒ cฤƒ „figura ade­vฤƒra­tului stฤƒpân al Komin­ ternului din timpul întregului deceniu al patrulea, omul care a fost con­comitent membru al Comite­tului Executiv, al pre­zi­diu­lui ลŸi al secretariatului Kominter­nului” a fost Meier Trilisser. BolลŸevic încฤƒ din 1901 (avea pe atunci 18 ani), Trilisser a ajuns sฤƒ ocupe, în 1921, un post înalt în Ceka (ลŸeful secลฃiei pen­tru strฤƒinฤƒtate); patru ani ลŸi câteva luni mai târziu, el deve­nea vicepreลŸedinte al GPU. Din­tre numeroasele acลฃiuni puse la cale ลŸi executate de agen­ลฃii din subordinea lui amintim: dina­mitarea catedralei din Sofia, unde se aflau regele Bul­gariei ลŸi întreg Guvernul. În 1927, Trilisser a fost decorat, între altele, pentru „devotamen­tul sฤƒu faลฃฤƒ de cauza revoluลฃiei”. La 2 februa­rie 1940, decoratul cu „Dra­pelul RoลŸu” ลŸi-a încheiat în subtera­nele de la Lubianka glo­rioasa carierฤƒ de cฤƒlฤƒu, con­spi­rator ลŸi diversionist, primind din partea idolului sฤƒu, Iosif Vissario­novici Stalin, un cadou fierbinte sub forma unui glonลฃ în ceafฤƒ. Deve­nise, între timp, „spion japonez ลŸi britanic”.

Ungaria sovieticฤƒ

Pen­tru autorii monu­mentalei lucrฤƒri „Le livre noir du commu­nisme”, Ungaria re­pre­zintฤƒ „primul caz în care bolลŸe­vicii au putut sฤƒ-ลŸi exporte revo­luลฃia”, în sensul cฤƒ au reuลŸit sฤƒ in­staureze puterea sovieticฤƒ într-un stat. ลži nu oricare, ci unul si­tuat în chiar zona centralฤƒ a Europei. „Încฤƒ de la începutul anului 1918, partidul bolลŸevic îi regru­pase în rândul sฤƒu pe toลฃi simpa­tizanลฃii neruลŸi într-o Federaลฃie a gru­pu­rilor comuniste strฤƒine. La Mos­cova exista deci un Grup ungur, format în esenลฃฤƒ din foลŸti prizo­nieri de rฤƒzboi care, chiar în octombrie 1918, trimise vreo douฤƒzeci dintre membri în Ungaria. La 4 noiembrie a fost fondat la Budapesta Partidul Comunist din Ungaria (PCU), condus în curând de Béla Kun. Prizonier de rฤƒzboi, Kun se ralia­ se cu entuziasm la revoluลฃia bol­ลŸevicฤƒ astfel încât deveni, în aprilie 1918, preลŸe­dintele Fede­raลฃiei grupurilor strฤƒine. Sosit în Ungaria în noiembrie, în com­pania a optzeci de mili­tanลฃi, a fost ales în fruntea Par­tidului.” (cf. Le livre noir du co­mmu­nis­me, p. 300).

O altฤƒ sursฤƒ: „Dosare ultra­secrete”, supli­mentul coti­dia­nului „Ziua” (nr. 544/24.01.2009), afirmฤƒ, sub semnฤƒtura lui Vla­di­mir Alexe, cฤƒ, dupฤƒ înfrân­gerea trupelor bolลŸevice ale Republicii Sovietice Ungare de cฤƒtre Armata Regalฤƒ Românฤƒ (care a ocupat Buda­pesta la 06.08.1919), prin­cipalii lideri bolลŸevici au fugit din Ungaria. Béla Kun ลŸi alลฃi kune­riลŸti s-au refugiat în Austria, unde se afla la putere un guvern social-demo­crat. Au fost însฤƒ arestaลฃi ลŸi au rฤƒmas într-un lagฤƒr pânฤƒ în iulie 1920, când un acord pentru schim­bul de prizonieri intervenit între Austria ลŸi Rusia sovieticฤƒ a per­mis unui numฤƒr de 415 kuneriลŸti refugierea la Moscova. La Mos­cova, Béla Kun a intrat în rândul Partidului Comunist (bolลŸevic) din Rusia sovieticฤƒ. A primit cetฤƒลฃenia sovieticฤƒ ลŸi a fost numit în conducerea Komin­ternului, rฤƒspunzând de Ger­mania, Austria, Cehoslovacia ลŸi România.

Cele mai citite

Din ciclul: โ€žDezlegare la meduzeโ€

Rareศ™ Bogdan: Da, am fost nevoiศ›i sฤƒ รฎnghiศ›im o meduzฤƒ. Source link

Categoria:ย โ€žMฤƒ doare-n curโ€

Crin Antonescu o comite din nou. Acum, รฎntrebat pentru care motiv a รฎnceput sฤƒ critice actuala conducere liberalฤƒ, el a rฤƒspuns scurt: pentru...

Mฤƒrirea penisiilor

Marea loviturฤƒ care ar fi trebuit sฤƒ cรขศ™tige definitiv electoratul de partea social-democraศ›ilor s-a transformat, peste noapte, รฎntr-un bumerang, ศ™i ฤƒsta cรขnd vine...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ