Cand spunem din nou "iunie" la ce ne mai gandim? Ar fi, evident, ziua copilului, dar nu de asta e vorba acum. Pe timpul comunismului, asa am invatat la scoala, luna iunie era in primul rand luna cand au fost nationalizate principalele mijloace de productie ale clasei exploatatoare, fabrici, banci, societati de asigurare, intreprinderi miniere si de transport, mari magazine, si redate, spunea propaganda, poporului. 11 iunie era data inscrisa cu litere rosii in calendarul comunist, pe care trebuia s-o memoram cu evlavie fiindca din acel moment incolo parintii nostri au trait mai bine si in tara romaneasca s-a facut dreptate.. Minciuna de atunci, din fericire, a pierit. Cand eram elevi ne-ar fi fost greu sa credem ca sub umbra profanatoare a lui 11 iunie se afla cuibarita adevarata sarbatoare, cea a nuntii regelui Mihai. Se repeta de fapt fenomenul din luna mai. Strivita de falsul infiintarii partidului comunist, o alta sarbatoare veritabila, aceea a instaurarii monarhiei in tara, era iarasi gonita din memoria noastra.
Se poate spune ca acum istoria a fost reabilitata. Cine si-ar fi putut inchipui ca Ateneul Roman va gazdui celebrarea nuntii de diamant a celor doua capete incoronate, regele Mihai si regina Ana! Acesta a fost adevaratul eveniment al lunii iunie, nici alegerile locale, nici campionatul european de fotbal… Au curs multe laude pentru echipa nationala care a facut egal cu Franta, un egal cat o victorie, au titrat gazetele. Am uitat insa ca in urma cu 18 ani la aceeasi data, bateam Uniunea Sovietica, iarasi o adevarata victorie fiindca eram in 1990, abia scapasem de Ceausescu, iar victoria noastra la fotbal avea o valoare simbolica prin care ne revansam asupra ocupantului de la razboi incoace.
Acea victorie poate fi cumva echivalata exceptionalei vointe de echipa pe care hockeistii cehoslovaci au evidentiat-o la inceputul lui 1969, la campionatul mondial, pentru a nu pierde in fata temutilor adversari sovietici care, evident, ii simbolizau tot pe ocupantii si pe strangulatorii primaverii de la Praga. Sportul in anumite momente capata astfel o semnificatie eroica. Acum, din pacate, nu se mai poate vorbi de eroism, ci doar de performante sportive care abia mai pot camufla muntii de bani ai celor care fac avere din sport. Luna iunie, asadar, este luna unei importante corectii, cea a regelui biruitor, dar si a Rusaliilor care an de an sfintesc cosmosul.