p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 38.0px Helvetica}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}
p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #a81f78}
p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 80.0px; font: 31.0px Helvetica}
p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 43.5px Helvetica}
p.p8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 10.0px Helvetica}
p.p9 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}
span.s1 {font-kerning: none}
Primul Muzeu Virtual al Holocaustului din lume a fost inaugurat la Cluj. El va funcționa în cadrul Institutului de Studii Iudaice și Istorie Evreiească „Dr. Moshe Carmilly” din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Noul muzeu, disponibil la adresa holocausttransilvania.ro, va funcționa în tandem cu un alt muzeu al documentelor Holocaustului, care se află în sediul Institutului de Iudaistică de pe Strada Croitorilor din Cluj-Napoca.
O catastrofă care trebuie reamintită
Muzeul Virtual al Holocaustului a fost inaugurat în data de 9 octombrie, deoarece această dată este Ziua Națională de Comemorare a acestei tragedii. Muzeul cuprinde documente și mărturii care permit cercetătorilor și publicului larg să studieze diferitele ipostaze ale Holocaustului, atât cele care s-au produs în teritoriile controlate de Guvernul român, precum Transnistria, cât și în zonele din Transilvania de Nord aflate sub ocupație maghiară în perioada 1940-1944, spune rectorul Universității Babeș-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop.
„Un asemenea muzeu la Cluj are o importanță extraordinară și pentru faptul că acest oraș a avut o istorie așa de frământată și în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost parte integrantă a României, din 1940 până în 1944, dar a participat la istoria românească cu toate tragediile care s-au petrecut atunci. O catastrofă a fost Holocaustul, asta toată lumea cunoaște, dar mai puțină lume își amintește. Și, ca să ne putem aminti și ca să putem să continuăm să comemorăm și să continuăm să acuzăm ceea ce s-a petrecut atunci, trebuie să avem mărturii. Iar mărturiile transpuse într-o formă clasică există peste tot în lumea aceasta. Noi am creat niște mărturii într-o formă absolut contemporană, adică e un muzeu virtual care rezistă foarte mult timp și care păstrează memoria în forme accesibile tineretului de azi și sperăm ca prin această formă modernă și accesibilă să invităm tinerii să îl viziteze. Avem donații care au constat în obiecte originale, se vor publica lucrări, se vor face conferințe sub egida muzeului și vom comemora această catastrofă care s-a produs aici și în multe părți ale Europei”, a spus istoricul Ioan-Aurel Pop, care mai afirmă că trebuie să ducem împreună această povară a istoriei.
Muzeul Virtual al Holocaustului a beneficiat și de donații importante. Una dintre ele a fost realizată de profesorul universitar Vasile Bogdan. El a fost adoptat la vârsta de 2 ani de o familie de evrei. Părinții adoptivi i-au relatat experiențele lor din timpul Holocaustului. Tatăl lui Vasile Bogdan a fost deportat la Dachau, iar mama sa a trecut prin infernul de la Auschwitz, spune profesorul universitar din Cluj.
„Prin ceea ce a trecut Steinmetz au trecut și părinții mei. Am avut șansa extraordinară ca la 2 ani să fiu adoptat de o familie de evrei, care, pe parcursul dezvoltării mele ca tânăr, mi-au relatat foarte multe aspecte legate de deportarea lor, în 1944, spre Satu Mare, de acolo în Ungaria, de unde tata a ajuns la Dachau și mama la Auschwitz. Mama a fost injectată personal de Mengele în 1945. Deja se apropiau rușii de poarta lagărului, însă, în ciuda tentativei de a o ucide, ea a supraviețuit”, spune profesorul universitar Vasile Bogdan.
Care este structura muzeului virtual
Muzeul este structurat pe mai multe teme și permite cercetătorilor un acces ușor la arhive valoroase. Aceste arhive vor continua să fie îmbogățite prin munca cercetătorilor, spune inițiatoarea muzeului, lectorul universitar Augusta Radosav.
„De mulţi ani de zile se face cercetare în acest domeniu, concretizată prin lucrări de doctorat, cercetări de istorie orală cu martori supravieţuitori ai Holocaustului, studii, volume publicate, arhive de mărturii înregistrate. Şi acum ne-am gândit să continuăm printr-o platformă online referitoare la Holocaustul evreilor transilvăneni. Platforma este una inovativă în sensul că, din ceea ce am reuşit să ne documentăm, nu există propriu-zis încă un astfel de muzeu al Holocaustului, fie că vorbim în general sau că ne referim la o anumită regiune din Europa. În ce sens nu există un asemenea muzeu – că nu are o naraţiune structurată tematic, cronologic, care să acopere toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi a Holocaustului, ci sunt mai degrabă expoziţii pe un fragment din istoria Holocaustului”, a declarat Augusta Radosav. Ea a afirmat că mai sunt site-uri care poartă titlul de muzee ale Holocaustului, însă ele sunt mai degrabă expoziții virtuale decât muzee. „Mai există şi alte demersuri similare, numite muzeu al Holocaustului, dar acoperă o perioadă de doi ani sau un oraş, ori intervievează câţiva martori, dar nu integrează informaţia într-o naraţiune coerentă şi structurată tematic şi cronologic. Se numesc muzee virtuale, dar nu sunt structurate conform unui muzeu, sunt mai degrabă expoziţii virtuale”, a adăugat inițiatoarea acestui loc special.
Repere istorice ale comunității evreiești
Muzeul virtual creat la Cluj oferă informaţii scrise şi vizuale referitoare la istoria evreilor transilvăneni. Se face astfel referire la reperele istorice ale vieţii comunităţii evreieşti din Transilvania, la viaţa religioasă a acesteia, precum şi la educaţie şi învăţământ. Alte secţiuni oferă informaţii despre legislaţia antisemită, ghetto-uri și lagăre sau mărturii despre Holocaust.
Muzeul Virtual al Holocaustului va fi conectat cu alte instituții din întreaga lume care studiază fenomenul Shoah-ului, inclusiv cu Institutul Yad Vashem din Israel sau cu Muzeul Holocaustului din capitala Statelor Unite ale Americii, Washington.