La 26 aprilie 1986, la ora 01.23 noaptea, reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat în timpul unui test de securitate, din cauza unei erori umane.
În urma dezastrului, orașele Cernobîl și Prîpeat au fost complet evacuate.
Combustibilul nuclear a ars timp de peste zece zile și a emis elemente radioactive care au echivalat cu 200 de bombe de la Hiroshima. Cea mai mare catastrofă nucleară civilă a afectat o mare parte din Europa și a contaminat, în special, vaste regiuni din Ucraina, Rusia și Belarus.
Citește și: FOTOGRAFII ULUITOARE. Cum arată locurile unde natura este RESPECTATĂ, și nu MĂCELĂRITĂ cu sânge rece
Tragedia nu s-a încheiat aici. De-a lungul timpului, autoritățile din URSS au trimis sute de mii de oameni la fața locului pentru a remedia efectele dezastrului, care au fost echipați necorespunzător și expuși radiațiilor.
Autoritățile de la Moscova au recunoscut producerea accidentului cu o întârziere de trei zile, după ce Suedia a alertat, deja, întreaga lume.
Conform Greenpeace, cel puțin 100.000 de persoane au murit în Ucraina, Rusia și Belarus, în urma contaminării radioactive care le-a provocat, în primul rând, cancer, afecțiuni ale sistemului imunitar și boli cardiace.
Citește și: FOTO. O descoperire FASCINANTĂ ZGUDUIE lumea științei. Ce au găsit arheologii în mormântul lui Tutankhamon
Aflați, din GALERIA FOTO de mai sus, cum au reacționat autoritățile sovietice după explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl și cum au fost trimiși la moarte mii de oameni.