20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportAtletismPentru cine scria Soljenitin

Pentru cine scria Soljenitin

Poate si pentru ca numarul editiei din acest an a fost rotund – a X-a – scoala de Vara de la Sighet parca s-a intrecut pe sine insasi. Personalitatile invitate, de prim rang, au fost parca mai multe ca niciodata, ascultate de catre elevi si alti participanti cu evlavie si asaltate cu intrebari care mai de care mai interesante.
Cursantii au venit din toate colturile tarii, inclusiv din Basarabia. La Sighet a venit, pentru a treia oara, si o eleva din Franta, Andrea Garrec, indragostita definitiv de Romania. Au venit si cativa "seniori", cum li se spune cursantilor care au participat la editiile precedente, astazi toti studenti.
Am crezut nimerit sa publicam si cateva opinii ale elevilor, ca sa stim cum sta noua generatie. Se pare ca sta bine, iar o parte din elita ei a fost prezenta la scoala de Vara, ca sa invete a lucra pentru viitorul Romaniei, aflandu-i trecutul. Dincolo de unele asperitati in a se exprima, rarisime insa, opiniile lor sunt foarte interesante, altoite peste suflete extrem de sensibile.
Alteori, propozitiile lor au valoare de sentinte, numai bune de citat. Desigur, multe intrebari de-ale lor s-au mai pus, dar nu trebuie, oare, ca fiecare generatie sa si le puna? Una dintre eleve scrie: "Soljenitin si atatia, atatia ca el, nu au avut voie sa-si publice operele.
Pentru cine gandea Soljenitin? Pentru cine scria? Oare stia, in sinea lui, ca va veni un timp cand va fi si el ascultat? Probabil da, intr-un fel", presupune adolescenta, si, mai departe, scrie: "Gandesc. Pun intrebari. Sunt libera. si cat de mult, datorita celor care nu au fost!"
Asadar, se poate intelege ca Soljenitin, cu o incredere mistica in dezvaluirea crimelor comunismului, mai apropiata sau mai departata, a scris pentru cei care gandesc, pun intrebari si sunt liberi, cum sunt toti elevii cursurilor acestei scoli de Vara, care, inca de la infiintare, a atras atentia si a starnit admiratia, in Est si in Vest. Prezent la Memorialul de la Sighet, in 2002, celebrul disident anticomunist Vladimir Bukovski declara: "Ceea ce este unic la Sighet este scoala de Vara. Desigur, se incearca acest lucru si in alte parti… Dar, din acest punct de vedere, Memorialul este unic". Desigur, Vladimir Bukovski stie ce spune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă