14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportAtletismLibertatea libertatilor

Libertatea libertatilor

Care este aceasta? Probabil, aceea de-a lua in desert numele Domnului, de-a-l terfeli, de–a te face, altfel spus, vinovat de un act luciferic si de aici caderea intru abis. Atunci e omul cel mai liber, cand il imita pe primul dintre ingeri care, animat de simt anarhic si sfidand ierahia, s-a prabusit lasand in urma lui o trena de flacari, incendiere a templului ceresc.

 

Am citit cu mare atentie insemnarile tanarului teolog Mihail Neamtu, din revista 22, primul numar din februarie, insemnari inspirate de publicarea in romaneste a Versetelor satanice si de reactia de protest a bisericii noastre  fata de aceasta aparitie editoriala.

 

Evident, traim intr-o epoca in care toate sau aproape toate sunt permise. Mihail Neamtu are curajul sa (ne) puna o serie de intrebari pe care oricine dintre noi, cat de cat instruit si de buna credinta, are datoria sa le citeasca si sa le asimileze.

 

"Cand sigla Polirom legitimeaza Jurnal pe motocicleta de Che Guevara (terorist comunist, 1928-1967), te intrebi cu ce argument poate fi retras de pe piata volumul Cranii de lemn al lui Ion Mota? Daca negationismul in raport cu Holocaustul este criminalizat in Romania (nu si, oarecum explicabil, in Marea Britanie), de ce prospera calaii fostei Securitati si blasfemiatorii contemporani impotriva Gulagului (ex, Nicolae Plesita)? Daca Gabriel Andreescu si poate mai nuantat Karl Popper vad in Vechiul Testament doar o suma de invitatii la persecutii religioase si crime de razboi, trebuie atunci sa credem ca Israelul este dator Siriei cu scuze in numele ororilor comise de regele David?"

 

Toate aceste intrebari sunt binevenite fiindca ne fac sa intelegem ca daca e vorba de libertate neingradita, atunci sa fie de ambii versanti. Libertate si in acelasi timp reactii de sanctiune… Ne aflam in fata unei situatii oarecum bizare. CNCD (Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) poate sa intre imediat in alerta in fata unei manifestari pe care o considera periculoasa si neconforma prescriptiilor sale. De ce atunci sa nu aiba si Biserica dreptul sa critice si sa sanctioneze  alte manifestari care din punctul ei de vedere sunt sacrilegice? Cu alte cuvinte, daca vorbim de libertate si de sanctiuni, acestea sa vina din ambele directii. Daca doar una dintre extreme  are drept sa penalizeze iar cealalta sufera de un apasator si paralizant complex de vinovatie, atunci caderea lui Lucifer in abisul constiintelor noastre nu se va opri. Este o perspectiva sumbra de care ar trebui sa tinem cont.  Ce poate totusi opri o asemenea cadere? Numele Domnului intemeiat pe milostenie sasu un organism laic vigilent?

Cele mai citite

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Autoritățile sunt pregătite să evacueze oamenii

ANM avertizează că un cod portocaliu va fi valabil în perioada 29 septembrie ora 08:00 - 30 septembrie ora 10:00. „După emiterea avertizărilor au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă