Autorităţile din Iordania au apreciat, luni, recenta descoperire de către cercetători americani a unei structuri acoperite de nisip în cetatea antică Petra drept „imensă şi unică”, informează AFP, citată de Agerpres.
Folosind drone şi imagini satelitare, experţii au pus în evidenţă contururile unei platforme de peste 2.700 de metri pătraţi la sud de cel mai cunoscut templu din Petra, Khazneh.
Oamenii de ştiinţă apreciază că structura, în prezent îngropată în nisip, ar fi putut fi utilizată pentru ritualuri religioase sau sărbători, potrivit studiului lor publicat în Buletinul şcolilor americane de cercetări orientale.
„Este o descoperire imensă şi unică”, a afirmat ministrul Turismului şi Antichităţilor, Lina Annab, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Amman, fără să dea detalii.
Aflată între Marea Roşie şi Marea Moartă, imensa cetate antică Petra a fost cioplită în stâncă roz în urmă cu circa 2.000 de ani de nabateeni. Ea a fost desemnată Minune a Lumii în 2007. În locul indicat de cercetători urmează să se efectueze săpături arheologice, a precizat Mohamed al-Nawafleh, şeful Agenţiei de Dezvoltare şi Turism din Petra.
Autorităţile iordaniene speră ca descoperirea să contribuie la relansarea turismului la Petra, a cărei vizitare de către turiştii străini a scăzut de aproape trei ori în cinci ani, de la circa 900.000 în 2010 la 315.000 în 2015, conform cifrelor furnizate de Ministerul Turismului. Iordania suferă şi ea de pe urma scăderii turiştilor străini în ţările arabe.