36.4 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022
AcasăSportAtletismIordania confirmă o descoperire IMENSĂ și unică în cetatea antică Petra

Iordania confirmă o descoperire IMENSĂ și unică în cetatea antică Petra

Autorităţile din Iordania au apreciat, luni, recenta descoperire de către cercetători americani a unei structuri acoperite de nisip în cetatea antică Petra drept „imensă şi unică”, informează AFP, citată de Agerpres.

Folosind drone şi imagini satelitare, experţii au pus în evidenţă contururile unei platforme de peste 2.700 de metri pătraţi la sud de cel mai cunoscut templu din Petra, Khazneh.

Oamenii de ştiinţă apreciază că structura, în prezent îngropată în nisip, ar fi putut fi utilizată pentru ritualuri religioase sau sărbători, potrivit studiului lor publicat în Buletinul şcolilor americane de cercetări orientale. 

„Este o descoperire imensă şi unică”, a afirmat ministrul Turismului şi Antichităţilor, Lina Annab, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Amman, fără să dea detalii. 

Aflată între Marea Roşie şi Marea Moartă, imensa cetate antică Petra a fost cioplită în stâncă roz în urmă cu circa 2.000 de ani de nabateeni. Ea a fost desemnată Minune a Lumii în 2007. În locul indicat de cercetători urmează să se efectueze săpături arheologice, a precizat Mohamed al-Nawafleh, şeful Agenţiei de Dezvoltare şi Turism din Petra. 

Autorităţile iordaniene speră ca descoperirea să contribuie la relansarea turismului la Petra, a cărei vizitare de către turiştii străini a scăzut de aproape trei ori în cinci ani, de la circa 900.000 în 2010 la 315.000 în 2015, conform cifrelor furnizate de Ministerul Turismului. Iordania suferă şi ea de pe urma scăderii turiştilor străini în ţările arabe.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cât mai așteaptă camioanele care ies din România pe la Giurgiu

Camioanele care ies din România prin PTF Giurgiu au de aşteptat 90 de minute controlul de frontieră din cauza numărului mare de astfel de...
00:02:04

VIDEO: Times Square se află printre locurile în care New York-ul ar putea interzice armele

Deputații din New York au votat vineri noi legi privind armele de foc, care interzic accesul armelor în "locuri sensibile", inclusiv Times Square, și...

Românii care merg în Bulgaria trebuie să știe că s-au actualizat taxele de drum

În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă...
Ultima oră
Pe aceeași temă