20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportAtletismIntelectualii si dreapta

Intelectualii si dreapta

Acesta este titlul unui eseu publicat de eminentul carturar care este Mircea Platon, eseu publicat de ultimul numar al revistei Rost, numar dedicat   preotului Iosif Trifa, cunoscut misionar in miscarea religioasa Oastea Domnului.

Mircea Platon este ca de obicei rafinat si intransigent. Iata acest fragment edificator: "Intelectualul  e un fel de catar obtinut din imperecherea armasarilor scriitoricesti de cursa scurta, foiletonistica, cu asinii academici, ducand in spinare desagii grei ai notelor de subsol pe parcursul a dense si ponderoase tomuri. Ca atare intelectualul e o strutocamila, o himera, o fiinta care nu exista decat in imaginatie, de dragul povestii sau al demonstratiei.  O dovedeste faptul ca nu exista meseria de intelectual… Intelectualul nu e o meserie decat in cazul revolutionarului de profesie, care traieste din banii fundatiilor sau din sinecuri si care nu e de dreapta ci de stanga. De la comunistul Lenin la socialistul Hitler, revolutionarii de profesie au fost niste intelectuali traind pe banii partidului sau ai partidei…. A spune deci ca suntem intelectuali conservatori e un nonsens… vom gasi ca stramosii intelectualilor, protointelectualii ca sa zicem asa, sunt fara exceptie oameni traind in marginea templului, oameni care au abandonat sacrul in favoarea retoricii castigatoare, a argutiei mercenare, sofistii antici, saltimbanci medievali, umanisti renascentisti care tunau impotriva relelor Curiei dar linguseau orice marunt tiran local…"

Randuri formidabile… Mi-aduc aminte ca in urma cu ani, cand poate aveam varsta lui Mircea Platon, afirmam cu o superbie regretabila ca intelectualul de stanga e o absurditate. Iata ca in demonstratia de mai sus intelectualul nu poate fi decat de stanga deoarece insusi profilul sau de om fara credinta si bun doar sa dea din gura, sa faca asocieri riscante, sa delileze pe marginea unui subiect care nu-l angajeaza profund il recomanda ca slujbas de nadejde al stangii si nimic altceva. Nonsensul traditie, elita, dreapta in tandem cu intelectual pare mai evident ca niciodata. Un tamplar, un olar, un muncitor care nu a muscat din ispita vorbelor si speculatiilor poate fi un autentic slujitor al dreptei. Intelectualul insa nu poate fi, deoarece el mai devreme sau mai tarziu va trada. Totusi, punctul acesta de vedere este extrem de radical. Ideile ca sa nu decada in ideologie nu pot fi aparate decat tocmai prin devotiunea unor intelectuali. Doar faptele noastre ar fi in stare sa slujeasca dreapta, implicit traditia? Ma indoiesc. Ce este la urma urmei un preot? Nu este el un intelectual, adica un comentator al Mantuitorului, comentariile sale alcatuind chiar calea noastra mai lesnicioasa spre intelegerea adevarurilor majore?  Cu acest amendament sustin teza lui Mircea Platon si ma declar antiintelectual…  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă