6.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismGEPA Electro Center, magazinul cu iz occidental care a isterizat românii după...

GEPA Electro Center, magazinul cu iz occidental care a isterizat românii după căderea comunismului. George Pădure: Se fura ca-n codru. Nu poţi concura cu cine fraudează

A făcut milioane de dolari pe vremea lui Nicolae Văcăroiu, a fost membru al PNL, iar acum îl regretă pe Adrian Năstase. Dar nu pentru asta a rămas Geor-ge Pădure în conştiinţa românilor, ci pentru GEPA Electro Center, brandul de succes cu electronice şi electrocasnice din anii ’90.

„Un pic mai bine pentru dumnea-voastră.“ Înflăcă-raţi de acest slogan difuzat obsesiv în reclamele TV, zeci de mii de bucureşteni posesori de Dacii, ARO sau chiar Trabant luau cu asalt Calea Dorobanţilor din Bucureşti la începutul anilor ’90.

Numai 3.000 dintre ei au fost însă „norocoşi“ şi, în schimbul branduirii autoturismului cu o marcă occidentală ca Moulinex, s-au ales cu un radiocasetofon de maşină. Ba chiar erau mândri că-şi pot etala în trafic (cel anemic, cu câteva maşini pe oră pe Magheru, din acei ani) maşinile inscripţionate, pentru că aşa ceilalţi şoferi erau invidioşi pe ei că au „apucat“ promoţia de la GEPA Electro Center. 

„Erau oameni din Capitală, pentru că promoţia s-a adresat doar maşinilor cu număr de Bucureşti“, şi-a amintit Geor-ge Pădure pentru RL Week-end Plus. În ultimul sfert de veac, el şi-a închis, rând pe rând, toate afacerile, de la mobilă la dezvoltări imobiliare, şi a rămas doar cu un hotel în nordul Bucureş-tiului, în apropiere de cartierul Pajura. 

Cinci milioane de dolari rulate în şase ani

Cât timp a durat afacerea, din octombrie 1990 şi până în 1996, când a fost ales primar la sectorul 1, George Pădure spune că a făcut o cifră de afaceri de aproximativ cinci milioane de dolari cu GEPA Electro Center. O grămadă de bani pentru acele vremuri. 

Cu toate că şi-a sporit averea considerabil, chiar dacă România era departe de a fi membră a Uniunii Europene, iar preţurile produselor includeau taxe vamale şi de 42%, Pădure se plânge că a fost nevoit să închidă afacerea din cauza concurenţei neloiale. „Se fura ca-n codru, exista fraudă. Nu poţi concura cu cineva care fraudează“, spune el. Întrebat care erau concurenţii lui în acea perioadă, fostul primar a menţionat Ana Electronic (societate deţinută de omul de afaceri George Copos), Megavision şi Bucureşti-Berlin, dar a refuzat să detalieze subiectul şi să precizeze care dintre ele fă-ceau evaziune.  

Românii au fost surprinşi, în toamna lui 1990, de apariţia GEPA Electro Center, magazin cu iz de capitalism într-o lume care abia scăpase de sărăcia lucie şi atmosfera ternă a comunismului din anii ’80. Nu şi George Pădure: „Nu m-a surprins afluxul de clienţi, mă aşteptam. Eram deja obişnuit cu acest gen de afacere, pentru că făcusem aşa ceva şi în Belgia“. 

Marfa o importa direct din Belgia, Germania, Franţa sau Italia. Încă nu apăruseră globalizarea şi nici „chinezismele“ şi, chiar dacă preţurile erau mari, românul avea bani, pentru că în 1990 Ion Iliescu dăduse tot felul de pomeni pentru a nu avea emoţii la alegerile prezidenţiale de pe 20 mai, din Duminica Orbului. 

„Şi acum au oamenii televizoare cumpărate de la mine“

Pe de altă parte, spune acum Pădure, produsele vândute de el erau de calitate. „Întâlnesc şi azi oameni care-mi spun: «Încă mai am maşina de spălat sau televizorul pe care l-am cumpărat atunci de la dumneavoastră». În tot ce am făcut, am încercat să fac lucruri de calitate, şi în mobilă, şi în construcţia de apartamente, şi cu hotelul“, susţine el.  

Din acei ani când GEPA Electro Center isteriza românii, George Pădure îşi mai aduce aminte că era foarte greu de lucrat cu băncile şi menţionează că nici acum lucrurile nu s-au schimbat prea mult în bine: „Sistemul bancar nu a fost bine dezvoltat în cei 27 de ani. Orice bancă îţi ia comision. Bancherii nu ştiu să facă servicii pentru clienţi, iar aceştia din urmă sunt încorsetaţi. Regulile bancare nu sunt cele din Vest. Bancherii îşi permit în România nişte lucruri pe care nu le-ar face în Vest, chiar dacă este vorba tot de bănci din Vest“.  

Revenind în anii ’90, el spune că nici atunci nu muncea pe rupte, zeci de ore pe zi, cum susţin alţi oameni de afaceri: „Familia a fost familie întotdeauna. Lucram până la ora 18“. Admite totuşi că a avut parte de stres în acele vremuri, însă acesta era cauzat de „legislaţia incorectă“. 

Acum, Pădure mărturiseşte că nu ar mai lua-o de la capăt în România şi acuză capacitatea managerială redusă a celor care au condus România în ultimii 27 de ani. Ba, mai mult, cu toate că a fost membru al PNL („Am fost membru doar o lună“, se scuză el), îl regretă pe Adrian Năstase. „Singura perioadă în care am simţit că economia începe să lucreze a fost perioada lui Adrian Năstase. În rest, au fost numai tranziţii“, spune George Pădure.     

Cele mai citite

Riccardo Muti, dirijor italian, mesaj la Concertul de Anul Nou de la Viena

Dirijorul italian Riccardo Muti a fost protagonistul Concertului de Anul Nou 2025 de la Viena, un eveniment grandios ce a transmis un mesaj universal...

Ovidiu Burcă este noul antrenor al echipei de fotbal Oţelul Galaţi

Este oficial! Ovidiu Burcă a preluat Oțelul Galați, la scurt timp după ce Dorinel Munteanu a părăsit echipa. Ovidiu Burcă este noul antrenor al echipei...

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă