10.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismFrați pătați, beizadele și alte rude prezidențiale penale

Frați pătați, beizadele și alte rude prezidențiale penale

Scandalul în centrul căruia se află fratele președintelui Băsescu a adus în discuția publică o serie de alte cazuri de rude prezidențiale implicate în afaceri dubioase sau de-a dreptul penale. Vă prezentăm, mai jos, câteva dintre cele mai notorii astfel de scandaluri cu rude ale unor șefi de state sau de organizații internaționale.

Barack Obama, probleme cu rudele

Actualul preşedinte american a fost mai mereu criticat de adversarii săi politici care i-au cerut, la începutul primului mandat, chiar certificatul de naştere.

Dacă pentru Obama nu au fost probleme în a demonstra că s-a născut pe teritoriul Statelor Unite – condiţie esenţială pentru a putea ocupa fotoliul de la Casa Albă – unchiul său, Onyango, a fost arestat două săptămâni din cauza faptului că nu avea voie să fie în Statele Unite.

În 1992, barbatului i s-a impus să se întoarcă în Kenya, ţara natală. Însă, în 2011, el a fost prins beat la volan, în America.

Şi mătușa lui Obama, Zeituni, s-a dovedit a fi o imigrantă ilegală în America, iar femeia a primit azil abia în 2010.

Neil Bush: Deschide uşile când oprtunităţile bat!

George W. Bush nu a avut o carieră politică lipsită de incidente, iar fratele lui mai mic, Neil, a avut grijă să îi dea motive în plus de îngrijorare.

În anii 80, acesta a devenit director al companiei de economii și împrumuturi Silverado Savings and Loan. În scurt timp a reușit să falimenteze compania. A fost acuzat că produs un prejudiciu de 1 miliard de dolari, dar și de trafic de influență după ce a obținut, într-o singură zi, 800.000 de dolari în urma a trei tranzacții economice cu o companie care se pare că avea legături strânse cu fostul președinte chinez, Jiang Zemin.

În 1999, în calitate de consultant al companiei de semiconductoare Kopin, deși recunoscuse că nu știe nimic despre semiconductoare, a reușit să semneze un contract prin care primea 2 milioane de dolari în acțiuni și câte 10.000 de dolari pentru fiecare ședință a bordului la care participa.

Și asta nu e tot. În 2003 a venit și scandalul legat de divorțul său, când a fost acuzat de relații cu mai multe prostituate și de consum de cocaină de fosta sa soție, Shannon.

Roger Clinton: Nume de Cod „Durere de cap”

Fratele vitreg al fostului preşedinte american, Bill Clinton, a fost mai mereu o problemă pentru familia sa. În 1984, când Bill Clinton era guvernator de Arkansas, Roger a fost închis un an pentru vânzare de cocaină. Actor şi muzician, a petrecut mare parte a mandatelor prezidenţiale ale lui Bill Clinton jucând în filme de proastă calitate.

În 1993, s-a luat la bătaie cu un bărbat la un meci de baseball, iar Bill a fost atât de rușinat de faptele fratelui încât a fost nevoit să ceară scuze publice pentru comportamentul fratelui său vitreg. În semn de mulțumire, Roger s-a urcat beat la volan la doar o lună după discursul fratelui său.

Însă preşedintele Bill Clinton nu a avut probleme doar cu Roger Clinton. În timp ce acesta a fost mai mult un scandalagiu, cei doi fraţi ai soţiei sale Hillary, Hugh și Ton, au încercat să profite de notorietatea numelui soţiei preşedintelui american şi au încheiat, în condiţii dubioase, un contract de 118 milioane dolari pentru a procesa alune importate din Republica Georgia, un important partener al Statelor Unite într-o zonă cu o puternică influenţă a Federaţiei Ruse.

Fiul lui Kofi Annan, beneficiar al programului „Petrol contra hrană”

Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a fost găsit "responsabil", pentru scandalul iscat de publicarea în ziarul Sunday Times a unor contracte ale fiului său, Kojo Annan, în cadrul programului "Petrol contra hrană".

Un rezumat al raportului pe care Comisia l-a prezentat membrilor Consiliului de Securitate nu face nici o menţiune la fiul lui Annan, Kojo. Şi totuşi, alte noi articolele publicate de Financial Times au arătat faptul că Kojo Annan a primit peste 750.000 de dolari de la mai multe companii petroliere.

Se pare că aceşti bani au fost transferați într-un cont al lui Kojo Annan deschis pe celălalt nume al său, Adeyemo, la o filială elvețiana a Băncii Coutts.

Jimmy Carter, învins de fratele său în cursa pentru al doilea mandat

Jimmy Carter, preşedinte al Statelor Unite între 1977 – 1981, a fost un om retras şi la locul lui. În schimb, fratele său Billy a fost complet opusul fostului preşedinte american.

Deşi l-a ajutat foarte mult pe Jimmy Carter la începuturile carierei sale politice, cu trecerea anilor Billy a intrat în mari probleme. A ajuns la o clinică de dezalcoolizare, iar fiscul aproape ca i-a luat casa pentru că nu-și plătise taxele.

Însă colaborarea cu Libia i-a fost fatală. În 1980, el a devenit agent secret al guvernului de la Tripoli şi în scurt timp a fost acuzat de trafic de influență. Într-o intervenţie publică legată de aceste acuzaţii, preşedintele Jimmy Carter a glumit şi a spus că „visează la ziele când cel mai mare rău facut de Billy era sa urineze în fața unor reporteri”.

Mitterand, un fiu implicat în trafic de arme sub embargo

Fiul fostului preşedinte francez Francois Mitterand (în funcție între 1981 – 1995), Jean-Christophe, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce s-a dovedit că a fost implicat în vânzari ilegale de arme în timpul războiului civil din Angola, în valoare de 790 milioane de dolari.

În procesul mediatizat sub numele de „Angolagate”, un tribunal din Franța a acuzat atunci 42 de persoane. Jean-Christophe a fost găsit vinovat pentru că a primit bani obţinuţi din vânzari de arme între 1993 si 1998 şi, alături de el, alte 40 de persoane importante au fost condamnate, printre care un fost ministru de interne şi mari oameni de afaceri.

Spania, spălătorie princiară de bani

Şi Casa Regală a Spaniei a fost atrasă într-un imens scandal de presă după ce fiica Regelui Spaniei, Infanta Cristina, şi soţul acesteia au fost acuzaţi de procurori de spălare de bani şi alte infracţiuni de natură fiscală.

Procurorii au cerut 17 ani de închisoare pentru ginerele Regelui Spaniei, Iñaki Urdangarin. Pentru fiica Regelui Juan Carlos, procurorul de caz a solicitat doar plata a 600.000 de euro ca răspundere civilă. În rechizitoriu, procurorul nu a acuzat-o pe Infanta Cristina, ci doar pe soţul acesteia, Iñaki Urdangarin.

După ce a citit rechizitoriul procurorilor, judecătorul decis să o cheme pe fiica Regelui Spaniei să depună mărturie, deşi procurorii nu ceruseră acest lucru. Infanta Cristina a fost audiată la începutul acestul an timp de şapte ore.

Analiştii politici de la Madrid spun că punerea sub acuzare a fiicei regelui Juan Carlos a grăbit decizia acestuia de a abdica.

Președintele Paraguayului și fiul său bătăuș

Fiul cel mare al preşedintelui din Paraguay, ales în 2013, a fost arestat după ce a avut un comportament agresiv faţă de un oaspete invitat la o petrecere organizată de acesta într-un luxos apartament din Miami, în valoare de 2,8 milioane de dolari.

Juan Pablo Cartes, de 28 de ani, era beat şi l-a rugat pe unul dintre oaspeţii cu care s-a certat să părăsească apartamentul. Acesta a refuzat, iar în urma acestui incident fiul preşedintelui din Paraguay l-a lovit pe oaspete în ochi.

Juan Pablo Cartes a fost arestat pe 20 octombrie 2013 şi a petrecut câteva ore în arest. A fost eliberat după ce a fost plătită o cauţiune de 1.500 de dolari.  

Cele mai citite

Un nou incident armat în SUA: 11 persoane rănite în fața unui club de noapte din New York

Cel puțin 11 persoane au fost rănite prin împușcare miercuri seară, în fața clubului de noapte Amazura, din cartierul Jamaica, Queens. Incidentul a avut loc...

Cotația aurului va fi în creștere și în 2025. Ce ritm va avea

Preţul aurului va continua să crească şi în 2025, potrivit analiştilor de pe Wall Street, însă ritmul de apreciere va încetini după avansul spectaculos...

Avertizări meteo: Cod portocaliu de viscol și Coduri galbene de vânt puternic în mai multe județe

Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineața, în zone montane din zece județe. Potrivit ANM, în intervalul 2 ianuarie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă