De-a lungul istoriei, prohibiţia s-a repetat sub diferite forme şi a avut drept scop corectarea, prin interdicţii clare, a moravurilor unor popoare afectate de vicii.
Una dintre primele prohibiţii cunoscute în lume este cea a lui Burebista, când liderul geto-dacilor le-a ordonat supuşilor săi să-şi ardă viile şi să renunţe la consumul băuturilor alcoolice.
Când ne gândim, însă, la prohibiţie, cea care ne vine în mine este Prohibiţia din Statele Unite ale Americii, cunoscută şi cu denumirea de „Experimentul Nobil”.
Citeşte şi FOTO UIMITOARE: Cum arată colosul rusesc MD-160, cel mai mare ecranoplan construit vreodată!
Sub presiunea mişcărilor religioase, Senatul SUA a propus al 18-lea amendament la 18 decembrie 1916. Unele state federale luaseră deja startul şi au interzis, prin lege, vânzarea, producerea, consumarea şi transportarea băuturilor alcoolice.
După ce a fost aprobat de 36 de state, al 18-lea amendament a fost ratificat, la nivel naţional, la 16 ianuarie 1919 şi a fost pus în aplicare un an mai târziu, la 16 ianuarie 1920.
Citeşte şi FOTO INEDITE: Cum arată şi cui aparţin cele 20 de PORTAVIOANE care există astăzi în lume
Efectul Prohibiţiei a fost paradoxal: consumul de alcool a crescut considerabil. Într-un timp relativ scurt, mii de baruri clandestine au fost deschise în subsolurile unor magazine precum cele de îngheţată.
Băuturile contrafăcute care conţineau ingrediente periculoase au invadat piaţa neagră a Americii.
Citeşte şi FOTO: Cum va arăta ONE WORLD TRADE CENTER, clădirea-minune a oraşului NEW YORK
Un alt efect nedorit al Prohibiţiei a fost ascensiunea celui mai mare gangster al Americii din acea perioadă: Al Capone. Cu toate acestea, celebrul mafiot nu a fost nici pe departe singurul om care a câştigat milioane de dolari din afacerile necurate cu alcool.
Bandele de gangsteri s-au înmulţit teribil, după ce au văzut în comerţul clandestin cu alcool sursa unor venituri care le permitea nu doar să înflorească din punct de vedere financiar, ci şi să-şi refinanţeze anumite „afaceri” care erau pe moarte.
Galeria de mai sus conţine câteva imagini din timpul Prohibiţiei, care vă prezintă modul în care oficialităţile americane încercau să scape de alcool, colectându-l şi aruncându-l pe străzi, în canale sau în râuri.