Poate v-a picat vreodată în mână cartea Dorotheei Christescu (doctor în Litere la Sorbona), „Parisul lor”, scrisă în 1944. Evocă momente din Parisul ocupat de armata nazistă. Nu numai că au relatat despre conflagraţia mondială, însă s-au implicat în luptă şi au contribuit cu ce li s-a permis în apărarea ţăriilor lor (femeile nu aveau dreptul să lupte pe front; în Statele Unite, abia în 1948 femeile au fost recunoscute ca parte a armatei, n.r.).
Au preluat şi sarcinile soţilor în familii, dar şi locul lor la muncile câmpului şi în fabrici. Unele erau surori medicale, altele, piloţi de avioane sanitare. O parte le duceau soldaţilor mâncarea pe front, între două atacuri. Unele lucrau în organizaţii militare- interceptau convorbiri şi ordine, interpretau fotografiile trimise de trupele în recunoaştere, iar câteva au fost agenţi secreţi.
În total, aproximativ două milioane de femei s-au înrolat în Al Doilea Război Mondial. Câteva din cifrele vremii- femei care au luptat în război: 400.000 americance, 45.000 canadicence şi 800.000 rusoaice.
În America, femeile au participat la război astfel: 140.000- înrolate în armată, 100.000 în Marină, 13.000, în Garda de Coastă, 1000, în Aviaţie, iar 74.000, în Corpul surorilor medicale, potrivit womwnshistoryabout.com.
Englezoaicele erau înscrise în număr mare în Women’s Land Army (WLA), o organizaţie care încuraja femeile să lucreze în agricultură. 80.000 doamne şi domnişoare erau membrele WLA.
180.000 britanice erau înscrise în Women’s Auxiliary Air Force (WAAF). Femeile-piloţi erau folosite fie în misiuni de transport, fie împachetau paraşute, descifrau coduri şi analizau fotografiile trimise de trupele în recunoaştere.
Rusoaica Ludmilla Pavlicenko era una dintre cele mai eficace ţintaşe din istoria războaielor: a omorât 309 germani, în apărarea Sevastopolului.
Căpitanul Hanna Reitsch a fost prima femeie care a pilotat un elicopter şi care a primit medaliile Crucea de fier şi decoraţia Lutwaffe. Ea s-a implicat activ în propaganda nazistă din anii ’30 şi ’40.
Membrele Operaţiunilor Speciale (Special Operations Executive) trebuiau să le furnizeze Aliaţilor informaţii despre lupte. Cele mai cunoscute membre ale organizaţiei sunt Violette Szabo şi Odette Churchill. Cele două agente secrete au primit crucea George, cel mai înaltă decoraţie pe care o poate primi un civil. Ele au fost capturate în timpul războiului – Violette Szabo a fost omorâtă de Gestapo, iar Churchill a supravieţuit războiului, potrivit historylearningsite.com.
Dintre româncele care au luat parte în cel de-Al Doilea Război Mondial, trebuie să le menţionăm pe membrele Escadrilei Albe– unitate de avioane sanitare pilotate de femei. Primele femei-pilot care au făcut parte din escadrilă au fost Mariana Drăgescu, Virginia Duţescu, Nadia Russo, Marina Ştirbey şi Irina Burnaia.
Citiţi aici mai multe despre Escadrila Albă.
Urmăriţi mai jos un interviu cu Mariana Drăgescu, una dintre femeile-pilot ale Escadrilei Albe, realizat de postul de televiziune PROTV.
Citiţi aici mai multe despre rolurile femeilor în cel de-Al Doilea Război Mondial. Fotografiile pe care le urmăriţi aparţin Associated Press şi au fost publicate de revista americană The Atlantic.