-2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismFOTO: Cum arată, acum, Linia Mannerheim, care a apărat Finlanda de invazia...

FOTO: Cum arată, acum, Linia Mannerheim, care a apărat Finlanda de invazia sovietică în 1939-1940

Linia Mannerheim a fost o linie defensivă care a apărat Finlanda de invazia sovietică în timpul războiului ruso-fonlandez, în iarna dintre anii 1939-1940. Linia a fost contruită sub conducerea mareşalului Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Celebra linie defensivă finlandeză se întindea de la Lacul Ladoga până la Golful Finic, pe o lungime de 130 de km, şi a fost construită în două faze: între anii 1920 şi 1924 şi între anii 1932 şi 1939.

Citeşte şi: FOTO: Cum arată, în interior şi exterior, „Tancul Zburător” SOVIETIC Il-102

Linia Mannerheim a fost deseori comparată cu linia defensivă franceză Maginot, însă eficienţa sistemului finlandez de apărare a fost net superioară celui francez. Spre deosebire de proiectanţii liniei Maginot, formată din buncăre uriaşe, mareşalul Mannerheim a profitat de posibilităţile terenului, iar în construirea liniei au fost folosiţi copaci căzuţi la pământ sau stânci aflate în poziţii strategice. În plus, costurile construirii liniei finlandeze au fost derizorii, comparativ cu cele ale construirii liniei Maginot.

Citeşte şi: FOTO incredibile şi ŞOCANTE: Cum arăta lumea după cel de-Al Doilea RĂZBOI MONDIAL

În timpul războiului ruso-finlandez, Linia Mannerheim şi-a dovedit, din plin, eficienţa, iar de-a lungul ei s-au purtat cele mai dure lupte între armata finlandeză şi cea sovietică. Abia după ce linia finlandeză de apărare a fost străpunsă de armata sovietică, din cauza epuizării stocului finlandez de muniţie, Finlanda a început negocierile pentru semnarea unui armistiţiu.

Citeşte şi: FOTO: De ce avionul rusesc Su-35 ar putea fi, încă, cel mai performant avion militar din lume

Tratatul de pace între cele două state beligerante a fost semnat la Moscova, pe 12 martie 1940, în urma unui război în care sovieticii au suferit pierderi uriaşe care au pus sub semnul întrebării capacitatea de luptă a Rusiei într-un conflict mai amplu. În plus, ineficienţa armatei ruse a contribuit, din plin, la luarea deciziei lui Hitler de a declanşa Operaţiunea Barbarossa, care a constat în atacarea Uniunii Sovietice.

Citeşte şi: FOTO: Câteva lucruri incredibile pe care nu le ştiai despre Hitler, Sadam Husein sau Einstein

Creatorul Liniei Mannerheim, baronul Carl Gustaf Emil Mannerheim, a fost şi cel de-al şaselea preşedinte al Finlandei, între anii 1944 şi 1946.

Galeria foto de mai sus conţine o serie de imagini cu fortificaţiile Liniei Mannerheim, aşa cum sunt arată în prezent. Daţi click pe imagini pentru a le mări!

Citeşte şi: FOTO INEDITE: Cum se antrenează TANCHIŞTII din armata RUSĂ

Cele mai citite

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna: Bugetul pentru 2025 este în lucru, fără majorarea TVA

Tanczos Barna a declarat, anterior, că există condiții economice favorabile pentru a construi bugetul fără modificarea cotei TVA Duminică, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...

Vremea s-a răcit în toată țara: temperaturile au scăzut semnificativ, ger și viscol la munte

Temperaturile rămân scăzute până la mijlocul săptămânii viitoare, cu valori nocturne între -10 și 0 grade Temperaturile au scăzut brusc în întreaga țară, maximele zilei...
Ultima oră
Pe aceeași temă