5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismFOTO. Armata lui HITLER a fost SPULBERATĂ. Ce s-a întâmplat în cea...

FOTO. Armata lui HITLER a fost SPULBERATĂ. Ce s-a întâmplat în cea mai eficientă operațiune militară din cel de-Al Doilea Război Mondial

57.000 de prizonieri germani au mărşăluit spre Moscova, după ce armata germană a fost învinsă în Belarus în timpul „Operaţiunii Bagration”, la 17 iulie 1944. 

Debarcarea din Normandia a fost cea mai celebră operațiune militară din timpul celui de-Al Dilea Război Mondial, însă foarte puţini oameni cunosc detalii despre Operaţiunea Bagration, o acţiune militară mult mai amplă decât cea desfăşurată în celebra “Zi Z”.

Citește și: FOTO. Cum se distrau CRIMINALII NAZIȘTI de la Auschwitz, în timp ce MILIOANE de evrei erau UCIŞI în camerele de gazare

Cea mai eficientă operațiune

Operaţiunea Bagration a fost cea mai de succes acţiune militară din cel de-Al Doilea Război Mondial. Ofensiva sovietică a fost lansată după ce trupele aliate au debarcat în Normandia şi a fost numită după un erou georgian care luptase împotriva lui Napoleon cu 130 de ani înainte, conform rarehistoricalphotos.com.

Operaţiunea Bagration a fost, însă, şi una dintre cele mai sofisticate ofensive din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. La 19 iunie 1944, unităţile de partizani ale Armatei Roşii din spatele liniilor germane au atacat liniile de transport şi aprovizionare ale Germaniei. După două zile, sovieticii au lansat ample atacuri aeriene, iar la 23 iunie Armata Roşie a avansat la adăpostul întunericului.

Germanii au fost luaţi prin surprindere. Sovieticii au avansat fulgerător, lăsând în spate unităţi inamice izolate, o tactică ce a fost cu atât mai eficientă, cu cât Hitler a luat nişte decizii strategice devastatoare pentru propria sa armată.

Citește și: FOTO. Demența SINISTRĂ a URSS și criminalul Brejnev. Cum arătau RĂMĂŞIŢELE unui cosmonaut RUS, după ce capsula sa s-a PRĂBUȘIT din spațiu

Deciziile devastatoare ale lui Hitler

Adolf Hitler le-a ordonat militarilor să nu-şi părăsească poziţiile în faţa atacurilor inamice şi a anunţat, printr-o directivă semnată la 8 martie 1944, că “poziţiile fortificate” trebuie să fie plămânul sistemului defensiv german.

Comandantul armatei a 9-a germane, generalul Jordan, scria: “Armata a 9-a se află în ajunul unei alte mari bătălii, cu o amploare şi o durată imprevizibile. Armata crede că, în actualele condiţii, ar fi posibil să oprim ofensiva inamică, însă nu conform directivelor care ordonă o apărare absolut rigidă”.

Citește și: FOTO. Rusia și China au motive de GROAZĂ. Cum arată nava-ROBOT a SUA care poate vâna și NIMICI submarinele inamice

Istoricul englez Anthony Beevor consideră că ordinele lui Hitler au fost principala cauză din care armata germană a fost spulberată.

“Ordinele lui Hitler au fost dezastruoase pentru armata sa. El le-a refuzat generalilor săi orice flexibilitate sau retragere, fapt ce se afla în contradicţie flagrantă cu părerile liderilor armatei. Însă, deoarece Hitler nu avea încredere în propriii săi generali, voia să controleze fiecare acţiune”, consideră Beevor.

“Comportamentul germanilor în cadrul poziţiilor fortificate a fost stupid”, a spus Veniamin Fyodorov, participant la Operaţiunea Bagration. “Bombardamentele noastre i-au spulberat. Cantităţi imense de obuze zburau spre ei şi nu puteai auzi nimic altceva decât explozii. Poziţiile germane fortificate au fost complet distruse. Peste tot vedeai numai moarte. Germanii şi-au apărat poziţiile până la ultimul om, însă au fost cu toţii condamnaţi la moarte”, a spus Fyodorov.

Aflaţi, din GALERIA FOTO de mai sus, cum au mărşăluit spre Moscova 57.000 de prizonieri germani, după succesul Operaţiunii Bagration.

Citește și: FOTO. Cum arată IMAGINILE prin care rușii își BAT JOC de Vladimir Putin și care au devenit ILEGALE în Rusia

Cele mai citite

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România va fi vineri la inaugurarea Hotelului de Gheață Bâlea Lac

Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, ES Giles Matthew Portman, vine la inaugurarea Hotelului de Gheață Bâlea Lac în semn de...

Crăciunul pe rit vechi: Tradiții și semnificație pentru creștinii ortodocși

Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în loc de 25 decembrie, așa cum este stabilit în calendarul gregorian. Diferența de...

Datoria guvernamentală a atins 931 miliarde lei

Creșterea datoriei publice se reflectă în majorarea procentului din PIB, cu o creștere semnificativă a împrumuturilor pe termen mediu și lung. Conform datelor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă