Pe timpul domniei lui Carol I, liberalii erau porecliti "rosii". Au trecut vremurile, liberalii si-au pierdut porecla, si, in 1944, in Romania a navalit "glorioasa Armata Rosie, eliberatoarea popoarelor". Spre norocul Europei occidentale, aceasta armata nu "a eliberat" decat popoarele "fratesti", adica pe cele din estul continentului. De aici, dupa cum relateaza si autorii documentarului cu privire la cargobotul "Octombrie Rosu", totul s-a inrosit in tara noastra. Moda acestei culori, care in Antichitate si in Evul Mediu simboliza ideea imperiala, a ajuns atat de departe incat un propagandist trimis la "Globus" a propus intr-o sedinta ca fabrica sa-si schimbe denumirea in "Felinarul Rosu", deoarece apartine proletarilor care muncesc acolo.
Propunerea era cat pe-aci sa fie pusa in practica, dar s-a impotmolit "mai sus", unde vorba ceea: "am mai citit si noi, tovarasi, cate ceva". "Ba, ma mir ca n-ai vrut sa-i zicem Crucea de Piatra!", l-a luat peste picior un mahar de la C.C. al P.C.R. pe zelosul propagandist, explicandu-i apoi ca, in "Occidentul cel putred" felinarele se pun numai la intrarea in bordeluri, unde "sunt exploatate femeile proletare".
Se spune ca si membrii de partid care aveau numele de familie Rosu erau promovati mai repede decat altii! Carnetele membrilor P.C.R. si U.T.C. erau rosii, cravatele pionierilor erau tot rosii, completate pe timpul lui Ceausescu cu un tiv tricolor. Pe vremea lui Gheorghiu-Dej se spunea ca aceste cravate simbolizeaza sangele varsat de comunisti in slujba si pentru victoria clasei muncitoare.
Dincolo de rasul denumirilor comuniste cu atributul rosu, apare si partea tragica a acestei culori, in metaforele cu privire la cumplitele si nenumaratele crime ale acelei oranduiri odioase : cancerul rosu, ciuma rosie, cizma rosie (adica aceea a soldatului sovietic) s.a.m.d.
"Pasarea cu clont de rubin", trimitere limpede la initialele Partidului Comunist Roman, s-a razbunat pe poetul Nicolae Labis, care indraznise sa recite in public "Doina" lui Mihai Eminescu si sa spuna ca Basarabia este pamant romanesc… Intr-o sedinta cu mai-marii Securitatii, tinuta imediat dupa venirea sa la putere, Ceausescu le-a cerut imperativ acestora "sa nu se mai intample ce s-a-ntamplat cu Nicolae Labis!", ceea ce intareste mesajul din titlul ultimei poezii a tanarului ucis de chiar cei pe care-i crezuse "tovarasi".
In fine, deocamdata, culorile au revenit la menirile lor stravechi, si doar albul si negrul par a-si schimba uneori locurile…