-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismExpozitie document

Expozitie document

Pana pe 31 octombrie este deschisa, in holul Salii Amfiteatru a Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti, expozitia documentara "Primul strigat spre libertate – DDR 1953, ultimul strigat pentru libertate – Romania 1989". Manifestarea este coorganizata de Fundatia Academia Civica si Asociatia Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara.

Cei care trec pragul salii sau asteapta inceperea spectacolului de teatru pot vedea, pe de o parte, 20 de panouri ilustrand dramaticele momente prin care a trecut proaspat creata Republica Democrata Germana, mai ales landul Turingia, in vara de acum 53 de ani, pe de alta parte, in cea de-a doua sectiune a expozitiei, fotografii ilustrand inca proaspetele in minte momente ale Revolutiei Romane, mai ales cele din orasul martir Timisoara, unde a izbucnit scanteia care a dus la caderea regimului comunist in 1989.

Cele 20 de panouri ale expozitiei germane contin fotografii si imagini din acele zile, precum si multe documente istorice, incluse intr-un bogat text explicativ, fiecare panou ilustrand unul dintre aspectele importantului eveniment istoric: "Sistemul politic al zonei de ocupatie sovietica (SBZ) / DDR", "Lupta contra bisericii – persecutarea tineretului credincios 1952-1953", "Economia – socialismul intra in criza", "Experimente socialiste la tara", "Militarizare costisitoare", "Muncitorii uitati", "De la greva la revolta populara", "Berlinul in revolta", "In pragul unei revolutii – DDR-ul in 17 iunie", "Turingia – inima verde a Germaniei in revolta populara", "Noul curs", "Lupte in districtul Gera", "Punctul fierbinte al revoltei populare: Jena", "Stare de urgenta in Jena", "Greve in districtul Erfurt", "Districtul Erfurt – Vrem sa fim tarani liberi!", "Incidente in districtul Suhl", "Razbunarea si trauma SED-ului", "Mostenirea revoltei".

Este reconstituita astfel intreaga dramatica desfasurare a evenimentelor din vara anului 1953, avand punctul culminant pe data de 17 iunie 1953, in Berlin dar si in celelalte centre ale revoltei anticomuniste si antisovietice, majoritatea aflate in landul Turingia. Este prima revolta majora a muncitorilor si oamenilor obisnuiti din lagarul socialist, primul "strigat de libertate", care va fi urmat mai tarziu de momentele Budapesta 1956, Praga 1968, Polonia – inceputul anilor '70 si anii '80, Romania 1977 si 1987, culminand cu anul revolutionar 1989, in intreaga Europa de Est.

Expozitia itineranta "Strigat de libertate – 17 iunie 1953 in Turingia" este realizata de Fundatia Ettersberg, o institutie germana avand ca scop cercetarea comparata a dictaturilor europene, in colaborare cu Institutul de Istorie Jena. Conceptia ii apartine lui Alexander Reich, din Erfurt, iar prelucrarea stiintifica este semnata de dr. Ehrhart Neubert. Traducerea in limba romana a textului explicativ a fost asigurata de Adina Hornea. Fundatia Ettersberg este o institutie care se ocupa cu cercetarea istorica si culturala, avand ca principal obiect de studiu transformarile comuniste si postcomuniste din landul german Turingia. Prezenta in Romania a manifestarii expozitionale realizate de istoricii germani este posibila datorita stransei colaborari cu Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara, concretizata si in alte schimburi culturale de ambele parti.

Dupa cum ne-a declarat domnul Traian Orban, presedintele Memorialului Revolutiei din Timisoara, expozitia germana, de tip documentar istoric, a mai fost prezentata pana acum in orasele Lugoj, Arad si Timisoara (la Muzeul Banatului si la sediul Memorialului Revolutiei), iar in final se preconizeaza ca o camera din Memorialul Sighet sa fie donata pentru expunerea permanenta a unei parti din material.

Cea de-a doua parte a expozitiei din holul Teatrului National este realizata de Memorialul Revolutiei din Timisoara si isi are rostul aici in primul rand pentru a crea o simetrie fata de acel inceput al revoltei anticomuniste, care a fost Germania in 1953, un prim simptom al nemultumirii omului obisnuit, nu numai a intelectualului, fata de sistemul social care ii fusese impus, respingere care a insotit, in tarile lagarului socialist, toate (prea) lungile decenii de comunism. Totodata, pe langa "inchiderea cercului" pe care o realizeaza, imaginile pun evenimentele de la Timisoara in contextul anului revolutionar 1989, marcat de prabusirea regimurilor comuniste in intreaga Europa de Est. Rand pe rand, in putine dar sugestive imagini, defileaza in fata noastra evenimentele pe care le-am trait, daca nu fizic in orice caz cu atentia si nervii intinsi la maximum, in acel an si, desi poate le-am retras, dupa 17 ani, intr-un colt mai protejat al memoriei, ele ne reapar acum brusc in fata, prin aceste imagini fotografice bine alese de realizatorii documentarului, ca dintr-un "tunel al timpului": multimile de transfugi est-germani care trec granita Ungariei cu Austria, daramarea Zidului Berlinului si entuziasmul care a insotit acea noapte istorica, "revolutia de catifea" de la Praga si chiar vecinii nostri bulgari, mai greu de urnit de obicei, acum reuniti in multimi protestand in fata autoritatilor. In acest context, imaginile, de foarte multe ori sangeroase, ale Revolutiei Romane, mai intai in Timisoara, apoi in celelalte centre importante: Cluj, Brasov, Sibiu, culminand cu noptile si zilele sub tensiune, dar si mare euforie, de la Bucuresti, sunt un necesar memento al unor evenimente care nu trebuie uitate. In final, este prezentata receptarea internationala a acelor evenimente, dupa cum se stie, cel putin pe moment, de mare impact, prin imagini cu primele pagini ale ziarelor din Europa si lumea intreaga.

Dl Traian Orban ne-a comunicat ca expozitia itineranta "Revolutia Romana in fotografii", realizata de Memorialul Revolutiei 16-22 Decembrie 1989 din Timisoara, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Timis, a mai fost prezentata pana acum in orasele Cluj, Brasov, Arad, Oradea, Tg. Mures, preconizandu-se trimiterea acesteia la Sibiu si Memorialul Sighet, pentru care, bineinteles, vor fi rezervate in final cateva imagini. Totodata, expozitia a fost itinerata in strainatate, mai intai in Germania, in cadrul schimburilor cu Fundatia Ettersberg, unde a fost prezentata in orasele Erfurt, Jena si Gera, precum si in Serbia, pentru comunitatea romana din Varset, si in Ungaria, in orasele Sopron si Debrecen. Memorialul Revolutiei din Timisoara are anual 2200 de vizitatori, majoritatea tineri si turisti straini, lucru care nu poate decat sa ne bucure.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă