19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportAtletism"Era mai bine pe vremea comunismului". Vezi CINE CÂŞTIGĂ din asta

„Era mai bine pe vremea comunismului”. Vezi CINE CÂŞTIGĂ din asta

Un site dedicat istoriei comunismului românesc, care se adresează elevilor, a fost ales câştigător la o competiţie internaţională de profil, din 2.000 de proiecte participante, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Soros România, remis redacţiei. Site-ul www.istoriacomunismului.ro a fost creat în contextul în care, conform unui studiu din 2011, patru din 10 adolescenţi consideră că perioada comunistă a fost mai bună decât perioada actuală.

Site-ul dedicat istoriei comunismului românesc, www.istoriacomunismului.ro, a câştigat premiul internaţional „Outstanding Achievement in Web Development” al festivalului WebAward, care s-a desfăşurat în Statele Unite.

Site-ul este proiectul comun al Fundaţiei Soros România, Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi Senior Interactive, cu sprijinul Konrad Adenauer Stiftung şi Saga Film şi a fost ales câştigător din 2.000 de site-uri din 42 de ţări.

Proiectul a fost realizat după ce, în urma unui studiu efectuat de Fundaţia Soros România şi publicat în 2011, o treime dintre elevii din clasele VIII-XII consideră că viaţa era mai bună în perioada comunistă.

În acest context, site-ul urmăreşte să-i informeze pe adolescenţi născuţi după 1989 despre comunism, prin prezentarea unor momente-cheie ale regimului şi repercusiunile lor asupra vieţii de zi cu zi a românilor.

„Studiile realizate de Fundaţia Soros şi partenerii săi au arătat că majoritatea adolescenţilor români nu au informaţii suficiente pentru a înţelege trecutul recent, felul în care a funcţionat comunismul în realitate. Ajunşi la vârsta maturităţii, pot fi lesne atraşi de un discurs populist bazat pe manevrarea abilă a utopiei comuniste. Pentru a elimina acest risc, avem nevoie de instrumente de informare şi didactice care să vorbească tinerilor într-un limbaj accesibil lor şi racordat la era Internetului. Site-ul www.istoriacomunismului.ro răspunde acestei nevoi”, a declarat expertul în politici educaţionale Ovidiu Voicu, din partea Fundaţiei Soros România, se arată în comunictaul remis redacţiei.

WebAward este una din competiţiile cu tradiţie dedicate online-lui, în care se înscriu sgenţii din toată lumea. Se acordă premii în 96 de industrii. Anul acesta a avut loc cea de-a 16-a ediţie. Proiectul www.istoriacomunismului.ro a mai fost premiat în cadrul Galei Societăţii Civile şi la BestAds.

38% dintre adolescenţii români consideră că perioada comunistă a fost benefică României

Astfel, conform studiului „Implicarea civică şi politică a tinerilor”, publicat în 2011, în ciuda absenţei unor experienţe directe cu regimul comunist, mai mult de o treime (38%) dintre adolescenţii investigaţi consideră că a fost o perioadă mai bună sau mult mai bună decât cea contemporană. Pe măsură ce elevii trec într-o clasă superioară, procentul celor care consideră că ideologia comunistă a fost benefică României creşte (la 43%).

De asemenea, părerea favorabilă despre comunism este în strânsă relaţie cu mediul de provenienţă al elevului. Cei care provin din familii sărace sau din mediul rural sunt mai înclinaţi să aprecieze că traiul în perioada comunistă a fost mai bun decât acum, se arată în studiul Fundaţiei Soros România.

Astfel, 54% dintre intervievaţii care provin dintr-o familie defavorizată consideră că era mai bine sau mult mai bine în comunism, atitudine împărtăşită şi de 41% dintre elevii care provin din mediul rural.

Totodată, opiniile favorabile despre comunism sunt mai frecvente în cazul elevilor care provin din familii cu nivel mediu sau mai scăzut de educaţie. Aproximativ 40% dintre intervievaţii din categorie idealizează comunismul.

„Într-o măsură destul de mare, societatea românească eşuează în efortul deliberat de a transmite informaţii şi atitudini despre regimul totalitar comunist, în condiţiile în care 14% dintre adolescenţi nu ajung niciodată să abordeze subiectul (sau, cel puţin, nu conştientizează abordarea sa) în învăţământul preuniversitar”, se explică în cercetare.

Într-o bună măsură, adolescenţii ajung să reproducă atitudinile părinţilor şi ale profesorilor vizavi de perioada comunistă. Patru adolescenţi din zece idealizează perioada comunistă. Totuşi, elevii reproduc mai degrabă atitudinea favorabilă a părinţilor faţă de regimul democratic decât atitudinea favorabilă faţă de comunism, arată studiul.

Cercetarea a fost realizată în 2010 pe 5.861 elevi din clasele VIII-XII, în 86 de şcoli din toată ţara.

Pe de altă parte, un studiu publicat anul acesta arată că 53% dintre români au declarat că ar prefera să trăiască pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, iar, în 2010, 44% dintre româi îşi doreau reinstaurarea regimului comunist.

Citeşte şi Washington Times: 53% dintre români ar prefera să trăiască pe vremea lui CEAUŞESCU

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă