3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismCum sa tragi cu arcu' - o corectie necesara

Cum sa tragi cu arcu' – o corectie necesara

In suplimentul aldine de saptamana trecuta, domnul Mihai Creanga semneaza un text intitulat Cum sa tragi cu arcu'…, text in care ii atrage atentia pe buna dreptate presedintelui Traian Basescu asupra necesitatii crearii unei Comisii de Studiere a Gulagului romanesc, Comisie mai mult decat adecvata in contextul in care presedintele Basescu a afirmat in campania electorala (si nu numai) ca va fi mai performant si mai onest decat ceilalti predecesori postcomunisti in functia suprema in Stat. O asemenea Comisie este potrivita si in contextul in care recuperarea istoriei recente si a unui „loc al memoriei” privitor la cei 45 de ani de comunism sunt niste scopuri imperioase ale Romaniei de astazi.
In finalul articolului sau, domnul Mihai Creanga aminteste suspendarea cursului meu universitar dedicat Gulagului romanesc, pe care l-am tinut in ultimii ani la catedra de Jurnalism din cadrul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj (precizez cu acest prilej ca si Facultatea de Litere din cadrul aceleiasi universitati clujene mi-a gazduit, la randul ei, vreme de 2 ani un curs despre Gulagul romanesc). Tot in final, domnul Creanga comite, insa, o grava eroare fata de domnul Andrei Marga si fata de Universitatea Babes-Bolyai. Pentru a lamuri exact cum stau lucrurile si a face corectiile necesare, trebuie sa recurg aici la un scurt istoric al cursului meu despre Gulagul romanesc.
Acesta a fost introdus ca disciplina optionala in cadrul sectiei Jurnalism a Facultatii de Stiinte Politice in anul 2001 de catre seful de catedra din acea vreme, care empatiza cu tema si cercetarea Gulagului. La scurta vreme dupa angajarea mea la Jurnalism, am avut cateva intalniri profesionale cu domnul Andrei Marga (pe vremea aceea, rector al Universitatii Babes-Bolyai), in cadrul carora acesta m-a felicitat pentru initiativa de a fi lansat un asemenea curs in cadrul UBB, declarandu-mi sprijinul sau neconditionat. Un curs despre Gulagul romanesc concretiza tocmai una din mizele Universitatii clujene in etapa sa postcomunista, anume promovarea unor cursuri interdisciplinare si mai ales recuperarea istoriei recente a Romaniei. Cursul meu a completat activitatea Institutului de Istorie Orala, existent in Cluj, in cadrul UBB, unde profesorul Doru Radosav forma deja tineri cercetatori in domeniu. Se cuvine sa amintesc, de asemenea, ca in timpul Cursurilor de vara pentru studenti straini, organizate in fiecare an tot in cadrul UBB, acestora li se tin intotdeauna prelegeri despre Gulagul romanesc, urmate de o excursie documentara la Memorialul de la Sighet.
In anii urmatori, nu am mai avut o intalnire directa cu domnul Andrei Marga, dar am fost constant sustinuta de conducerea UBB in a mentine continuitatea cursului despre Gulag, avand in vedere invitatii de marca pe care i-am avut la seminarii si sponsorizarile obtinute in ample donatii de carte pentru studenti, provenite de la Fundatiile Academia Civica, Memoria, Aspera. Nu in ultimul rand, am primit mereu semne de apreciere de la conducerea Universitatii Babes-Bolyai pentru faptul ca, prin sponsorizari generoase provenite de la diverse persoane particulare, am izbutit sa realizez cu studentii 8 excursii documentare la Memorialul de la Sighet al Victimelor Comunismului si la inchisoarea Gherla.
Avand in vedere toate acestea, finalul articolului semnat de domnul Mihai Creanga, in care domnul Andrei Marga este acuzat ca fiind cel care a suspendat cursul meu despre Gulagul romanesc, este total inadecvat. Este nu doar o grava eroare, dar si un prejudiciu injust adus imaginii Universitatii clujene. Pentru ca lucrurile sa fie clare, precizez ca, intr-adevar, cursul meu despre Gulag a fost, din pacate, suspendat din urmatorul an universitar (2006-2007), dar decizia, de natura administrativa, a fost luata strict in cadrul catedrei de Jurnalism. Intre timp, am primit oferta din partea Facultatii de Istorie si Filozofie a Universitatii clujene sa tin acolo respectivul curs despre Gulagul romanesc. Poate ca in fata studentilor de aici un asemenea curs este chiar mai potrivit; nu in ultimul rand, in cadrul Facultatii de Litere voi avea, din anul 2006, posibilitatea de a tine un curs adiacent celui despre Gulagul romanesc, anume despre Literatura si totalitarism. Cred ca aceste doua cursuri vor compensa suspendarea celui de la Jurnalism.

Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă