Asociatia Romana a Victimelor Represiunilor Staliniste – ARVIS comemoreaza VICTIMELE REPRESIUNILOR STALINISTE sambata 11 iunie 2005, orele 11, la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucuresti (Piata Sf. Gheorghe). Sunt invitati sa participe refugiatii, arestatii, deportatii din Basarabia, Bucovina si Tinutul Herta si urmasii acestora.
Reamintim ca acum 65 de ani, peste un milion de oameni din aceste teritorii au fost siliti sa-si paraseasca agoniseala de generatii si sa plece in bejenie. Valul de represiuni a continuat cu alte si alte sute de mii de oameni nevinovati care au fost arestati, ucisi sau deportati in Siberia si Kazahstanul de Nord, dincolo de Cercul Polar, unde multi si-au gasit moartea. Primul mare val de deportari a fost in noaptea de 12/13 iunie 1941. Circa 12.000 de tarani au fost deportati in acea noapte numai din satele Bucovinei. Unii dintre acesti tarani, abia scapasera de masacrul din 31 martie/1 aprilie 1941 de la Fantana Alba. Alte zeci si sute de mii au fost ridicati din casele lor si trimisi in Siberia din satele Basarabiei si din Tinutul Herta.
Au urmat apoi alte deportari, urmarindu-se deznationalizarea teritoriilor mentionate, incalcandu-se in mod brutal Drepturile Omului (Dreptul la Viata, Dreptul la Libertate, Dreptul la Proprietate, apoi Dreptul la Educatie in Limba Materna, Dreptul la Credinta). Cei ramasi pe locurile lor natale, pe care n-au vrut sa le paraseasca, si care au scapat de deportare, au murit de foame in timpul foametei organizate din 1946/1947, cand trupele sovietice de ocupatie au luat toate alimentele pe care le mai aveau taranii din hambare.
O parte din cei care au reusit sa se refugieze in Romania, au fost urmariti de NKVD si de Securitatea romana, au fost arestati si „repatriati” cu sila dincolo de Prut si apoi trimisi in Siberia. Tot in luna iunie, in ziua de 18 a anului 1951, Securitatea romana a arestat si deportat in Baragan, cu domiciliu obligatoriu, alte zeci de mii de basarabeni, bucovineni si herteni refugiati in Banat.
Cifra exacta a tuturor victimelor nu se cunoaste, dar se apreciaza a fi peste 1.500.000 (dupa unii autori chiar 2.000.000, ceea ce ar reprezenta cam jumatate din populatia romaneasca a acestor tinuturi). Un adevarat Holocaust al romanilor.
De toti romanii prigoniti cu incepere de la 28 iunie 1940 din teritoriile stramosesti dintre Prut si Nistru, precum si de membrii nostri disparuti dintre noi ne vom aminti mereu.
Dumnezeu sa-i odihneasca.