Calificat drept „scriitor si profet”, Ernesto Sabato, prozatorul emblematic al Argentinei, al Americii Latine, dar si al intregii lumi a avut parte – intr-o remarcabila cariera – si de erori, infrangeri si conflicte. Fizician de renume, Ernesto Sabato (n. 1911), militant antifascist a rupt repede cu comunismul la vestea farselor politice interbelice organizate de Stalin. Nu se va mai afilia la nici un partid politic si preda fizica la Universitatea din Buenos Aires pana in 1945. A condus revista „Mundo Argentino” (1955). In 1983 este presedintele Comisiei de redactare a Raportului privind persoanele disparute in timpul ultimei junte militare. A rezistat absurdului comunist invatand ca-n lumea de astazi raul poate fi multiplicat.
Ileana Scipione, excelenta traducatoare a volumelor de eseuri si autoarea unei impecabile evocari („Toate nelinistile lumii si inca una”) aflate in fruntea primului volum de eseuri aparut recent la editura RAO scrie: „(…) daca eseistica lui (Ernesto Sabato) ocupa astazi locul pe care il merita, nu este mai putin adevarat ca nelinistea a fost si este manifestarea propriului sau mod de a asimila si intrupa idei care ar fi facut sa paleasca multi ganditori si ar fi suscitat, poate, entuziasmul unui Platon sau Spinoza”.
„Unu si universul” a aparut in prima editie in 1945, Ernesto Sabato abordand cu spirit critic si luciditate fenomene legate de literatura, procedee critice si scoli literare, polemizand pasionat cu intensitate exemplara cu multe idei si idealuri ale ultimului secol. Remarcabil ramane faptul ca autorul nu s-a lasat sedus de visurile totalitare ale stangii, nici de aspiratiile autoritare ale dreptei. In final, iata si un cuvant al autorului: „Daca are chef sa citeasca, cititorul va putea afla din acest volum ce am crezut despre problemele care le infrunta omul in teribila criza a civilizatiei noastre: robotizarea speciei umane, cataclismul care se apropie, modalitatea si cauza fictiunilor sub care cred eu ca se ascund marile enigme ale existentei”. Un volum recomandat tuturor varstelor de cititori.
Calin Stanculescu
In prestigioasa editura UnB (Universidade de Brasilia) a aparut cartea prof.dr. Lelia Trocan „Dialetica do ser e do real na poesia francesa”, care a fost prezentata si la a XII-a Bienala internationala a cartii de la Rio de Janeiro (mai 2005). Profesor la Universitatea din Craiova, Lelia Trocan este Doctor in literatura franceza (Universitatea din Cluj-Napoca) si autoare a unor studii de teorie si critica literara, dintre care amintim: „Litterature fran·aise. La poesie du XII au XVIII siecle” (1985). „Reperes et perspectives. Traditions et cultures” (1995), „Du „Roman Modele”… au Modele du Roman Baroque” (2000). Intre anii 2002-2004 a fost profesor-vizitator la Universitatea din Brasilia.
Mihai Creanga