Platon spune ca oamenii invatati citesc gramezi de carti, pe cand cugetatorii, geniile, iluminatii sunt doar aceia care au citit nemijlocit cartea lumii. Intr-adevar, noi, oamenii obisnuiti suntem "analfabeti" pentru a putea citi o asemenea carte, asa cum au facut-o filosofii si marii scriitori. Cei mai multi dintre noi citim doar cu ochiul fizic, nu si cu cel al mintii, al spiritului, nu vedem dincolo de coaja lucrurilor.
Si totusi… nu putem citi in cartea lumii, dar exista o carte careia ii suntem datori sa-i invatam alfabetul si sa o putem citi fiecare pentru sine: aceasta este cartea vietii noastre! E bine ca macar in ultimul timp al vietii, cel al batranetii, s-o putem citi (reciti), cu tot ce cuprinde, cu cele suave ale copilariei, cu cele pline de avant ale tineretii, cu visele si idealurile, cu izbanzile dobandite mai ales prin infrangerea necazurilor, adica sa putem citi pagini curate, scrise cu talent de noi, in propria noastra viata.
Dar sa revn la cuvintele lui Platon: cea mai mare valoare a omenirii e aceea ca poate naste si intelepti care sunt in stare sa citeasca din cartea lumii, iar apoi prin operele lor care traverseaza secolele ne dau si noua, oamenilor simpli, calitatea indirecta de a o citi.