14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportAtletismAmerica si Romania, mai aproape prin muzica

America si Romania, mai aproape prin muzica

Printre romanii care s-au realizat la un inalt nivel profesional in strainatate se numara si muzicianul Valentin Radu, consacrat pe plan international in tripla ipostaza, cea de pianist, organist si dirijor. Stabilit de aproape trei decenii in SUA, la Philadelphia, unde isi desfasoara activitatea artistica si unde traieste impreuna cu familia, maestrul Valentin Radu revine mereu in tara, pentru ca Romania si America insemna, pentru el, deopotriva, "acasa". Menirea pe care si-a asumat-o din dragoste pentru cele doua patrii este aceea de a crea intre ele punti de comunicare prin intermediul muzicii. Prin concertele pe care le sustine, pe cele mai prestigioase scene din Romania sau din America, la Philadelphia, New York, Washington, organizate special pentru invitatii sai romani, soprana Georgeta Stoleriu si pianistul Dan Grigore, el mentine viu interesul cultural reciproc dintre cele doua natiuni.

Cu prilejul ultimei sale vizite in tara, maestrul Valentin Radu a sustinut, impreuna cu admirabila soprana Georgeta Stoleriu, pe care o numeste "Prima Doamna a Barocului in Romania", un concert in Salonul Regal de Muzica de la Palatul Peles. Cu acest prilej, elegantul auditoriu inaugurat in 1906, sub inaltele auspicii ale reginei-poete Carmen Silva, si ale muzicii lui George Enescu, a devenit un loc al comuniunii sufletesti romano-americane. In concert s-au cantat lucrari de Bach, Mozart, Haendel, Vivaldi, Chopin, Faure, Enescu, dar si pagini de larga audienta din creatii muzicale reprezentative, romanesti si americane.
Soprana Georgeta Stoleriu a emotionat  publicul invitat la Peles, interpretand piesele "Doina stancutei" si "Multumesc maicutei mele" de Tiberiu Brediceanu. De asemeni, arii americane, precum inconfundabilul Summer Time si creatii de Gershwin si J. Duke s-au revarsat nestavilit de pe clapele pianului lui Valentin Radu. Intr-o atmosfera relaxata, publicul s-a impartasit din bucuria si pasiunea slujirii muzicii pe care cei doi artisti au transmis-o dincolo de profesionalismul  interpretarii lor. Mesajul de prietenie si apropiere spirituala romano-americana a fost receptat de toti cei prezenti, care prin aplauzele de la final si-au exprimat, cu prisosinta, admiratia pentru maiestria celor doi artisti.
Urmatorul concert in care soprana Georgeta Stoleriu si pianistul Valentin Radu vor canta, din nou impreuna, la Peles, va fi la toamna,  pe 17 noiembrie. Aceste concerte fac parte din seria de evenimente muzicale dedicate maestrilor pe care Pelesul le gazduieste in cadrul "Serilor de Muzica sI Poezie", un program, prin care, la initiativa criticului muzical Dumitru Avachian, sunt celebrati, in actuala stagiune, cei 100 de ani de la inaugurarea Salonului Regal de Muzica.
Menirea maestrului Valentin Radu de a cultiva prin muzica apropierea dintre oameni este relevata prin tot ce intreprinde, ca pianist si organist, ca dirijor, sau ca sef de orchestra. In America, la Philadelphia, pe 6 aprilie, in seara de Vinerea Mare, a sustinut, la Kimmel Center, un concert pe care l-a dedicat eroilor cazuti pe campul de lupta in Iraq si Afganistan, incercand, astfel, sa-i reinvie, in inima oamenilor, pe aceia care "raman  adesea, statistici". Lucrarea pe care a ales sa o prezinte in cinstea lor a fost "Recviemul" de Verdi. Maestrul Valentin Radu s-a aflat la pupitrul dirijoral al propriei formatii camerale, Vox Ama Deus, iar acest concert a fost primul inregistrat live la celebrul Kimmel Center,  urmand ca CD-ul sa apara in luna iulie a acestei veri. "Cred in puterea muzicii si in special a muzicii sacre", a spus maestrul Valentin Radu, cu prilejul unui interviu acordat la Philadelphia, dupa acest concert, la care a participat un numeros public. Sub bagheta sa, Vox Ama Deus canta muzica inchinata lui Dumnezeu, cu pasiune si dedicare, desi unii membrii ai orchestrei sunt catolici, altii ortodocsi, iar altii nici macar nu sunt crestini. Ei se roaga, insa, lui Dumnezeu, impreuna cu maestrul Valentin Radu, directorul si dirijorul lor, inaintea fiecarui concert si il urmeaza apoi, cu fidelitate, in cele mai subtile detalii interpretative.
Vocatia pentru sacru
Apreciat ca unul dintre cei mai talentati pianisti clasici contemporani, cu un palmares international de peste 3000 de concerte, Valentin Radu intelege muzica drept un mijloc de apropiere intre oameni si dintre oameni si Dumnezeu. Inca din primul an de facultate, din 1975, cand era student al Academiei de Muzica din Bucuresti si cand si-a descoperit pasiunea pentru "regina instrumentelor", orga, el a inceput sa sustina concerte de orga, ca solist si ca dirijor, la Catedrala Sfantul Iosif.
In fiecare  duminica seara, din fiecare luna, in concertele de orga pe care le-a sustinut, aici, pana in 1978, Valentin Radu a oferit publicului, dupa cum oamenii obisnuiau sa spuna, "o usa spre Paradis", o punte  spre Dumnezeu, intr-o lume supusa ateismului comunist. Peste ani, in mai 1999, maestrul Valentin Radu a fost singurul muzician roman care, la invitatia presedintelui Romaniei, a cantat cu prilejul acelei vizite pe care Papa Ioan Paul al ll-lea a facut-o in Romania. A cantat la orga si a dirijat corul celor trei mise papale, una dintre ele, in aer liber.
Intalnirea de atunci, cu Papa Ioan Paul al ll-lea, care l-a binecuvantat si caruia i-a oferit doua CD-uri dintre inregistrarile sale, l-a marcat profund. Pentru Valentin Radu, Papa Paul Ioan al ll-lea este un sfant caruia obisnuieste sa I se inchine. Mai trebuie spus ca dupa ce orga lui Mozart din Schonbrun a fost restaurata, el a fost primul organist invitat sa cante…

Cetatean de Onoare
al New York-ului sI al Bucurestiului
Maestrul Valentin Radu se considera, in America, unde ii este sortit sa traiasca, "un om venit din estul comunist al Europei". El simte ca inima romaneasca continua sa-i bata in pieptul de ame-rican si intelege sa-si slujeasca cele doua patrii, concomitent cu slujirea muzicii.  
Asumarea acestui rol de ambasador cultural intre cele doua lumi in care traieste, cea americana si cea romaneasca, i-a adus satisfactia unei recunoasteri oficiale, la cel mai inalt nivel, a eforturilor pe care le intreprinde. In 1997, primarul New York-ului, Rudolph Giuliani, i-a acordat titlul de cetatean de onoare al orasului iar in 2003, a fost randul Bucurestiului de a-i acorda titlul de cetatean de onoare, pentru aportul sau in cultivarea, prin arta muzicii, a legaturilor spirituale romano-americane. "Sincer si modest recunosc ca ma bucur ca oficialitatile mi-au onorat stradaniile", a spus el. Tot cu bucurie a primit in 1999, Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din Romania, similar  cu "Muzicianul Anului", ca si titlul de Ofiter al Ordinului Meritul Cultural Romanesc, echivalent al Legiunii de Onoare din Franta si al British Knighthood din Marea Britanie, care i-a fost decernat in 2005.
Pentru maestrul Valentin Radu, muzica este un vast teritoriu, pe care il parcurge cu aceeasi pasiune, de la muzica baroca a Renasterii si clasicismul vienez, pana la song-ul american, reprezentat prin country, jazz, musical-uri, spectacole de Brodway etc. Dotat cu o capacitate iesita din comun de organizator si lider, a intemeiat pe parcursul carierei, numeroase grupuri muzicale. Incepand cu Juvens Musici, grupul din timpul studentiei, pe care l-a format la sugestia profesorului George Balan, cel care in anii ’70, tinea la Ateneu neuitatele conferinte pentru tineri, despre muzica si despre estetica. Apoi, in timpul masteratului si al doctoratului pe care le-a pregatit si sustinut la prestigioasa Julliard School of Music din New York, in anii 80, a infiintat grupul Julliard Bach Players, formatie muzicala, care timp de trei ani a interpretat sub bagheta sa, toata opera lui Bach, in renumitele "Bach Concerts at Julliard", prezentate la Lincoln Center. In 1987, cand a devenit cel mai tanar Doctor in Muzica de la Julliard School, si, pana in prezent, unicul roman, doctor al prestigioasei academii de muzica americane, infiinteaza cele doua ansambluri, Vox Renaissance Consort si Ama Deus Enssemble, care in prezent alcatuiesc Vox Ama Deus.
Cu aceasta formatie camerala, alcatuita din cor si orchestra, specializata pe muzica Renasterii, baroca si clasica, a secolelor XV-XVIII, pe care o interpreteaza cu instrumente si costume de epoca, a inregistrat 16 CD-uri la case de discuri celebre, precum Sony Classics, PolyGram, Time Warner, Newport Classic, Helicon, ESX Vox Classic. Dintre toate, recordul il detine albumul "Messias" de Haendel care a fost produs in peste 1 milion de exemplare. Oratoriul "Messias" de Haendel a fost prezentat de maestrul Valentin Radu, in prima auditie si in Romania, in 1996, cu Filarmonica George Enescu, pe scena Ateneului, in versiunea originala de la Covent Garden, in limba engleza si a constituit un moment concertistic memorabil.
Cat priveste pasiunea pentru jazz, aceasta s-a materializat, de asemeni, prin infiintarea a doua formatii, Gladwine Singers (1989) sI Philly Jazz (1995). Impreuna cu aceste orchestre a sustinut concerte de jazz  la New York, Philadelphia, Washington, la Moscova, in Piata Rosie, in Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, si Romania. "Cred ca mostenesc energia si spiritul organizatoric de la tatal meu, Eugen Radu, inginer specialist in fizica atomica, care alaturi de Horia Hulubei si serban Titeica a pus bazele Institutului de Fizica Atomica din Bucuresti si Platforma Magurele", spune muzicianul, care, inca, se intreaba, daca a ajuns la nivelul de exemplaritate  al parintelui sau.

Grupul SOUND,
un  grup de prieteni
Relatia muzicala si de prietenie a maestrului Valentin Radu cu grupul coral SOUND dateaza din anul 2000. "Am avut concerte cu acest grup la Ateneu, la Sala Radio, la Sinaia, la Vila Luminis a lui Enescu si la Cazinou, apoi la Opera din Timisoara, la Palatul Culturii din Arad. Cantam impreuna muzica americana, jazz, prelucrari dupa folclorul romanesc, piese corale romanesti si internationale si ma bucur enorm sa vad ca muzica este intr-adevar o punte de comunicare intre oameni. Modul plin de entuziasm in care reactioneaza tinerii la concertele SOUND-ului nu mai are nevoie sa fie  descris in cuvinte. Ii sunt recunoscator prietenului meu, dirijorul Voicu Popescu, pentru ca a realizat performanta de a crea, mentine si dezvolta, din punct de vedere muzical, acest grup coral de certa valoare, recunoscuta si in strainatate si pe care, cu generozitate "mi-l imprumuta", atunci cand vin sa cant in Romania.
2007, un an aniversar
Pentru maestrul Valentin Radu anul 2007 este un an al unor importante aniversari. In 2007  formatia sa Vox Ama Deus implineste 20 de ani de viata artistica. si tot in acest an, pe 2 noiembrie, la Kimmel Center, va avea loc o Gala Aniversara cu Dan Grigore. Cu acest prilej, il va avea invitat pe marele pianist roman, Dan Grigore,  care va fi sarbatorit cu ocazia implinirii a 50 de ani de cariera artistica si a 10 ani de cand, in fiecare noiembrie, canta la Philadelphia, sub bagheta lui Valentin Radu, fostul sau student.

Cele mai citite

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă