20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportAsumarea raspunderii vs motiune de cenzura

Asumarea raspunderii vs motiune de cenzura

»  Cabinetul Boc II a contraatacat decizia opozitiei de a depune o motiune de cenzura, semnata si de alesi ai PSD, cu demararea procedurii de asumare a raspunderii in Parlament pe Legea pensiilor.

» Cu alte cuvinte, daca tot sunt numarate zilele Guvernului Boc II, democrat-liberalii macar sa poata spune ca Executivul a cazut deoarece opozitia nu vrea sa renunte la pensiile speciale si sa respecte termenele convenite cu FMI.

Decizia guvernului de a-si asuma inca o data raspunderea in Parlament, de data aceasta, pe Legea pensiilor, a venit la doar o zi dupa ce UDMR si PSD au decis sa se ralieze PNL in demersul de initiere a unei motiuni de cenzura. Imediat a fost trimisa spre Parlament scrisoarea prin care Executivul si-a anuntat intentia, in vederea demararii procedurilor. Graba se explica prin dorinta democrat-liberalilor de a-si angaja raspunderea inainte de a fi rasturnat Guvernul prin motiunea de cenzura depusa ieri. In acest fel, chiar daca sunt infranti de PSD, PNL si UDMR, pedelistii pot specula in campanie ideea ca Executivul a fost demis de opozitie pentru ca a incercat sa reformeze sistemul de pensii, inclusiv sa elimine pensiile speciale, catalogate drept "nesimtite" de premierul Boc.

"Imi pun mandatul la bataie"
Ipoteza de mai sus a fost, de altfel, conturata de premierul Boc. "Imi pun mandatul la bataie: ori trece legea, ori pleaca Guvernul", a declarat Boc. El a subliniat ca prin Legea pensiilor vrea sa desfiinteze si pensiile speciale ale parlamentarilor. "Asa cum am promis, vom elimina pensiile speciale care nu sunt calculate pe baza de contributivitate. (…) Este o responsabilitate pe care mi-am asumat-o, dar este si o cerinta a Comisiei Europene", a mai spus premierul.
Reprezentantii opozitiei au criticat prompt decizia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe Legea pensiilor, desi au admis ca un astfel de act normativ este necesar. "Este in mod evident un gest disperat al unui guvern muribund si un siretlic care nu pacaleste pe nimeni", a declarat presedintele PSD, Mircea Geoana. Acesta a aratat ca o asemenea lege ar trebui dezbatuta cu seriozitate si calm si ca asumarea ar fi cea mai proasta solutie.

 

Geoana nu a ratat ocazia sa critice din nou asumarea raspunderii pe Legea salarizarii unitare, desi in acel moment PSD era la guvernare. "Daca lectia asumarii raspunderii pe Legea salarizarii unitare, care a condus la o greva generala si la paralizarea Romaniei, nu reprezinta nimic pentru domnul Basescu si domnul Boc, vreau sa va spun ca nu suntem dispusi sa adunam si pensionarii Romaniei intr-un gest de protest similar", a declarat Geoana. De asemenea, liderul PSD a avansat ideea ca Legea pensiilor ar putea fi dezbatuta in Parlament, astfel incat sa fie adoptat proiectul pana la finele lunii decembrie, asa cum s-a angajat Romania in fata FMI. Numai ca Mircea Geoana este contrazis de realitatea din Parlament.

 

Blocajul deja generat de disputele PDL-PSD va fi agravat de inceperea campaniei electorale. In replica la afirmatiile liderului PSD, premierul Emil Boc i-a acuzat pe social-democrati de demagogie. "Acum vad demagogia PSD, a lui Mircea Geoana, spunand «legea aceasta nu este buna», dar uitand ca, pana ieri, colegii dansului de la Ministerul Muncii au lucrat la aceasta lege a pensiilor si chiar ei sustineau necesitatea angajarii raspunderii pe legea pensiilor. Astazi, cand au trecut in opozitie, sunt de partea celor care au privilegii", a declarat Boc.
La randul lor, liberalii au spus, prin intermediul lui Ludovic Orban, ca Executivul "trebuie sa-si asume raspunderea pentru deteriorarea conditiilor de viata ale pensionarilor, pentru nerespectarea angajamentelor luate fata de pensionari in campania electorala si prin programul de guvernare". "Singura forma prin care isi poate asuma raspunderea este sa-si prezinte demisia", a mai zis Orban.

"11 impotriva Romaniei"
Reprezentantii opozitiei au urgentat si ei depunerea motiunii de cenzura, dupa ce premierul a anuntat asumarea raspunderii. Asa se face ca ieri a ajuns la presedintii celor doua Camere motiunea intitulata "11 impotriva Romaniei", initiata de PNL si UDMR, dar sustinuta prin semnaturi si de PSD. Concret, textul a fost semnat de 124 de parlamentari, iar printre ei, sapte deputati PSD: Tudor Ciuhodaru, Mircea Draghici, Vasilica Radu Costin, Apostolache Mihai, Burnei Ion, Marian Ghiveciu si Ioan Sorin Roman. In ceea ce priveste textul motiunii, acesta se constituie mai mult intr-un demers anti-Basescu. "Impreuna cu Traian Basescu, stimati domni ce va aflati acum la masa puterii, ati aruncat Romania intr-o tripla criza: economica, politica si morala", se arata in textul motiunii. Sunt taxate, totodata, o serie de promisiuni din programul de guvernare care nu au fost indeplinite, ca si cum social-democratii, iesiti din Executiv saptamana trecuta, nu ar purta si ei partea lor de responsabilitate pentru aceste nerealizari.

Avertisment pentru Mircea Geoana de la Radu Mazare
Pesedistii au insa si ei ceva probleme, deoarece se inmulteste numarul celor care nu sunt de acord cu sustinerea motiunii de cenzura. Dupa ce, in sedinta de luni a grupurilor PSD, senatorii Miron Mitrea si Dan Voiculescu si-au exprimat rezervele fata de decizia conducerii PSD, Radu Mazare a avertizat si el ca parlamentarii de Constanta ar putea sa nu voteze motiunea. El i-a transmis lui Mircea Geoana ca nu poate lua decizii in numele partidului: "Eu nu am fost informat. Daca a luat aceasta decizie fara sa fiu informat, o sa vad cum o sa actionez, poate ii instruiesc pe parlamentarii PSD de Constanta sa nu voteze motiunea. Trebuia sa fim intrebati. O decizie de daramare a Guvernului nu cred ca se ia in 12 oameni in Biroul Politic de la Bucuresti".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă