2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportAstărăstoae: Voi propune sesizarea organismelor internaţionale în cazul Adrian Năstase

Astărăstoae: Voi propune sesizarea organismelor internaţionale în cazul Adrian Năstase

Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a declarat că va propune, vineri, la Consiliul Naţional, sesizarea organismelor internaţionale pentru ca independenţa profesională a medicilor să fie respectată şi depunerea unei plângeri la CSM împotriva anchetatorilor în cazul Adrian Năstase.

 

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, susţine că instituţia pe care o conduce va decide în cadrul Consiliului Naţional de vineri cum va reacţiona împotriva instituţiilor statului care au pus presiune pe medici, referindu-se la cazurile doctorilor Ştefan Brădişteanu şi Ioan Lascăr, propunând sesizarea organismelor internaţionale pentru ca independenţa profesională a medicilor să fie respectată, dar şi o plângere la CSM împotriva celor care au condus ancheta împotriva medicilor care l-au îngrijit pe Adrian Năstase, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vom discuta mâine (n.r. – vineri) şi despre ceea ce s-a întâmplat cu profesorul Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, şi cu doctorul Brădişteanu. Mai corect, vom vedea cum vom reacţiona împotriva acestor abuzuri şi atacuri ale unor instituţii create ca să respecte legea şi care sub diferite tertipuri încearcă să realizeze presiuni împotriva medicilor. Pentru că nu este un lucru izolat, nu s-a întâmplat aici, se întâmplă peste tot în ţară. Institutul de Cardiologie din Iaşi nu a funcţionat două zile pentru că DNA cu mascaţi, cu jandarmi, a luat toate datele, inclusiv cele medicale, a ţinut echipa de chirurgi peste 8 ore şi apoi profesorul Tinică a operat cu jandarmul la uşă şi poliţistul în sala de operaţii”, a declarat, joi, Vasile Astărăstoae, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El a spus că vor fi sesizate organismele internaţionale pentru a pune presiune pe autorităţile din ţara noastră să respecte independenţa profesională a medicilor şi va solicita CSM să analizeze modalitatea în care a fost făcută ancheta în privinţa medicilor Ştefan Brădişteanu şi Ioan Lascăr.

„Vom sesiza toate organismele internaţionale, vom sesiza colegii noştri din celelalte ţări din Uniunea Europeană, organismele lor profesionale, pentru a ne acorda susţinere ca să facem influenţă asupra guvernelor lor şi a Guvernului României şi Legislativului din România în aşa fel încât independenţa profesională să fie respectată. Vom solicita CSM să analizeze modalitatea prin care s-a realizat ancheta împotriva doctorului Brădişteanu, a profesorului Lascăr şi a celorlalţi medici şi măsurile pe care le iau ca astfel de abuzuri să nu se mai întâmple. Voi propune aceste lucruri, voi asculta ce spun colegii noştri şi împreună vom lua o decizie la Consiliul Naţional”, a menţionat preşedintele Colegiului Medicilor.

El a mai spus că instituţia pe care o conduce nu va solicita demisii ale persoanele implicate în acest caz, dar că ia în calcul să-i acţioneze în instanţă pe cei responsabili.

„Nu cerem nicio demisie, nu cerem decât să îşi facă fiecare instituţie datoria atât şi nimic mai mult. Ceea ce într-adevăr vom vedea dacă avem cale legală să-i sancţionăm pe cei care au făcut aceste declaraţii, pe doamna Macovei, pe doamna Kovesi. Vom vedea dacă putem să-i dăm în judecată. Dacă avem această posibiltate, o vom face”, a mai spus Vasile Astărăstoae.

El susţine că ceea ce s-a întâmplat în cazul doctorului Şerban Brădişteanu nu reprezintă altceva decât o încercare de a pune presiune pe corpul medical.

„Ceea ce s-a întâmplat în cazul Brădişteanu, a chema, a suspiciona, a acuza fără să ai o probă, nu este altceva decât o încercare de a pune presiuni asupra corpului medical. Nu ştiu de ce, dar fac şi eu o legătură. Dacă a doua zi trebuia să se facă o expertiză medico-legală dispusă la acel caz şi cu o zi înainte medicii care tratează sunt chemaţi la DNA, îmi pun o întrebare, oare nu e un mesaj care se trimite către comisia de expertiză, că dacă nu iese rezultatul pe care îl dorim noi s-ar putea să fiţi chemaţi la DNA?”, a afirmat Astărăstoae.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a ţinut să-i transmită un mesaj şi premierului Victor Ponta, solicitându-i să creeze o protecţie reală a medicilor prin pârghiile pe care le deţine astfel încât aceştia să nu mai poată fi supuşi abuzurilor.

„În privinţa mesajului lui Victor Ponta că este alături de noi, în loc de vorbe aşteptăm fapte pentru că are la îndemână pârghiile legislative şi cele executive în aşa fel încât să creeze o protecţie reală a medicilor încât instituţiile represive ale statului care au încă o mentalitate dinainte de 1989 sau unele grupări politice să nu poată să aducă atingere demnităţii corpului profesional medical”, a explicat Vasile Astărăstoae.

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România se va întruni vineri la Constanţa.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase, în urma căreia acesta a fost internat şi operat la Spitalul Floreasca din Bucureşti, a generat unele suspiciuni în spaţiul public legate de îngrijrile de care ar fi avut nevoie fostul premier şi de diagnosticul lui.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a declarat că are dubii serioase în legătură cu diagnosticul lui Năstase, având în vedere că a fost pus de medicul Şerban Brădişteanu de la Floreasca, fost senator PSD şi cercetat pentru corupţie.

Ulterior, DNA a început urmărirea penală a lui Brădişteanu şi a trei ofiţeri de poliţie care, potrivit procurorilor, ar fi îngreunat şi încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie lui Adrian Năstase.

La DNA a fost audiat, în calitate e martor, şi medicul Ioan Lascăr, tot de la Spitalul Floreasca şi tot din echipa care l-a operat pe fostul premier Adrian Năstase.

Cele mai citite

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Operațiunea Școala: 50 de percheziții în dosare de trafic de droguri în mediul școlar din Iași, București și alte orașe

Procurorii au identificat 40 de făptuitori, majoritatea elevi și studenți din județul Iași. Cel mai tânăr consumator are 13 ani Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri...

Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri 

Pentru bebelușii născuți prematur fiecare zi este o luptă. Trupurile lor firave au nevoie de atingerea și iubirea părinților, atât de limitată în contextul...
Ultima oră
Pe aceeași temă