10 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSportAntonescu recunoaşte: solicitările lui Barroso apar şi în proiectul de raport pe...

Antonescu recunoaşte: solicitările lui Barroso apar şi în proiectul de raport pe justiţie

UPDATE. Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marţi, la RRA că este „mai probabil” ca aderarea României la spaţiul Schengen să fie amânată din nou, după ce unele ţări membre vor folosi ca pretext evenimentele din ţară.

„În acest moment este foarte de presupus că pretextul acesta (al derapajelor privind statul de drept – n.r.) va fi folosit în continuare de către cei care s-au împotrivit şi înainte – şi sentimentul meu este că nu doar Olanda, Olanda o făcea la vedere – pentru a amâna intrarea României în Schengen. Da, din păcate, e mai probabil să nu reuşim această intrare în Schengen, dar asta nu are nicio legătură în fond cu evenimentele politice din România”, a spus Antonescu.

 

Mai multe solicitări transmise recent premierului Victor Ponta de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, parte a de acum celebrului document în 11 puncte, se regăsesc şi în proiectul de raport al Comisiei privind monitorizarea României în domeniul Justiţiei.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de preşedintele inerimar, Crin Antonescu, într-un interviu acordat marţi Radioului public. 

Introducerea acestor capitole în proiectul de raport dă astfel măsura îngrijorărilor partenerilor din Uniunea Europeană cu privire la disponibilitatea autorităţilor de la Bucureşti de a respecta statul de drept. Asta, în condiţiile în care raportul din această vară era considerat crucial pentru şansele României de a adera cât mai rapid la spaţiul Schengen, şanse care, mai mult ca oricând, sunt puse în acest moment sub semnul întrebării.

Crin Antonescu, pentru RRA: „Ar fi de discutat, mă rog, câteva idei în avanpremieră. Primul lucru care sare în ochi este că deşi mecanismul de cooperare şi verificare are nişte zone de interes şi juridiscţie, el este extins cu consideraţii şi puncte de vedere strict politică, din afara naturii legitime a acestui mecanism. El este influenţat de întâmplările politice din ultima vreme. E normal să existe nişte critici în acest raport, numai că dacă aceste critici sunt justificate, ele trebuie să genereze care se impun. Acolo apar nişte referiri la teme şi decizii care exced nu doar MCV ci şi atribuţiile CE. Cum ar fi un fel de interdicţie pentru autorităţile române privind dreptul de a acorda graţieri. Nu s-a pus nicio secundă problema graţierii lui Adrian Năstase. Am anunţat din prima zi că pe timpul acestui mandat interimar nu voi acorda nicio graţiere, că nu voi schimba şeful DNA şi pe cel al Parchetului. CE nu are niciun fel de autoritate să blocheze exercitarea unor atribuţii ale unor autorităţi din România. Faptul că ele apar într-un document care ţine de MCV este nepotrivit”.

Cele mai citite

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Fitch înrăutățește perspectiva României la „negativă” și avertizează asupra riscurilor fiscale și politice

Agenția motivează această decizie prin incertitudinile politice, creșterea rapidă a datoriei publice și un deficit bugetar alarmant Fitch Ratings a reconfirmat ratingul de credit al...

Critici la adresa organizatorilor Australian Open după acordarea unui wildcard Simonei Halep

Decizia de a-i permite româncei să joace în calificările turneului din 2025 a generat controverse, cu fanii împărțiți între nemulțumire și recunoștință. Organizatorii Australian Open...
Ultima oră
Pe aceeași temă