14.4 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSportAntonescu: Mergem la Băsescu să nu "concesioneze" o bucată din ţară la...

Antonescu: Mergem la Băsescu să nu „concesioneze” o bucată din ţară la UDMR

Preşedintele PNL,Crin Antonescu, a declarat marţi că liderii USL vor merge la Palatul Cotroceni, la consultările cu şeful statului, pentru a-l avertiza asupra unor pericole în ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, între care posibilitatea ca UDMR să i se „concesioneze” o bucată din România, relatează NewsIn.

„Decizia noastră este de a ne prezenta la această întâlnire, nu pentru a discuta agenda pe care o propune preşedintele, cu subiecte care de fapt conform Constituţiei nu se discută acolo, ci pentru a-i atrage atenţia, şi a-l opri dacă se poate de la acţiuni foarte grave.

Discuţia despre reorganizarea administrativ-teritorială a României este o discuţie de principiu care trebuie purtată conform tuturor normelor din România şi din UE, şi acţiunea în acest sens presupune nişte paşi care trebuie străbătuţi, nu poate fi în niciun caz aşa cum doreşte în mod abuziv preşedintele României, expresia voinţei unui singur om şi nu se poate realiza peste noapte”, a susţinut preşedintele PNL.

El a mai menţionat că participarea va fi „în mod excepţional” la consultările de la Cotroceni „pentru că e de datoria noastră să facem tot ce putem pentru a împiedica trecerea unei iniţiative care ar putea arunca ţara în haos”. „Sunt lucruri foarte grave la mijloc şi atâta vreme cât există un spaţiu de dialog noi ne facem datoria să-i atragem preşedintelui atenţia asupra acestui lucru”, a mai afirmat Antonescu. De asemenea, el a menţionat că îi va solicita şefului statului să spună Guvernului şi PDL să examineze foarte serios proiectele USL de legi privitoare la legislaţia electorală.

Preşedintele liberal a fost întrebat cum vede poziţia adoptată marţi de UDMR la nivelul coaliţiei de a refuza proiectul PDL de reorganizare teritorială în opt mari judeţe.

Acesta a răspuns că era un lucru previzibil. „Rămâne să vedem dacă dnul Băsescu şi ai săi vor atât de tare să dea peste cap ţara în scopuri electorale încât vor concesiona ca să zicem aşa, UDMR-ului, o bucată din România. Eu sper că nu, şi între altele şi în legătură cu asta dorim să-l avertizăm pe preşedinte, dacă va fi în timp util săptămâna viitoare”, a spus Antonescu.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a menţionat că acţiunea USL de pe 11 iunie când au fost invitaţi aleşii celor trei partide componente a fost pregătită cu o lună înainte, iar programul privind dezvoltarea regională şi a administraţiei nu a reprezentat o replică politică faţă de propunerea de reorganizare a şefului statului. „Tocmai pentru că dnul Băsescu ştia că sâmbătă urmează să prezentăm viziunea noastră, domnia sa, într-un act politic – se practică asta, furatul startului – a ieşit cu o propunere proprie care s-a dovedit nepregătită, neserioasă şi oricum nesustenabilă, nici măcar politic”, a mai spus Ponta, referindu-se la poziţia UDMR pe acest subiect în cadrul coaliţiei guvernamentale.

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a anunţat că USL va depune marţi la Parlament „proiectul de lege pe care l-am anunţat de săptămâna trecută prin care dorim să reducem numărul de parlamentari, să interzicem migraţia politică, să alegem parlamentarii în viitoarea legislatură ca şi primarul, cu cel mai mare număr de voturi într-un singur tur şi în acelaşi timp că plafonăm numărul de partide politice în sensul că poate fi considerat partid parlamentar acel partid care are minim cinci senatori şi zece deputaţi”.

Liderul conservatorilor a menţionat că USL aşteaptă inclusiv o poziţie publică a şefului statului faţă de aceste propuneri, care vor fi transmise în mod oficial preşedintelui Traian Băsescu marţi, împreună cu viziunea USL pentru dezvoltarea regională.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlamentul României la consultări pe 21 iunie. Temele de discuţie sunt revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativă a teritoriului României. Reprezentanţii Uniunii Social Liberale sunt invitaţi la ora 14.00, iar reprezentanţii Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din România, Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale la ora 16.00. Fiecare delegaţie poate fi alcătuită din 5 persoane.

Cele mai citite

Locomotiva unui tren de călători a luat foc într-o gară din Cluj

Un incident grav a avut loc luni, 17 septembrie, pe calea ferată, când un incendiu a izbucnit în locomotiva unui tren de călători care...

PMP și Forța Dreptei fac alianță și îl susțin pe Ludovic Orban la prezidențiale

Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi partidul Forţa Dreptei (FD) au anunţat, luni, că formează o alianță în perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale de la...

Reacţia unui turist din Polonia în drum spre Grecia după ce a văzut cum ninge pe Transalpina

La munte, au căzut primele ninsori din acest sezon. Pe Transalpina, drumarii deszăpezesc deja şoseaua, iar mai mulţi turişti au avut de suferit din...
Ultima oră
Pe aceeași temă