Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a afirmat luni că UDMR nu va accepta o eventuală propunere a PDL ca Guvernul să fie răspunzător atât pentru Statutul minorităţilor, cât şi pentru proiectul de reorganizare teritorială cu opt judeţe. Arpad declară că într-o asemenea situaţie, partidul său va ieşi de la guvernare, informează NewsIn.
„Din punctul meu de vedere, UDMR nu va accepta acest lucru şi vom ieşi de la guvernare”, a spus Antal Arpad, la Realitatea Tv, întrebat fiind care va fi reacţia Uniunii în situaţia în care, la şedinţa coaliţiei de marţi, i se va propune angajarea răspunderii Guvernului atât pe Legea Statutului minorităţilor, cât şi pe proiectul de reorganizare teritorială.
În plus, Antal s-a declarat de acord cu necesitatea organizării unui referendum pentru stabilirea formei finale a reîmpărţirii administrative, subliniind că este nevoie de un suport popular pentru punea în aplicare a acesteia.
Liderii UDMR s-au exprimat în ultimele zile în legătură cu propunerea PDL privind reorganizarea, în contextul în care secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a avansat varianta angajării răspunderii pe această variantă. Astfel, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat vineri că premierul Emil Boc îşi poate angaja răspunderea pe o lege de reorganizare teritorială care să cuprindă opt judeţe, dar problemele ar apărea în Parlament fiindcă nu ar avea susţinere, pentru Uniune fiind inacceptabilă varianta.
Liderul unional s-a referit la varianta angajării răspunderii Guvernului pe proiectul de reorganizare teritorială care să cuprindă opt judeţe, avansată vineri de secretarul general al PDL. „El (Ioan Oltean – n.r.) poate să facă orice anunţ, dar o asumare fără susţinerea coaliţiei nu cred că va avea şansa de a fi trecută prin Parlament. Premierul are posibilitatea de a asuma, că de aceea e premier, dar dacă nu are susţinerea majorităţii parlamentare apar dificultăţi”, a precizat liderul Uniunii.
„Această variantă am spus că nu o putem susţine şi aşteptăm discuţii în coaliţie. Această formă nu poate fi susţinută de către noi. Cele opt regiuni să fie transformate în opt judeţe nu putem accepta, nu putem susţine”, a subliniat el.
În schimb, democrat-liberalii au promovat public şi au argumentat avantajele proiectului de reîmpărţire teritorială în opt judeţe, deşi au admis că subiectul nu a fost discutat în coaliţie, iar varianta nu a fost prezentată colegilor de guvernare.
Situaţia regiunilor ar urma să se discute marţi, în şedinţa coaliţiei.