Prin două scrisori trimise președinților Camerei Deputaților și Senatului, Valeriu Zgonea și, respectiv, Călin Popescu Tăriceanu, conducerea Agenției Naționale de Integritate încearcă să pună presiune pe aleșii care tergiversează în continuare soluționarea cazurilor parlamentarilor incompatibili Ștefan Stoica (PDL) și Akos-Daniel Mora (PNL).
Concret, ANI cere să îi fie comunicate componența Comisiilor juridice și „datele de identificare“ ale membrilor celor două structuri, în sarcina cărora se află acum soluționarea cererilor de revocare a mandatelor celor doi.
În plus, cum în ambele Comisii juridice s-a decis, marți, amânarea luării unei decizii, sub pretextul audierii lui Stoica și Mora, ANI cere lui Zgonea și Tăriceanu „copia procesului verbal de ședință din care să rezulte membrii participanți“, precum și modul în care aceștia au votat marți. Cu alte cuvinte, să se știe cine a decis amânarea luării unei decizii, în condițiile în care cazurile celor doi incompatibili pot fi considerate ca având deja vechime.
Reamintim că senatorul PNL Akos-Daniel Mora a primit decizie definitivă de incompatibilitate de la Înalta Curte de Casație și Justiție pe 24 septembrie 2013 (decizia nr. 6289), iar deputatul PDL Ștefan-Bucur Stoica, pe 15 octombrie 2013 (decizia nr. 6734).
ANI atrage, din nou, atenția senatorilor și deputaților că, potrivit legii, neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice „constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune“. Reprezentanții ANI invocă, totodată, noul Cod Penal, care stabilește că refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. „Neaplicarea deciziilor definitive și irevocabile emise de instanțele de judecată generează consecințe deosebit de grave și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și în statul de drept“, mai arată conducerea ANI.