8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportANI: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe, în cazul...

ANI: Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe, în cazul deputaţilor Anton şi Pâslaru

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat, astăzi, Consiliului Naţional de Integritate, întrucât Comisia juridică din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice, informează Mediafax.

 

Sesizarea ANI survine deciziei de marţi a Comisiei parlamentare, prin care s-a stabilit că deputaţii Sergiu Anton şi Florin Pâslaru nu s-ar afla în incompatibilitate, în pofida existenţei unor decizii în acest sens, Agenţia Naţională de Integritate arătând că acest fapt contravine declaraţie recent adoptată a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015, ceea ce pune sub semnul întrebării, în mod grav, existenţa statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat.

“Agenţia Naţională de Integritate solicită Consiliului Naţional de Integritate declanşarea procedurii operaţionale privind îndeplinirea rolului de garant al independenţei Agenţiei prin luarea unei poziţii publice faţă de Hotărârea adoptată marţi, 3 iulie, de către Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor de respingere a solicitării ANI de punere în aplicare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul deputatului Sergiu Andon şi a raportului de evaluare cu caracter definitiv în cazul deputatului Florin Pâslaru”, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

Comisia Juridică, a respins, marţi, solicitările ANI privind aplicarea cu celeritate a sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie a lui Sergiu Andon şi a lui Florin Costin Pâslaru, deputaţi în Parlamentului României, acţiune fără precedent care reprezintă o gravă imixtiune în actul de justiţie.

În acest fel, afirmă ANI, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputaţilor s-a substituit unei instanţe de judecată, ignorând deliberat o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi alte acte ale Agenţiei care produc consecinţe juridice.

“Acest fapt vine în contradicţie cu recent adoptata declaraţie a Parlamentului României privind sprijinirea implementarii noii Strategii Naţionale Anticorupţie 2012-2015 şi pune sub semnul întrebării, în mod grav, existenţa statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat, conform Constituţiei României. Solicitările Agenţiei au fost transmise ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile, în cazul lui Sergiu Andon, a sentinţei civile nr. 2930/13 aprilie 2011, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./1 iunie 2009, şi a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./7 noiembrie 2011, privindu-l pe Florin Costin Pâslaru”, se arată în comunicatul ANI

Solicitarea de miercuri a ANI este adresată Consiliului Naţional de Integritate, în conformitate cu art. 3 din Procedura operaţională privind îndeplinirea de către Consiliul Naţional de Integritate a rolului de garant al independenţei Agenţiei Naţionale de Integritate, aprobată prin Hotărârea CNI nr. 7 din 31 octombrie 2011.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, că deputaţii Florin Pâslaru (PSD) şi Sergiu Andon (PC) nu se află în situaţie de incompatibilitate, deciziile fiind luate cu 11 voturi “pentru” şi 3 voturi “împotrivă”, respectiv cu 12 voturi “pentru” şi 3 “împotrivă”.

“Subiectul s-a închis. Nu mă surprinde. Ar fi fost o zi ruşinoasă sub aspectul capacităţii de a înţelege legea şi de a păstra demnitatea Parlamentului dacă se dădea un alt verdict. Pe lege, suntem în templul legii, acasă. Pe lege, situaţia care se referă la mine nu este de incompatibilitate. Faptul s-a petrecut în legislatura trecută, s-a încheiat legislatura trecută, e şi prescrisă pe regulile prescripţiei”, a declarat Sergiu Andon.

Deputatul PC a adăugat că, din orice punct de vedere, acuza la adresa lui a fost “o gogoaşă artificial umflată de ANI, ca să se câştige un vot, ca să se facă gălăgie în jurul anumitor nume mai incomode şi pentru că ăsta e climatul actual din ţara noastră”.

“Se vehiculează ideea că am apărat un caz de corupţie. Nici măcar asta nu este adevărat. Am apărat o persoană nevinovată care n-a fost trimisă în judecată tocmai pentru că nu era caz de corupţie”, a mai spus deputatul PC.

Sergiu Andon şi-a exprimat speranţa că decizia de marţi a comisiei va merge şi în plen în cursul zilei.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Parlamentului revocarea din funcţie a parlamentarilor Sergiu Andon şi Florin Costin Pâslaru, ca urmare a rămânerii irevocabile a deciziilor privind încălcarea legii de către cei doi politicieni.

În 3 aprilie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil că deputatul conservator Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma căreia inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.

Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

În cazul lui Florin Pâslaru, ANI a înaintat, în luna martie, Camerei Deputaţilor un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcţia publică deţinută.

Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă