12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSportAndronescu: Băsescu nu era supărat că nu am depus declaraţia pe propria...

Andronescu: Băsescu nu era supărat că nu am depus declaraţia pe propria răspundere

Noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de la Palatul Cotroceni, că preşedintele Traian Băsescu nu a fost deranjat că ea nu a depus declaraţia prvind faptul că nu a plagiat şi că nu este în situaţie de incompatibilitate, potrivit Mediafax.

“Preşedintele mi-a spus că a văzut declaraţia mea publică de azi şi că a fost suficient”, a spus Andronescu, fiind întrebată ce i-a spus şeful statului în discuţia scurtă pe care au avut-o după ce a depus jurământul.

De asemenea, Andronescu a spus că nu i s-a părut că Băsescu ar fi fost deranjat că ea nu a depus declaraţia pe care i-a solicitat-o, ci dimpotrivă acesta chiar i-a zâmbit “aproape neaşteptat”.

Noul ministru al Educaţiei a reiterat că şi-a construit cariera didactică etapă cu etapă, iar încheierea acestora presupunea şi prezentarea unui raport de activitate care era evaluat de diferite comisii.

“Trecerea dintr-o etapă în alta însemna de fiecare dată să prezint un raport de activitate cu toate lucrările comisiilor care au făcut verificarea şi au decis că pot să merg mai departe. Deci, practic, nu sunt venită de undeva peste noapte, cu lucrări pe care le-am adunat”, a spus Andronescu.

Întrebată de jurnalişti în legătură procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) privind incompatibilitatea, ea a răspuns: “Ce credeţi? Este un răspuns pe care l-aţi formulat în întrebarea dumneavoastră. Dacă Curtea stabileşte acest lucru, lucrurile sunt cât se poate de clare”.

Andronescu a adăugat că este neîntemeiată sesizarea privind incompatibilitatea dintre funcţia sa de rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti şi demnitatea publică de senator, făcută de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.

Totodată, întrebată dacă solicitările adresate ei şi ministrului Culturii, Puiu Haşotii, de preşedintele Băsescu privind completarea acestor declaraţii pe proprie răspundere au fost întemeiate, Andronescu a arătat că subiectele privind plagiatul ţin de viaţa academică şi trebuie separate de bătălia politică.

“Acest foc care a cuprins toată ţara în legătură cu acest subiect, trebuie să înceteze. Sunt structuri instituţionale care au abilitatea să judece, prin respectarea procedurilor pe care trebuie să le respecte, ele pot lua decizii, deciziile pot fi contestate în instanţă, există toate mecanismele necesare să nu pierdem vremea cu aceste discuţii care nu aduc nimic la sfârşitul zilei (…) Nu pot să spun, în calitate de profesor, că trebuie să acuzi oamenii şi să scoţi lucrurile care ţin de mediul academic în bătălia politică”, a mai spus Andronescu.

Întrebată şi dacă are de gând să modifice Legea educaţiei naţionale, aşa cum a avertizat preşedintele Băsescu, Andronescu a arătat că atenţia ei se îndreaptă în primul rând spre priorităţile imediate, care ţin de finalizarea admiterii la licee şi şcolile profesionale, Bacalaureat, admiterea la universităţi, pregătirile pentru începerea noului an şcolar în septembrie, întârzierile pe proiectele POSDRU.

“Mă îngrijorează faptul că în Ministerul Educaţiei este organismul intermediar care girează într-un fel verificarea cererilor de rambursare a fondurilor cuprinse în proiectele POSDRU şi sunt foarte multe rămâneri în urmă şi acolo trebuie să încercăm să accelerăm”, a mai spus Andronescu.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat luni premierului Victor Ponta ca ministrul desemnat al Educaţiei Ecaterina Andronescu să depună la cabinetul premierului o declaraţie pe propria răspundere că în teza sa de doctorat nu a plagiat şi să se asigure că nu se află în stare de incompatibilitate.

Andronescu a declarat, întrebată despre faptul că preşedintele apreciază potrivit să depună o declaraţie că nu a plagiat, că ea nu a făcut niciodată acest lucru şi că întreaga sa carieră e construită pe muncă şi onestitate.

Preşedintele Băsescu a declarat, luni, la ceremonia de depunere a jurământului de către Ecaterina Andronescu, noul ministru al Educaţiei, că speră să nu se înceapă cu modificările la lege până când aceasta nu va fi văzută funcţionând.

“Sper, doamnă, din tot sufletul, să nu începem cu modificările la Legea educaţiei până n-o vedem funcţionând şi poate pe urmă trebuie să-i facem nişte corecţii”, a spus Băsescu.

Ecaterina Andronescu a depus, luni, la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei.

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă