Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a dat statul în judecată şi cere un milion de euro daune morale şi materiale pentru perioada în care tatăl său a fost deţinut politic în perioada regimului comunist, potrivit Mediafax.
Acţiunea fost introdusă la Tribunalul Bucureşti de Andrei Chiliman şi de fratele său, Mihai Chiliman.
Cei doi spun că tatăl lor a făcut închisoare în perioada regimului comunist, când averea familiei a fost confiscată.
Curtea Constituţională a constatat însă, în 21 octombrie 2010, că actele normative privind despăgubirea deţinuţilor politic sunt neconstituţionale, admiţând sesizarea Avocatului Poporului privind unele prevederi din OUG 62/2010, precum şi cele 189 de sesizări privind neconstituţionalitatea articolului 5 din Legea 221/2009.
Curtea a observat, în motivarea deciziei, că în domeniul acordării de despăgubiri pentru daunele morale persoanelor persecutate din motive politice în perioada comunistă există reglementări paralele.
Pe de o parte există Decretul – lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Apoi, există OUG 214/1999 privind acordarea calităţii de luptător în rezistenţa anticomunistă persoanelor condamnate pentru infracţiuni săvârşite din motive politice, persoanelor împotriva cărora au fost dispuse, din motive politice, măsuri administrative abuzive, precum şi persoanelor care au participat la acţiuni de împotrivire cu arme şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist instaurat în România.
Pe de altă parte, există Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.
„Totodată, textul de lege criticat, astfel cum este redactat, fiind prea vag, încalcă şi regulile referitoare la precizia şi claritatea normei juridice. Astfel, lipsa de claritate şi previzibilitate a dispoziţiilor art.5 alin.(1) lit.a) referitoare la acordarea despăgubirilor din Legea nr.221/2009 a condus la aplicarea incoerentă a acestora, instanţele de judecată acordând despăgubiri în valoare de până la 600.000 Euro, ceea ce reprezintă o aplicare excesivă şi nerezonabilă”, scriau judecătorii CC în motivarea deciziei din 21 octombrie 2010.
Potrivit CC, chiar dacă prin art.I pct.2 din OUG 62/2010 s-au introdus nişte criterii minime de acordare a despăgubirilor, şi anume durata pedepsei privative de libertate, perioada de timp scursă de la condamnare şi consecinţele negative produse în plan fizic, psihic şi social, precum şi măsurile reparatorii deja acordate în temeiul Decretului-lege nr.118/1990 şi OUG 214/1999, acestea sunt insuficiente pentru a putea caracteriza norma legală ca fiind clară şi previzibilă.
Judecătorii CC făceau trimitere, în motivare, şi la principiul legalităţii care presupune existenţa unor norme de drept intern suficient de accesibile, precise si previzibile in aplicarea lor, astfel cum reiese şi din jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului.
În luna iulie 2010, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu câteva „norme contrare unor prevederi din Constituţie” din Ordonanţa de Urgenţă 62 din 2010 care limitează cuantumul despăgubirilor acordate foştilor deţinuţi politici din perioada regimului comunist.
Surse guvernamentale precizau, la începutul lunii aprilie 2010, în exclusivitate pentru Mediafax, că Guvernul intenţionează să limiteze la 10.000 de euro cuantumul despăgubirilor morale pentru fiecare fost deţinut politic din perioada comunistă prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate.
Modificarea cadrului legislativ a survenit deciziei Tribunalului Bucureşti, care în 11 iunie a acordat, în baza Legii 221/2009, daune morale de 500.000 de euro fostului preşedinte al PNŢCD Ion Diaconescu pentru suferinţele sale din perioada comunistă şi a constatat caracterul politic al condamnărilor din perioada regimului comunist. Diaconescu a solicitat în instanţă să fie despăgubit cu 18 milioane de euro pentru condamnările şi suferinţele din timpul regimului comunist.