27.2 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSportAnchetarea magistraților în Parlament, pe masa CCR

Anchetarea magistraților în Parlament, pe masa CCR

PNL va contesta la Curtea Constituțională modificările regulamentelor parlamentare, care ar permite chemarea procurorilor şi judecătorilor în fața comisiilor de anchetă. Însă, modificările contestate au fost votate și de trei deputați liberali.

Parlamentarii au aprobat, ieri, mai multe modificări ale regulamentelor ședințelor comune și ale Camerei Deputaților. Schimbările, influențate de decizia PSD de a ancheta alegerile prezindențiale din 2009, ar urma să aibă efecte pe termen lung, întârind puterile comisiilor parlamentare. Cei care refuză să se prezinte la audieri vor fi dați pe mâna Parchetului, iar prima țintă pare șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Astfel,  comisiile de anchetă parlamentară pot cita orice persoană care lucrează în Guvern sau în administraţia publică, neprezentarea în faţa comisiei putând atrage urmărirea penală. De asemenea, comisia parlamentară poate „invita orice altă persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului” şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate răspunde şi în scris, furnizând informaţiile solicitate sau poate transmite prin poştă documente.  Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitatea sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute poate fi considerat ca “obstrucţionare sau împiedicare a aflării adevărului” şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală.

Modificări controversate

Modificările inițiate de Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea, sprijinite de PSD și ALDE, vor avea ca efect, printre altele, posibilitatea comisiilor parlamentare de a audia magistrații. Modificările aduse Regulamentului au fost aprobate cu 171 de voturi „pentru”, 98 ”împotrivă” şi o abţinere. Cu toate că PNL s-a opus modificărilor inițiate de cele două partide ale majorităţii, trei deputați liberali au votat în favorea modificării Regulamentului Camerei Deputaților. Este vorba de Mara Mareș, Aurel Robert Boroianu și Bogdan Huțucă.

În schimb, președintele PNL Raluca Turcan a anunțat că liberalii vor contesta la Curtea Constituțională (CCR) modificările regulamentelor parlamentare. Modificările votate ieri contravin mai multor decizii ale CCR și ale CSM. „Orice dispoziţie regulamentară care ar implica posibilitatea citării unui judecător în faţa unei comisii parlamentare de anchetă încalcă evident dispoziţiile constituţionale care stabilesc, chiar dacă implicit, separaţia puterilor în stat şi, desigur, independenţa judecătorilor şi supunerea lor numai legii”, se afirmă într-una din deciziile CCR. În plus, la 24 mai 2007, CSM a decis în unanimitate că „procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor  constituţionale,  fac parte din autoritatea judecătorească”.

Grobieni. Axa Bacalbașa-Bichineț: violuri, rozetă

În timpul dezbaterilor, deputaţii Nicolae Bacalbaşa (PSD) şi Corneliu Bichineţ (PMP) au folosit gesturi şi cuvinte obscene și  jigniri reciproce sau la adresa colegilor.  Bacalbaşa a fost cel care a dat tonul jignirilor, el luând cuvântul după Corneliu Bichineţ. „Colegul meu de la Vaslui – tot Vasluiul: violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”, şi-a început discursul Bacalbaşa. El a continuat prin a-i poci numele șefei PNL, Raluca Turcan, căreia i s-a adresat cu ”Gurgan, Curcan”. „Dă cu <labele>, vezi că faci fractură, vezi domnişoară că faci fractură şi pe urmă nu mai poţi să …votezi”, a spus Bacalbaşa, către o deputată, făcând totodată un gest obscen cu mâna dreaptă ridicată în sus şi pendulând antebraţul.

 „Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta”, a fost replica lui Bichineț pentru Bacalbașa.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă