12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSportAm facut progrese, dar n-am rezolvat nimic

Am facut progrese, dar n-am rezolvat nimic

Rapoartele de monitorizare a Romaniei si Bulgariei, ce vor fi date publicitatii de Comisia Europeana pe 25 octombrie, vor arata ca nici una dintre cele doua tari nu a reusit sa rezolve pe deplin nici una din problemele semnalate in scrisorile de avertisment – celebrele “cartonase galbene” – trimise de Comisie in luna iunie, afirma corespondentul BBC la Bruxelles.
Cele sapte domenii deficitare citate in “cartonasele galbene” sunt libertatea de circulatie a bunurilor, legislatia societatilor comerciale, concurenta, agricultura, impozitare, mediu si justitie si afaceri interne.
Totusi, rapoartele vor mentiona ca cele doua tari au facut progrese insemnate in ultimul an. Pentru prima oara, raportul Romaniei va fi mai favorabil decat cel al Bulgariei si va arata ca Bucurestiul a facut progrese mai rapide, iar Sofia “a batut pasul pe loc”.
Domeniile in care progresele Romaniei sunt “semnificative” sunt reforma justitiei, aplicarea regulilor concurentei si lupta impotriva coruptiei. Cu toate acestea, tribunalele lucreaza prea incet, iar judecatorii sunt prost platiti. In materie de lupta impotriva coruptiei, Europa asteapta in continuare rezultate concrete, mai ales in combaterea marii coruptii.
Principalele probleme cu care ne confruntam in continuare sunt implementarea legislatiei europene si capacitatea administrativa deficitara. Este putin probabil ca, marti, Comisia Europeana sa activeze clauzele de salvgardare ce atrag amanarea aderarii cu un an. Acest lucru se va decide in aprilie 2006, cand vor fi publicate rapoarte de monitorizare suplimentare.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă