28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSportAlipirea Mureşului la Harghita şi Covasna, "ca şi cum te apuci de...

Alipirea Mureşului la Harghita şi Covasna, „ca şi cum te apuci de lucru cu doi handicapaţi”

Primarul oraşului Târgu Mureş, Dorin Florea, nu crede că judeţul Mureş ar trebui alipit la Harghita şi Covasna, pentru că ar fi ca şi cum cineva „s-ar apuca de lucru cu doi handicapaţi care sapă grădina”, relatează Mediafax.

Vicepreşedintele PDL a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că susţine reorganizarea administrativă a ţării, însă nu vrea ca Mureşul, Harghita şi Covasna să formeze o regiune distinctă, deşi „aceasta este dorinţa UDMR dintotdeauna”.

Primarul Florea a mai spus că UDMR are un proiect „făcut într-o după-masă de către Borbely”, în care una dintre regiuni este formată doar din Mureş, Covasna şi Harghita şi cu care el nu este de acord, pentru că ar însemna alipirea la două judeţe mai sărace.

„Credeţi că mie mi-ar conveni ca Mureşul să-l lipesc, numai emoţional, cu două judeţe sărace? Adică hai să murim cu toţii. (…) Din punct de vedere cultural, e normal ca maghiarii să ţină la etnia lor. Dar din punctul de vedere al dezvoltării unor regiuni puternice, nu spui niciodată «apucă-te de lucru şi ia-ţi doi handicapaţi să sapi grădina»”, a afirmat primarul.

Florea a precizat că nu este adeptul asumării răspunderii Guvernului pe proiectul PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării.

Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni şi  a arătat că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că împărţirea ţării în judeţe pe actualele opt regiuni de dezvoltare, aşa cum prevede proiectul PDL, ar fi forţată, deoarece omul ar trebui să meargă 300-400 kilometri pentru a rezolva o problemă, arătând că propunerea UDMR cu 15-16 regiuni poate fi un punct de plecare.

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna – Harghita – Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare. În proiect se menţionează că pe terioriul României sunt constituite 16 regiuni şi cinci macroregiuni de dezvoltare, care nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică.

Cele 16 regiuni de dezvoltare sunt: Botoşani – Suceava, Bacău – Iaşi – Neamţ – Vaslui, Brăila – Buzău – Galaţi – Vrancea (macroregiunea I), Constanţa – Tulcea, Bucureşti, Călăraşi – Ialomiţa – Ilfov, Giurgiu – Teleorman, Dolj – Mehedinţi – Olt (macroregiunea II), Gorj – Vâlcea, Argeş – Dâmboviţa – Prahova (macroregiunea III), Arad – Caraş-Severin – Timişoara, Alba – Hunedoara, Sibiu – Braşov (macroregiunea IV) şi Covasna – Harghita – Mureş, Bistriţa-Năsăud – Cluj – Maramureş şi Bihor – Sălaj – Satu-Mare (macroregiunea V).

Cele mai citite

Cum aduci poveștile preferate ale copiilor la viață prin joacă

Poveștile au o magie aparte pentru cei mici. Ele îi duc în lumi fantastice, pline de aventuri și personaje fermecătoare, care rămân cu ei...

Reveniri importante pentru Dinamo înainte de meciul cu Botoșani

Dinamo primește vești bune înaintea confruntării cu FC Botoșani, programată vineri, de la ora 21:00, când antrenorul Zeljko Kopic se va putea baza din...

7 Greșeli frecvente de evitat când îți alegi ținuta de mireasă

Alegerea ținutei de mireasă este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei în pregătirea nunții tale. Rochia pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă