19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSport"Alesii" isi claseaza promisiunile si pastreaza pensiile

„Alesii” isi claseaza promisiunile si pastreaza pensiile

Indignarea fata de pensiile "nesimtite" ale parlamentarilor, clamata in campanie de premierul Emil Boc, si angajamentele ca acestea vor fi eliminate o data cu instalarea noii puteri au fost uitate de "alesi". Printr-o simpla trasatura de condei, conducerile Senatului si Camerei Deputatilor au clasat, fara sa clipeasca, propuneri legislative prin care ar fi fost "ajustate" beneficiile "alesilor" legate de pensia speciala si de indemnizatia de cazare. Ambele proiecte au fost depuse sub presiunea opiniei publice, adica dupa ce s-a aflat ca parlamentarii au incercat sa-si mareasca pensiile, si asa uriase, prin modificarea, in secret, a unor norme de aplicare a Statutului senatorilor si deputatilor si, respectiv, dupa ce a razbatut in presa faptul ca unii "alesi" incaseaza bani pentru chirie, desi detin proprietati in Bucuresti. Proiectele depuse de democrat-liberalul Cristian Radulescu si, respectiv, de liberalul Titu Gheorghiof si udemeristul Kerekes Karoly au fost acum clasate de Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor, desi primisera deja aviz de la Consiliul Legislativ sau raport din partea comisiei de resort. "Nu isi continua procedura in noul Parlament", a fost verdictul liderilor Parlamentului in sedinta din 9 februarie, clasarea fiind anuntata chiar de presedintele Camerei, Roberta Anastase. Raman astfel in vigoare vechile prevederi si deci actualele pensii.  

» Parlamentarii nu vor sa renunte la pensii lunare de pana la 80% din indemnizatie, in functie de numarul de mandate detinute.

 

"PDL a initiat un proiect de lege cu privire la eliminarea pensiilor parlamentarilor si trebuie sa se tina de cuvant. (…) Nu ne putem schimba punctul de vedere odata ajunsi la putere", declara premierul Boc in contextul explicarii masurilor de austeritate pe care Guvernul este nevoit sa le adopte. Aproximativ trei saptamani mai tarziu, Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, din care fac parte si democrat-liberalii, au decis insa fara sa clipeasca sa claseze cateva propuneri legislative prin care ar fi fost "ajustate" beneficiile "alesilor" in ceea ce priveste pensia speciala si chiria incasata, desi unii detin proprietati in Bucuresti. In sedinta din 9 februarie, de pe o lista cu mai mult de zece propu-neri si proiecte, pentru unele s-a propus si acceptat continuarea procedurii legislative, pentru altele, nu. In aceasta ultima categorie intra, in mod convenabil pentru "alesi", propunerea democrat-liberalului Cristian Radulescu prin care acesta solicita modificarea Statutului senatorilor si deputatilor in sensul eliminarii pensiilor speciale, calculate dupa modelul celor date magistratilor si acordate proportional cu numarul de mandate. "Nu isi continua procedura in noul Parlament", au decis sec conducerile celor doua Camere, desi pentru respectivul proiect se primise deja avizul Consiliului Legislativ. Aceeasi soarta a avut-o o propunere prin care se incerca clarificarea prevederilor din Statut referitoare la acordarea indemnizatiei de cazare, in sensul ca aceasta sa se plateasca doar "deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in Bucuresti si care nu detin in aceasta localitate un imobil cu destinatia de locuinta pe care sa o poata folosi ca atare". Propunerea a fost initiata de liberalul Titu Gheorghiof si udemeristul Kerekes Karoly, iar ea primise deja un raport cu amendamente din partea Comisiei comune pentru Statutul "alesilor". "Raportul a fost restituit Comisiei pentru Statutul deputatilor si senatorilor, la cererea acesteia", si-a justificat decizia de clasare conducerea Parlamentului. Mai mult, s-a invocat ca argument o decizie luata de Birourile reunite intr-o sedinta din 12 septembrie 2008, sedinta a carei stenograma este insa de negasit pe site-ul Legislativului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă