Alegerile europene au inceput ieri in Marea Britanie si Olanda, marcate de absenteism. IPP estimeaza insa ca in Romania acesta va ajunge la un minim istoric: 20%.
Institutul de Politici Publice (IPP) si-a manifestat ingrijorarea fata de lipsa de capacitate si de interes a partidelor de a mobiliza electoratul la vot pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie. Daca la primele alegeri libere din ’90 participarea la vot era de 86%, in 1992 si 1996 a scazut la 76%, in 2000 a ajuns la 65%, in 2004 la 58%, iar in 2007, la primele alegeri europarlamentare, a ajuns la 29%. "Desi acest scrutin ar fi trebuit sa fie un examen de maturitate pentru clasa politica din Romania, prezenta estimata la urne, de sub 20%, este dovada ca partidele romanesti sunt pe cale sa rateze acest examen", afirma IPP. Un semnal de alarma in ceea ce priveste absenteismul a fost tras si de Cotroceni. Presedintele a dat insa alta semnificatie eventualului absenteism. El a declarat ca participarea la votul pentru PE ar fi un semn de respect fata de ceea ce a facut UE pentru noi pana acum si ceea ce va face.
"Mesajul meu catre romani in acest moment este ca ei sunt mai responsabili pentru modul in care va fi evaluata Romania incepand din 7 iunie decat vor fi partidele", a spus presedintele. "Alegerile pentru PE sunt momentul in care Europa masoara maturitatea. De nivelul de participare depinde credibilitatea noastra", a spus Basescu. Potrivit estimarilor comunitare, o prezenta slaba la vot in marja de 30-34% este estimata in Marea Britanie, Olanda, Suedia, Cehia, Bulgaria. Directorul Centrului Roman de Politici Europene, Cristian Ghinea, a explicat pentru "R.l." ca prezenta la europarlamentare la nivel comunitar a scazut constant, de la 62% la primul astfel de scrutin, din 1979, pana la circa 40% in prezent. Nu e vorba numai despre faptul ca alegatorii asociaza scrutinul cu un test pentru politicienii romani, spune Cristian Ghinea, ci si de "lipsa informatiei. Nimeni nu stie cu ce se ocupa, de fapt, Parlamentul European".
Pe de alta parte, potrivit unui sondaj CCSB comandat de Asociatia Pro Democratia, mai mult de jumatate din romani, 52%, considera ca alegerile pentru Parlamentul European vor fi fraudate. Pro Democratia a identificat, de altfel, o serie intreaga de amenintari la adresa corectitudinii votului, de la restrangerea accesului mass-media si a observatorilor in sectiile de votare si limitarea acreditarilor de acest fel la aria unui singur judet sau sector la acte de turism electoral si vot multiplu.