15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportA murit Cristian Țopescu

A murit Cristian Țopescu

Celebrul comentator Cristian Țopescu a încetat din viață, la 81 de ani! Cristian Ţopescu se afla internat la Spitalul Elias din Capitală după ce a fost adus de urgenţă, marţea trecută. Fostul comentator sportiv suferea de mai multe afecţiuni cronice, printre care şi diabet.

El era internat la terapie intensivă. Decesul a survenit la ora 16:00.

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, Silvius Negoiţă declara că Țopescu este într-o stare gravă.

Cristian Țopescu avea 81 de ani.

Fiica acestuia a precizat, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, care este starea sa de sănătate.

„Tatăl meu lupta, este un luptător. Toată viaţa am auzit de la el, de câte ori aveam vreo desnadejde: viaţa e o lupta, deci te luptă! Şi acum vreo lună de zile îmi spunea el mie: nu te lasă, nu abandona! Asta îi spun şi eu acum, când mă înţelege, dar nu-mi poate răspunde: ticu, luptă, nu te lăsa, te iubesc mult!

Mă rog să mai aibă puterea să lupte şi vă mulţumesc din suflet celor care sunteţi alături de noi, familia lui, de el, omul care a fost trup şi suflet pentru ţară asta întotdeauna. Atât de mult, încât acum poate şi asta îl costă.

Dar dacă ar putea da timpul înapoi, sunt sigură că ar face la fel, şi-ar da sufletul pentru profesia lui, pentru ţara lui, pe care n-a vrut niciodată s-o părăsească. Şi-a pus tot sufletul în ce-a făcut, acum sufletul lui e puţin obosit, dar iubirea noastră şi poate şi a multora dintre voi îl vor ajută să se ridice din nou.

Medicii îi resuscitează trupul şi le sunt recunoscătoare, noi, doar prin gânduri bune, am putea să-i resuscităm sufletul. Sper încă într-o minune, dragii mei, încă mai sper!”, a spus Cristina Țopescu, în mesajul postat pe contul său de socializare.

Fostul comentator sportiv Cristian Țopescu a fost internat la Spitalul Elias din București, unde a fost adus de urgență în cursul săptămânii trecute. Veștile despre starea sa de sănătate nu sunt foarte bune.

„În acest moment, este la UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe – n.r.), este evaluat, nu are încă un diagnostic. Dumnealui va fi supus mai multor investigaţii, iar ceea ce pot spune este că nu se află într-o stare prea bună”, a explicat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, la acea vreme.

Cristian Țopescu s-a născut pe 26 martie 1937, la Bucureşti și era licenţiat al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport (1970)
A practicat sportul de performanţă la Clubul Sportiv Steaua – hipism (1953 – 1964). Din 1964, a fost reporter la Televiziunea Română. De asemenea, a fost Redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992 – 1997) şi director general adjunct al TVR (1997 – 1999)
A susținut peste 2.500 de transmisiuni în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene
Între 2003 și 2007 a fost Director onorific Pro Sport.

 
Cristian Țopescu a primit numeroase decorații de-a lungul carierei

Cristian Țopescu a fost distins cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic „Colanul de Aur” (1998), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru „Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul prin care Cristian Ţopescu, colonel în retragere, a fost înaintat la gradul de general de brigadă (octombrie 2007).

Regele Mihai I i-a conferit Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc (septembrie 2010). De asemenea, Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Cristian Țopescu în 2017, pentru întreaga carieră. 

Comentatorul sportiv Cristian George Ţopescu s-a născut la 26 martie 1937, în Bucureşti.

Băiatul ofiţerului de cavalerie Felix Ţopescu, membru al echipei hipice a României, participantă la Olimpiada din Berlin din anul 1936, Cristian Ţopescu i-a călcat pe urme, absolvind Şcoala de Grăniceri de la Oradea. Este licenţiat al Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (1970), potrivit CV-ului postat pe www.senat.ro.

A făcut sport de performanţă la Clubul Sportiv Steaua Bucureşti, între 1953-1964, unde a practicat hipismul. A cucerit titlurile de campion naţional în proba de sărituri peste obstacole în 1960 şi 1962.

După retragerea din activitatea competiţională a devenit, din 1967, reporter sportiv la Televiziunea Română, calitate în care a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de vară şi patru ale Jocurilor Olimpice de iarnă.

A fost redactor-şef al Redacţiei Sport a TVR (1992-1997) şi director general adjunct al TVR (1997-1999). În lunga sa carieră de reporter şi comentator sportiv a avut peste 5.000 de transmisii în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. A publicat peste 200 articole cu subiect sportiv în presa scrisă, precum şi volumele “Steaua, performanţă şi prestigiu” (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă şi “Fair play” (2003). În 2002, a apărut pe piaţă biografia celui mai valoros comentator sportiv, intitulată “Cristian Ţopescu – Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV” scrisă de Alexandru Răducanu.

Potrivit www.senat.ro, a ocupat funcţia de director al cotidianului Prosport, din 2002, până la finele lui 2006, fiind şi vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie. A fost reporter sportiv la Radio Europa FM, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua, comentator la canalul Eurosport, senior editor la Radio Sport Total şi senior editor la Adevărul şi a coordonat suplimentul Adevărul Sport.

A candidat, din partea Partidului Naţional Liberal, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008, în colegiul 7 Senat din sectorul 4 al Capitalei, obţinând un fotoliu de senator în legislatura 2008-2012. În această calitate a fost membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport şi în Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă.

A fost membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, membru al Comitetului Olimpic Român şi membru al Asociaţiei Presei Sportive, potrivit www.senat.ro.

A fost distins cu: Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2003), Ordinul Olimpic “Colanul de Aur” (1998 şi 2017), Diploma de Onoare CIO (1994), Trofeul Comitetului Olimpic Român pentru “Promovarea Olimpismului” (1997), Ordinul Meritul Sportiv. La 25 octombrie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul prin care colonelul în retragere Cristian Ţopescu a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).

Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală “Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.

La 22 martie 2017, preşedintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, iar o zi mai târziu, la 23 martie 2017, a primit titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti.

A fost căsătorit cu realizatoarea TV, Christel Ungar, membru titular în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cu care a avut un fiu, Felix Sebastian. Cristian Ţopescu a mai avut doi copii din cele două căsătorii anterioare, Cristina (crainică şi realizatoare TV) şi Cristian.

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă