9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSportA inceput circul guvernarii PDL - PSD

A inceput circul guvernarii PDL – PSD

Retragerea lui Theodor Stolojan din pozitia de premier desemnat ramane neclara, dincolo de explicatia sa ca sefii PSD si PDL "trebuie sa isi asume" protocolul de guvernare pe care l-au stabilit. Surse demne de incredere ne-au spus ca Stolojan s-a hotarat sa renunte la fotoliul de premier la sfarsitul saptamanii trecute dupa ce s-a intors de la Bruxelles, unde a avut loc summit-ul UE. Este posibil ca o discutie sau o intalnire avuta acolo sa-l fi determinat la acest gest, desi pe de alta parte surse la nivel inalt ne-au declarat ca Theodor Stolojan era extrem de stresat in momentul in care s-a hotarat sa se retraga motivand ca este nemultumit de alianta cu social-democratii pe care considera ca nu o poate gestiona "credibil".

 

Persoane din conducerea PDL sustin pe de alta parte ca aripa liberala din partidul prezidential ar fi cerut sa primeasca jumatate din functiile guvernamentale negociate pentru PDL si ca Theodor Stolojan nu a reusit sa obtina acest lucru pentru fidelii sai. Un alt motiv al retragerii sale ar putea avea legatura cu clauzele Parteneriatului semnat de PDL cu PSD. Una dintre aceste clauze se refera la faptul ca premierul poate cere revocarea unui ministru numai dupa consultarea celuilalt partid. Debutul formarii noului guvern sugereaza ca urmeaza vremuri tulburi pentru cabinetul PSD–PDL, mai cu seama ca cele doua formatiuni vor fi nevoite sa treaca peste o serie de compromisuri inainte de a face aranjamentele noului executiv.

"Am luat hotararea sa depun mandatul de prim-ministru desemnat la presedintia Romaniei. Argumentul meu este ca cei doi presedinti care au semnat trebuie sa-si asume acest parteneriat prin cele mai importante functii in stat, functia de prim-ministru si de presedinte al Senatului", a declarat ieri, in jurul orei 11.00, Theodor Stolojan. Anuntul sau a bulversat intreaga clasa politica si a lasat descoperita coalitia dintre PSD si PD-L. Acesta a afirmat ca "este un inceput de viata politica noua si vreau sa dau o speranta generatiei tinere". Stolojan ar fi luat decizia de retragere de duminica noapte, fapt care ar fi produs discutii si certuri in PD-L pana la 4 dimineata. Partenerii de coalitie din PSD ar fi aflat abia ieri de dimineata, fapt care ar fi produs rumoare in partid, unele voci vorbind chiar de tradarea PD-L si incercarea de rupere a protocolului de abia semnat.

Basescu, "putin trist"
In mare graba, ca urmare a demisiei lui Stolojan, presedintele Traian Basescu i-a convocat la Cotroceni, pe la ora 12.00, pe liderii PSD Mircea Geoana si Ilie Sarbu pentru a-i informa asupra desemnarii unui nou premier in persoana lui Emil Boc. Presedintele nu a tinut cont de statutul PD-L, care spune ca premierul este desemnat de partid doar in urma votului acordat in cadrul Comitetului Director. Boc a fost anuntat prin telefon ca este premierul desemnat, el nefiind prezent la Cotroceni impreuna cu reprezentantii PSD. "M-a surprins gestul domnului Stolojan si l-am primit putin trist. Nu am echivalent pentru Theodor Stolojan in PD-L. Asta e problema", a spus presedintele Traian Basescu pastrand o mina grava.

 

El a subliniat ca, "din cate stiu, mecanismul PD-L de desemnare a candidatului pentru functia de prim-ministru, inainte de alegeri, a pornit de la faptul ca, prin autoritate si experienta, Theodor Stolojan putea fi echivalentul celorlalti sefi de partide politice. In acest moment insa PD-L nu are un om apropiat ca influenta si credibilitate egal cu presedintele partidului", a spus Basescu.  seful statului a refuzat sa spuna care au fost motivele invocate de Stolojan la depunerea mandatului de premier. "Cred ca singurul om care va poate da explicatii legate de retragere este domnul Theodor Stolojan insusi. Nu doresc sa va explic eu motivele pe care dansul le-a invocat, este problema dansului, eu iau nota de actul institutional al depunerii mandatului", a afirmat seful statului.

 

"L-am desemnat pe Emil Boc pentru ca este presedintele PD-L si, in baza consultarilor pe care le-am avut cu partidele, am constatat ca la momentul consultarilor trei partide doreau sa desemneze primul-ministru, iar decizia mea a fost sa incredintez mandatul pentru formarea guvernului unui membru al PD-L, ca partid care are cel mai mare numar de mandate. Din acest motiv am desemnat un nou candidat pentru functia de prim-ministru din acelasi partid", a spus presedintele.

Stolojan, in conflict cu vechea garda PD
Surse din cadrul PD-L ne-au declarat ca Theodor Stolojan a renuntat la aceasta functie deoarece s-a considerat exclus de la negocierile privind nominalizarile pentru functiile din ministere. Aceste surse sustin ca Stolojan a fost deranjat de faptul ca el nu ar fi avut decat misiunea sa supervizeze programul de guvernare si sa-l aprobe, program intocmit in urma negocierilor politice dintre cele doua partide din coalitie. "Negocierile pentru numirea ministrilor raman atributul negocierilor dintre PSD si PD-L", fapt care l-a iritat pe Stolojan, adauga sursele citate. Supararea lui Stolojan a aparut mai ales cand a dorit sa includa pe lista ministrilor persoane din garnitura PLD, oameni apropiati lui si carora le era dator pentru sustinerea manifestata o data cu plecarea din PNL.

 

"Am plecat impreuna din PNL, ramanem uniti si in PD-L", ar fi lozinca dupa care se ghideaza fostii liberali. Mai mult, conflictele au aparut intre cele doua aripi existente in PD-L cand s-a luat in discutie introducera unui algoritm politic intern in cadrul partidului pentru impartirea posturilor din guvern. Cei proveniti din PD  ar fi dorit sa le propuna peledistilor o impartire avand ca punct de reper alegerile europarlametare, cand PD si PLD au candidat separat. In schimb, Stolojan a cerut sa se tina cont de rezultatele foarte bune obtinute de oamenii sai la alegerile locale si ar fi cerut paritate.

Pe aceasta linie a disputelor din PD-L, Stolojan ar fi incercat sa-l impuna pe postul de ministru al Justitiei pe Valeriu Stoica (omul care l-a adus in fruntea PNL, in 2000), lucru neacceptat, sub nici o forma, nici de garda veche din PD, dar nici de PSD. De altfel, ar fi cazut si nominalizarea consilierei personale a lui Stoica, Cristina Traila, pentru un post de secretar de stat, tot in Ministerul Justitiei. Sursele noastre mai spun ca Stoica ar fi venit si cu nominalizarea lui Corneliu Barsan, judecator la CEDO,  pentru  Justitie.

Premierul, doar decorativ, potrivit protocolului
Pe de alta parte, alte surse din randul democrat-liberalilor sustin ca Stolojan nu ar fi fost de acord cu un anumit acord secret in cadrul coalitiei, care ar contine conditii neacceptabile. Astfel, Stolojan nu ar fi fost de acord ca un ministru sa nu poata fi demis decat in urma unei consultari intre cele doua partide. Drept consecinta, acesta ar fi considerat ca nu poate controla un guvern care este dirijat politic de liderii celor doua partide, el fiind pus in situatia doar de excutant al masurilor luate in cadrul unui organism politic al coalitiei, numit Biroul Permanent al Consiliului de Conducere. Stolojan ar fi fost nemultumit ca unele ministere economice, strategice, precum Finantele, Agricultura, Economia, ar fi ajuns pe mana PSD.

Liderii din PLD nu vor mai prinde nici un post
Surse din interiorul gruparii PLD sustin ca retragerea lui Stolojan ii va afecta pe toti liderii acestei aripi din PD-L si ca, in noua varianta de guvern, s-ar putea ca nici unul dintre ei sa nu mai prinda vreun post de ministru. "Cei din garda veche a partidului jubileaza. Este o victorie a lor", au declarat sursele citate. Stolojan ar fi luat decizia sa se retraga de sambata, in conditiile in care ar fi clacat, sustinand doar ca nu poate conduce guvernul. Un consilier prezidential a spus ca Stolojan s-a blocat. In privinta desemnarii premierului, sursele de la Cotroceni considera ca Basescu nu ar fi avut de ales, refuzand sa-l desemneze pe Videanu, "care nu a avut curajul sa intre in cursa pentru Bucuresti", sau pe Blaga, care a pierdut Capitala. z

» 15 decembrie 2008
 Theodor Stolojan anunta ca a depus mandatul de premier la o zi dupa semnarea Parteneriatului pentru Romania. "Argumentul meu este ca cei doi presedinti (PD-L si PSD – n.n.) care au semnat Parteneriatul trebuie sa isi asume garantia asumarii acestui Parteneriat prin cele doua functii de prim-ministru si de presedinte al Senatului", a spus Stolojan.

» 2 octombrie 2004
"Am discutat mult, am hotarat impreuna si te asigur in fata tarii ca, daca vei ramane cu sufletul alaturi de noi, Alianta va castiga", declara Traian Basescu, cu lacrimi in ochi, anuntand retragerea lui Theodor Stolojan. Acesta isi motiva retragerea din cursa pentru Cotroceni invocand probleme de sanatate.

 

Liderii politici au fost surprinsi de retragere: Soc, ironie si zambete malitioase – acestea au fost reactiile in randul partidelor dupa anuntul lui Theodor Stolojan de retragere din functia de premier.

» PSD: plini de semne de intrebare
"Este decizia dansului si nu cred ca este in caderea mea sa comentez o decizie personala. E o decizie pe care i-o respectam, decizia ii apartine. Nu va ascund ca aceasta decizie surprinzatoare a domnului Stolojan a ridicat si anumite semne de intrebare, dar in mod clar trebuie sa analizam cu cei de la PD ce inseamna din punctul de vedere al functionarii viitorului guvern acest anunt, care a fost un caz de forta majora", a spus liderul PSD, Mircea Geoana. Senatorul social-democrat Vasile Ion a riscat un diagnostic: "Sunt medic si, cunoscand persoana, am spus din momentul nominalizarii ca Theodor Stolojan are probleme de sanatate. I-am spus presedintelui Mircea Geoana ca, in cel mult o luna, Stolojan va claca".

Adrian Nastase considera ca numirea lui Stolojan ca premier a fost data pentru a umili PSD, care a trebuit sa renunte la propunerile sale pentru aceasta functie, iar retragerea acestuia duce la o pierdere de credibilitate pe plan intern, dar si pe plan extern.

» PNL: Ironii usturatoare
Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a  apreciat ca  decizia de retragere inseamna intrarea intr-o zona "a ridicolului si amuzamentului si lucrurile sunt serioase". Pe un ton acid, liderul liberal Puiu Hasotti a aratat ca isi doreste ca Stolojan sa "fie sanatos" de aceasta data, facand aluzie la motivul primei retragerii a acestuia din calitatea de candidat al Aliantei D.A. la Cotroceni. "Incerc sa o spun cat mai delicat cu putinta. Parerea mea o cunoasteti, cred ca oricum domnul Stolojan nu conta", a afirmat vicepresedintele liberal Crin Antonescu.

Presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu, a salutat decizia lui Stolojan, exprimandu-si convingerea ca acesta nu era potrivit pentru fotoliul de la Palatul Victoria. "El nu este un om politic, este un economist, dar nu pui prim-ministru un economist, ci un om politic. In al doilea rand, cred ca a facut foarte bine ca s-a retras, pentru ca este un om care are o sanatate subreda. Sistemul lui nervos nu rezista la presiunile diverse pe care le implica actul de guvernare", a conchis seniorul liberal.

» Voiculescu vorbeste despre instabilitate politica
"Este pentru a doua oara cand retragerea lui Theodor Stolojan creeaza in Romania o situatie de instabilitate politica si probabil ca, in aceasta situatie, programul de guvernare va trebui refacut", a reactionat presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. "Acum nu se poate spune decat ca este clar ca Theodor Stolojan nu a facut fata presiunilor inerente acestei perioade economice extrem de dificile. Sa speram ca seful statului va reusi mai bine cu noua propunere", a spus Voiculescu.

» Semn rau, sustine Marko Bela
Liderul UDMR, Marko Bela, a interpretat renuntarea lui Stolojan in ideea ca abia formata coalitie incepe cu stangul. "Aceasta coalitie a inceput cu stangul, este un semn rau ca, dupa cateva zile, isi anunta demisia, deci deja nu functioneaza conventia stanga-dreapta. Domnul Stolojan a mai avut renuntari, cred ca cei care au ajuns la aceasta concluzie  trebuiau sa discute foarte serios aceste probleme. Renuntarea lui dovedeste ca in aceasta coalitie fortata intre dreapta si stanga apar probleme destul de serioase", a spus Marko.

» Soc la PD-L
Fostul vicepremier Gheorghe Seculici, presedinte al PD-L Arad, s-a numarat si el printre cei socati de schimbare si si-a exprimat regretul fata de renuntarea lui Stolojan la mandatul de premier. "Este regretabila renuntarea la mandatul de premier a domnului Stolojan, inainte chiar de a-l incepe efectiv, o decizie despre care nu cunosc amanunte la acest moment. Din pacate insa, aceasta decizie a domnului Stolojan va avea un efect negativ asupra imaginii Partidului Democrat-Liberal", a spus Seculici. "Sunt surprins de decizia domnului Theodor Stolojan", a declarat presedintele organizatiei judetene a PD-L Tulcea, Victor Tarhon.

 

 

» Decizia lui Stolojan, soc pentru parlamentari
Bomba renuntarii lui Theodor Stolojan la mandatul de premier desemnat a "cazut" in Parlament exact cand trebuiau sa inceapa primele sedinte ale celor doua Camere alese uninominal. Iar reactiile au alternat intre soc, suparare si amuzament. "Glumiti, nu? Este o diversiune?", i-a chestionat pe jurnalisti, uimit, liberalul Puiu Hasotti. Dupa ce s-a lamurit ca nu este vreo capcana si ca informatia a fost oferita chiar de persoana in cauza, senatorul s-a repliat si, razand, a spus ca nu este surprins, deoarece "domnul Stolojan este consecvent". Pe masura intrarii in sala au fost abordati de ziaristi si reprezentantii altor partide.

De la PSD si UDMR raspunsurile au fost rezervate. "Nu pot sa comentez aceasta chestiune in acest moment", a spus liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, in vreme ce presedintele UDMR, Marko Bela, s-a limitat sa arate ca are "o parere foarte negativa" despre cele intamplate. In cele din urma, cu mai mult de un sfert de ora intarziere fata de ora programata pentru inceperea sedintei, si-au facut aparitia si parlamentarii PD-L. "Nu comentez", a fost raspunsul invariabil la incercarea jurnalistilor de a obtine declaratii, dupa care, incolonati in spatele liderilor si vizibil nervosi, s-au grabit sa scape de presa adapostindu-se in salile de plen.

» Mezalianta PD-L–PSD poate duce la intarzierea luptei anticoruptie
"Piatra de incercare pentru noua guvernare va fi portofoliul Justitiei. Potrivit unor informatii, Traian Basescu ar dori ca acest minister sa ii revina independentei Monica Macovei, foarte bine privita la Bruxelles.  Cel mai important criteriu de evaluare a acestei mezaliante va fi modul in care va fi tratata problema justitiei. UE va fi foarte atenta daca vor fi continuate reformele in domeniul justitiei sau daca mai-marii social-democrati vor continua sa fie menajati. O proasta gestiune a problemei ar arunca tara mult inapoi", a comentat cotidianul german de mare tiraj Sueddeutsche Zeitung (SDZ). "Putinele reforme care au fost executate pana acum in domeniul corupt al justitiei au fost efectuate gratie lui Macovei.

Nimeni nu crede ca PSD este de acord cu numirea ei. S-a speculat in aceste zile ca pretul pentru aceasta coalitie a fost scoaterea de sub urmarire a politicienilor PSD acuzati de coruptie", mai scrie SDZ. Cotidianul german dezvaluie "radacinile comune" ale celor doua partide: ambele se trag din Frontul Salvarii Nationale, "un partid de comunisti reformisti, creat de Ion Iliescu". "In ambele partide, structurile de conducere vin din fostul stabiliment comunist", mai remarca SDZ.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă