20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSport19 mai - ziua referendumului

19 mai – ziua referendumului

Conducerea Parlamentului a decis, ieri, ca referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu va avea loc pe 19 mai. Intr-o sambata. Deci nu duminica, pe 20 mai, dupa cum anuntase Nicolae Vacaroiu.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a anuntat, ieri, dupa sedinta conducerii Parlamentului, ca s-a decis ca data referendumului sa fie 19 mai. Potrivit lui Munteanu, daca s-ar fi organizat pe 20 mai, referendumul pentru demiterea presedintelui ar fi putut fi contestat la Curtea Constitutionala, intrucat data de 20 mai depaseste intervalul de 30 de zile prevazut de Constitutie. sedinta comuna in care a fost suspendat Traian Basescu a avut loc pe 19 aprilie, iar "alesii" au numarat de atunci zilele, si nu de la data la care Curtea Constitutionala a constatat interimatul.
Hotararea Birourilor Permanente ale celor doua Camere a fost aprobata astazi dimineata in plenul reunit. Munteanu a adaugat ca legea prevede respectarea termenului de 30 de zile si nu obliga ca referendumul sa fie neaparat intr-o zi de duminica. Secretarul Camerei Deputatilor a mai spus ca intervalul pentru prezentarea la urne va fi 8.00-20.00, iar intrebarea va fi: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?".
Munteanu a mai spus ca startul pentru campania electorala se va da dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial, iar aceasta se va incheia cu 48 de inainte de deschiderea urnelor. "Este posibil ca sambata si duminica sa nu se faca campanie electorala", a mai adaugat Munteanu.
Parlamentul va lua act de in sedinta de astazi de demisia lui Claudiu Saftoiu din functia de director al SIE, iar presedintii celor doua Camere il vor informa pe seful statului in legatura cu vacantarea acestui post.
Graba cu care se constata vacantarea postului la SIE are legatura cu cererea PSD de numire rapida a unui nou director. PSD a formulat ieri si cererea de a trece rapid prin Parlament Legea chiriilor, draga inimii lui Ion Iliescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă