17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSport176 de parlamentari au depus o plângere pentru şantaj împotriva preşedintelui Băsescu

176 de parlamentari au depus o plângere pentru şantaj împotriva preşedintelui Băsescu

176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au depus, joi, la procurorul general, o plângere pentru şantaj împotriva preşedintelui Traian Băsescu, relatează Mediafax.

Semnatarii precizează că într-un interviu la Realitatea TV, difuzat în 13 aprilie, referindu-se la activitatea parlamentară a senatoarei Gabriela Firea în Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, Traian Băsescu a afirmat: "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsesca întro-zi acasă dacă…. nu-i atentă…. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele".

Parlamentarii precizează că afirmaţia făcută în referire directă la activitatea de primar a soţului senatoarei constituie un mijloc de constrângere a acesteia în scopul determinării neîndeplinirii atribuţiilor parlamentare care îi revin, ce sunt de natură să lezeze interesele personale ale "numitului Băsescu Traian şi ale familiei acestuia".

"Ne aflăm în prezenţa săvârşirii infracţiunii de şantaj consumată prin aceea că ameninţarea proferată public ca mijloc de insuflare a unei temeri şi realizare a unei constrângeri morale serveşte la determinarea împiedicarii actiunilor d-nei senator în folosul autorului exprimărilor în sensul art. 207 C. pen ce defineşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj. Denunţul nostru este motivat şi de iîprejurarea că prin admiterea unor asemenea practici se aduce atingere directă libertăţii de exprimare şi acţiune a parlamentarilor astfel cum este garantată de imunităţile constituţionale", se arată în denunţ.

Semnatarii consideră că Băsescu se bucură numai de imunitatea prevăzută de articolul 84 alineat 2 din Constituţie, care nu îl ocroteşte în ceea ce privesşe viaţa şi afacerile sale private conform principiului egalităţii în faţa legii prevăzută de articolul 16 alineat 1 din Constituţie, el neputându-se situa mai presus de lege conform alineatului 2 al aceluiaşi text de lege.

Cele mai citite

Gabriela Firea vrea investiții mai mari în Cultura Capitalei

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat vineri că şi-ar dori să se aloce fonduri mai mari din bugetul municipalităţii pentru Cultură,...

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei s-au calificat la Jocurile Olimpice

Halterofilele Loredana Toma şi Mihaela Cambei au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, unde vor participa la categoriile 71 kg, respectiv 49...
Ultima oră
Pe aceeași temă