19.3 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSport17 eurodeputaţi români au votat o rezoluţie care cere României recunoaşterea independenţei...

17 eurodeputaţi români au votat o rezoluţie care cere României recunoaşterea independenţei Kosovo. Şi Elena Băsescu a votat pentru, dar “dintr-o eroare tehnică”

Majoritatea eurodeputaţilor români a votat, săptămâna trecută, o rezoluţie care îndeamnă cele cinci state membre ale Uniunii care nu recunosc Kosovo, inclusiv România, să facă acest lucru, relatează gandul.info.

Între aceştia se află şi fiica preşedintelui, Elena Băsescu, în condiţiile în care şeful statului a susţinut că declararea independenţei provinciei este un act pe care România îl consideră “ilegal”. EBA spune că a fost vorba despre o defecţiune tehnică şi că ea a votat împotrivă. “Consola de vot a rămas blocată de la un vot anterior. Ar fi fost imposibil să greşesc tocmai eu votul”, a declarat Elena Băsescu.

Rezoluţia, care se referă la procesul de integrare europeană a Kosovo, a fost adoptată de Parlamentul European cu 375 de voturi pentru, 97 împotrivă şi 76 de abţineri.

Documentul este doar unul dintre paşii pe care Priştina trebuie să îi parcurgă până să ajungă să semneze cu UE un Acord de Stabilizare şi Asociere. Acest acord este, la rândul lui, o etapă către aderarea la spaţiul comunitar. Din cele 57 de puncte ale rezoluţiei, doar unul atinge problema delicată a recunoaşterii independenţei Kosovo. Este vorba despre primul articol, în care se notează că 22 din cele 27 de state UE au recunoscut deja declaraţia de independenţă a provinciei separatiste. Restul documentului tratează reformele întreprinse până acum de Priştina şi problemele care încă nu şi-au găsit rezolvare.

“Votul nu intră în contradicţie cu politica noastră externă, pentru că nu înseamnă obligativitatea României de a recunoaşte (independenţa Kosovo, n.red.)”, a consideră europarlamentarul Corina Creţu, din grupul socialiştilor. Ea a declarat că a stat mult pe gânduri în privinţa rezoluţiei, dar a decis că nu este vorba despe “o chestiune imperativă”.

Adina Vălean, membru al grupului liberalilor (ALDE), a subliniat că, în cazul său, a fost vorba despre respectarea liniei impuse de liberali. “A fost votul politic al grupului liberal”, a declarat Vălean, care este, totuşi, de părere că ţara noastră ar trebui să îşi schimbe poziţia faţă de Kosovo.

Citeşte mai mult pe Gândul.

Cele mai citite

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...

Anunț important oficial legat de cardurile de energie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a confirmat că, în sezonul rece rămas din primăvara lui 2024, românii vor continua să primească sprijin pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă