UPDATE: Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca a luat act decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În acest context, premierul a precizat că este vorba despre o decizie simbolică.
Mai mult, premierul a ţinut să precizeze că singurul ghinion al lui Liviu Dragnea, că acesta a fost acela de a fi singurul în acest dosar. De asemenea, Ponta a precizat că nu a regretat nicio clipă referendumul din 2012.
Premierul a mai afirmat că va vorbi cu șeful statului, Klaus Iohannis, pentru a face o nouă nominalizare la conducerea Ministerului Dezvoltării.
„Vom discuta în cadrul partidului şi cu preşedintele Iohannis pentru a face o nouă nominalizare. Referitor la funcţia politică din PSD, eu am fost ales împreună cu Dragnea, am făcut echipă şi cred că, luni, colegilor noştri trebuie să le spunem ce am putut să facem împreună şi ce avem de făcut în viitor pentru ca PSD, într-o democraţie, să poată participa la alegeri şi, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori, să le şi câştige”, a spus Ponta.
În cadrul discursului, premierul a mai spus că, sâmbătă, se va afla alături de Liviu Dragnea în Târgiu Jiu şi Craiova, pentru începerea unor proiecte în care Dragnea s-a implicat foarte mult.
UPDATE: Liviu Dragnea a anunţat vineri, că a luat de decizia ICCJ, insă a declarat că se consideră nevinovat şi a spus că încă nu ştie care este motivarea instanţei.
„Aşa cum am spus în permanenţă pe parcursul procesului mă consider nevinovat, cu toate astea am luat act, am demisionat din funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale”, a declarat Dragnea.
În acest context, Dragnea a subliniat că nu ştie cum mai poate fi organizată o campanie electorală dacă prezenţa la vot este considerată de către o instanţă drept folos necuvenit. Mai mult, ministrul demisionar al Dezvoltării Regionale a apreciat că decizia instanţei în cazul său reprezintă un precedent periculos pentru orice doreşte să facă o campanie indiferent la ce nivel, local, judeţean sau naţional, un precedent care poate afecta democraţia şi libertatea partidelor de a îndemna oamenii să vină la vot.
„Poate apărea, în mentalul colectiv, impresia că a te prezenta la vot poate fi ceva rău, greşit sau chiar condamnabil”, a adăugat Dragnea.
În acest context, el a avertizat că decizia ICCJ pune în pericol democraţia şi libertatea partidelor politice de a îndemna oamenii să vină la vot.
–––
Premierul Victor Ponta a anunţat că la ora 12:00 va susţine o declaraţie de presă la sediul Partidului Social Democrat. Cel mai probabil va discuta despre condamnarea ministrului Liviu Dragnea, în prima instanţă, de către ICCJ la 1 an de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Declaraţia lui Victor Ponta vine ca urmare a condamnării lui Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul Referendumul, în care a fost judecat alături de alte 74 de persoane pentru fraudele de la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Reamintim că Liviu Dragnea a anunțat că, dacă va fi condamnat, va demisiona din Guvern și din funcțiile politice.
Anchetatorii susţin că, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală necuvenite pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.
În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
„Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale”, arăta DNA.
În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, preciza DNA.
În acest dosar, au fost audiați premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Dușa, fostul ministru al Energiei Constantin Niță, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, și mai mulți coordonatori județeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012.