7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSport10 Baroni cu dosare penale

10 Baroni cu dosare penale

Mai mulţi preşedinţi de Consilii Județene și primari sunt urmăriţi penal sau judecaţi pentru fapte de corupţie. Un șef de consiliu județean, Constantin Nicolescu (PSD), și-a pierdut, deja mandatul, după o decizie defintivă de incompatibilitate.

De cercetările procurorilor nu a scăpat nici măcar vicepremierul Liviu Dragnea (PSD), cel mai puternic baron local din ultimii zece ani. Ofensiva procurorilor a continuat, în ultima perioadă, deși au fost numeroase încercări de stopare a acesteia, în special prin modificarea legislației. Cea mai serioasă s-a petrecut în 10 decembrie 2013, când Camera Deputaților a modificat Codul Penal, eliminând actele administrative din sfera conflictului de interese. În plus, președinții de consilii județene vizați au atacat, verbal, DNA.

Adrian Duicu (PSD), președintele Consiliului Județean Mehedinți. Este acuzat de abuz în serviciu și trafic de influență. Potrivit DNA, el ar fi determinat funcţionari publici să numească şi să menţină apropiaţi ai săi în funcţii de conducere în instituţii publice şi să concesioneze terenuri din Orşova, la preţuri convenabile.

Nicușor Constantinescu (PSD), președintele CJ Constanța. Este urmărit penal pentru abuz în serviciu și plăți ilegale în valoare de cinci milioane de euro. Într-un alt dosar, el este acuzat, alături de Radu Mazare că ar fi retrocedat ilegal un teren de 100 de hectare situat în Constanța. Constantinescu este acuzat și că ar fi împiedicat controale ale Curţii de Conturi şi ar fi creat astfel un prejudiciu de 30 de milioane euro. În aprilie 2013, el a fost declarat incompatibil de ANI.

Marian Oprișan (PSD), preșe­dintele CJ Vrancea. Este trimis în judecată, încă din 2006, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Mai are și un dosar în care este acuzat tot de abuz în serviciu pentru că ar fi folosit ilegal fondurile CJ pentru achiziționarea unui complex turistic și pentru diferite acțiuni de protocol.

Mircea Cosma (PSD), președintele CJ Prahova. Este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență. În același dosar este urmărit penal și fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma. Ei sunt acuzați că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale. Cei doi demnitari urmau să intervină astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova lucrări şi servicii curente supraevaluate.

Gheorghe Bunea Stancu (PSD), președintele CJ Brăila. A fost trimis în judecată pentru trafic de influență. El este acuzat de procurorii DNA că i-ar fi cerut un milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a susține campania electorală din 2009 a lui Mircea Geoană. În 20 noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1, în calitate de primă instanță, i-a achitat pe cei doi.

Ion Prioteasa (PSD), președintele CJ Dolj. Este urmărit penal într-un dosar referitor la licitații trucate. Anchetatorii i-au adus la cunoştinţă lui Prioteasa, că a fost începută urmărirea penală în cazul lui, în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari ai instituţiei, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitaţii de către firme agreate, în schimbul unor “comisioane”.

Florin Țurcanu (PNL), preșe­dintele CJ Botoșani. A fost condamnat de Judecătoria Botoșani la șase luni de închisoare cu suspendare. El este acuzat de DNA pentru fals intelectual și uz de fals. Decizia nu este definitivă. Potrivit DNA, Țurcanu a exclus fraudulos din PNL Botoșani mai mulți membri ai organizației, pentru a-i înlocui cu alte persoane în funcții de consilier local sau județean.

Borboly Csaba (UDMR), preșe­dintele CJ Harghita. Este trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Potrivit DNA, el ar fi dispus ilegal decontarea a aproape două milioane de lei în favoarea unei firme. Prețurile oferite de firma care a câștigat licitația erau mai mari, comparativ cu cele oferite de o firmă care fusese exclusă de la licitație.

Liviu Dragnea (PSD), vicepremier, fost președinte al CJ Teleorman. Este trimis în judecată în dosarul fraudării referendumului din 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. El este acuzat de DNA că a pus la punct un sistem național prin care ar fi fraudat votul. Dragnea ar fi folosit mai multe printre care votul multiplu, turismul electoral și falsificarea de semnaturi.

Constantin Nicolescu (PSD), fost președinte al CJ Argeș. Și-a pierdut mandatul recent, după ce a fost declarat în conflict de interese, prin decizie definitivă. Într-un alt dosar, Nicolescu este acuzat că ar fi luat ilegal 900.000 de euro din fonduri europene. Curtea de Apel București l-a condamnat la trei ani și patru luni cu executare, dar Înalta Curte a întors dosarul pentru rejudecare. Pe de altă parte, el este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Stavarache completează lotul primarilor

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL) , a fost trimis, ieri, în judecată de procurorii anticorupţie, pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar legat de repartizarea unei locuinţe către un subaltern, potrivit DNA.

Primarul Constanței, Radu Mazăre (PSD) este urmărit penal în trei noi dosare, pe lângă speța în care este cercetat alături de Nicușor Constantinescu. Mazăre este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Recent, DNA a efectuat percheziții la firmele primarului din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (PDL). Potrivit procurorilor DNA, edilul este suspectat de fapte de corupţie. “Primarul oraşului Târgovişte, Gabriel Boriga (PDL), a fost condamnat de Judecătoria Târgoviște, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Decizia nu este defintivă.

Primarul Buzăului, Constantin Boșcodeală (PSD), a fost trimis în judecată de DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu.

Primarul Sibiului, Klaus Ioahannis (PNL), are două procese cu ANI, fiind acuzat de incompatibilitate, respectiv conflict de interese.

Fostul primar din Râmnicu-Vâlcea, Emilian Frâncu (PNL) a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Curtea Penală Internațională emite mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a anunțat Jerusalem...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...
Ultima oră
Pe aceeași temă