4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialZonă de relaxare în fostul balcon

Zonă de relaxare în fostul balcon

Integrarea balcoanelor în zona utilă a locuinţei reprezintă cea mai fericită soluţie pentru creşterea confortului.

Aceasta este o soluţie cvasiprezentă în domeniul reamenajărilor, ea neputând fi însă aplicată în toate structurile arhitectonice. Materialele constituente ale pereţilor exteriori, poziţionarea balcoanelor sau logiilor, precum şi dimensiunile şi forma lor sunt factori care condiţionează integrarea acestora în aria utilă a locuinţei. Cazul ideal, care facilitează o asemenea decizie, este cel în care balconul se desfăşoară pe întreaga latură a unei încăperi, iar peretele exterior este din cărămidă, fără să facă parte din structura de rezistenţă a imobilului.

O asemenea situaţie permite o integrare completă a suprafeţei balconului, ea contribuind semnificativ la creşterea spaţiului din camera respectivă. La polul opus se găsesc logiile şi semilogiile a căror uşă de acces se găseşte pe una din lăţimi, în timp ce peretele longitudinal o separă de o încăpere diferită. O asemenea situaţie face imposibilă integrarea logiei în camera dinspre care se face accesul, în timp ce integrarea în camera cu care are comun peretele longitudinal nu se poate face decât prin demolarea acestuia, lucru care depinde exclusiv de materialele constituente ale peretelui respectiv.

Demolarea unui perete

În cazul nostru particular, pere­tele era construit din cărămizi BCA, lucru ce a făcut posibilă demolarea lui parţială. Astfel suprafaţa dormitorului învecinat a crescut de la 12,96 mp la 17,69 mp. Operaţiunea propriu-zisă a constat în eliminarea ferestrei dintre dormitor şi logie şi în demolarea unei părţi din zidul care se găsea sub aceasta.

Integrarea logiei

Integrarea logiei în zona locuibilă a presupus obişnuitele lucrări de termo – şi hidroizolare a tuturor suprafeţelor care se găsesc în contact cu exteriorul. Uşa care asigura accesul dinspre living în logie a fost înlocuită cu una din sticlă cu ramă din PVC. Chiar dacă logia a fost integrată în aria dormitorului, ea a rămas oarecum izolată, zona care asigură comunicarea între cele două spaţii fiind relativ redusă. Acest lucru a permis amenajarea unui loc de relaxare în fost a logie, precum şi amplasarea unui dulap pentru depozitare. 

Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă